Annonse
En væpnet mann står i Borough High Street i London.

Vitne: Angriperne ropte «Dette er for Allah»

Vitnet Erick Siguenza forteller at en av angriperne i nattens London-terror ropte «Dette er for Allah» mens han angrep med kniv.

Annonse
Verden

Av NTB

Seks personer er bekreftet drept i terrorangrepene i London, opplyste assisterende politisjef Mark Rowley under en direktesendt pressekonferanse like før klokken 05 søndag morgen. 20 mennesker er skadet, opplyste Rowley. Samtidig forteller han at tre mannlige angripere er skutt og drept av politiet. Politiet jobber ut fra en teori om at det var totalt tre angripere.

Over 30 personer er fraktet til fem forskjellige sykehus i London etter angrepene på London Bridge og Borough Market, opplyser Londons ambulansetjeneste, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tre antatte gjerningsmenn ble skutt og drept av politiet.

Politiet i London håndterte lørdag kveld og natt til søndag tre alvorlige situasjoner i byen, en påkjørsel på London Bridge, knivstikking og skyting på Borough Market og ytterligere en hendelse på Vauxhall. Senere ble det klart at episoden på Vauxhall dreide seg om en knivstikking, men den var ikke var tilknyttet de to andre hendelsen.

Klokken 22.08 lørdag kveld ble det rapportert at en varebil skjenet av veien og kjørte inn i folkemengden på London Bridge.

BBCs reporter Holly Jones var tilfeldigvis der og opplyser at en mann kjørte varebilen i rundt 80 kilometer i timen og traff fem-seks personer.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for det som nå er omtalt som et mulig terrorangrep, men tilhengere av ekstremistgruppen islamsk stat «jubler» over hendelsen på sosiale medier, skriver BBC.

May leder søndag et hastemøte i regjeringens krisekomité COBRA. 

Klokken 22.08 lørdag kveld ble det rapportert at en varebil kjørte inn i folkemengden på London Bridge. Ett øyenvitne har fortalt til BBC at tre personer kom ut av bilen og gikk til angrep på mennesker på broen med kniv. 

«Dette er for Allah»

Kort tid senere kom meldingene om knivangrep i Borough Market, et populært uteområde. Ifølge BBC sier vitnet Erick Siguenza at en av angriperne ropte «Dette er for Allah» mens han angrep med kniv.

Metropolitan Police rykket ut med væpnede patruljer og bekreftet senere at skudd er avfyrt.

Tre mulig bevæpnede personer er ettersøkt. Ifølge The Sun skal vitner ha meldt om at ytterligere to personer skal ha vært involvert, men at de er skutt.

BBC har lagt ut foto av en mann som ligger på bakken, med det som ser ut som eksplosiver festet til overkroppen.

I tillegg rykket politiet til en knivstikking i Vauxhall i London, men opplyste senere at dette ikke var knyttet til de mulige terrorhandlingene på London Bridge og Borough Market.

Flere drept

Ifølge BBC sier politiet ved sperringene ved London Bridge at mer enn én person er omkommet der. BBCs reporter Holly Jones opplyser at en mann kjørte den hvite varebilen i rundt 80 kilometer i timen og traff fem-seks personer.

Varebilen var på vei fra sentrum mot sørsiden av elva. BBCs reporter opplyser å ha sett politiet legge en mann i bar overkropp i håndjern.

The Sun opplyser at opp til sju personer fryktes omkommet og 20 skadd i angrepene lørdag kveld, men dette er ikke bekreftet av myndighetene. Folk med mindre skader er blitt tatt hånd om på et hotell i nærheten, i tillegg til at ambulanser har fraktet skadde vekk.

Øyevitner sier til BBC at folk kom ut av puber og fikk beskjed av politiet om å løpe så fort de kunne vekk fra området. TV-bildene viste horder av mennesker med hendene over hodet som ble evakuert fra området rundt London Bridge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter

Kaos

Umiddelbart etter de første meldingene, begynte bilder og rykter å florere på sosiale medier. Sky News melder at vitner mener å ha sett påfølgende knivangrep, og det har vært vitner som melder om skyting.

– Vi er klar over alle meldingene på sosiale medier. Vi vil sende ut fakta når vi kan – vår informasjon må være korrekt, skriver Metropolitan Police på Twitter.

I løpet av natten gjentar de flere ganger oppfordringer om å ikke spre enda mer frykt med bilder og ber folk innstendig om å holde seg vekk fra berørte områder.

– Vær så snill å beholde roen, men vær årvåkne og på vakt. Vi benytter alle ressurser og gjør alt vi kan på #LondonBridge #BoroughMarket #Vauxhall, forsikrer London-politiet natt til søndag.

Statsministeren informert

Downing Street melder natt til søndag at statsminister Theresa May er i kontakt med politiet og får løpende oppdateringer om utviklingen. Hun har kalt inn til hastemøte i regjeringens krisekomité COBRA søndag.

Det hvite hus melder at USAs president Donald Trump har blitt informert om hendelsen i London.

– Uansett hva USA kan gjøre for å hjelpe i London og Storbritannia, vi er der for dere, tvitrer Trump.

Nyhetsbyrået AP skriver at det amerikanske utenriksdepartementet ber sine statsborgere som befinner seg i London om å kontakte venner og familie om at de er i sikkerhet.

London Bridge er stengt i begge retninger, de berørte områdene evakuert og sperret av og politiet har bedt folk holde seg unna området, inkludert de som bor der. Undergrunnsbanen i området rundt er også stengt.

 

Dette vet vi om hendelsene i London

* Minst en person skal være drept på London Bridge etter at en hvit varebil kjørte inn i en menneskemengde.

* Politiet i London fulgte opp meldinger om knivstikking på Borough Market og Vauxhall.

* Klokka 0.25 lokal tid søndag 4. juni erklærer politiet hendelsene på London Bridge og Borough Market for terrorhandlinger

* Knivstikkingen i Vauxhall er ikke tilknyttet.

* Politiet sier de søker etter tre mistenkte gjerningspersoner, som kan være bevæpnet.

* statsminister Theresa May har innkalt til hastemøte i regjeringens krisekomité COBRA.

* London Bridge og offentlig kommunikasjon i nærheten er stengt, mens T-banestasjonen i Vauxhall er gjenåpnet. (NTB)

Annonse