Verden

Vil tvinge myndighetene i kne

RÅ MAKTKAMP: Demonstrantene i Thailand vil lamme maktapparatet gjennom blokader og masseprotester. Den aldrende kongen Bhumibol og hans tronfølger spiller en sentral rolle i maktkampen.

«Steng ned Bangkok, ny start for Thailand». Med dette slagordet la titusener av regjeringskritiske demonstranter beslag på sentrum av Bangkok i går. Hovedveier som vanligvis er fulle av trafikk var sperret av og kun motorsykler slapp igjennom. Demonstrantene blokkerer sju sentrale veikryss og myndighetsbygninger for å lamme trafikken og hindre ansatte i å komme seg på jobb i millionbyen.

Målet er å tvinge den demokratisk valgte statsministeren, Yingluck Shinawatra, til å gi fra seg makta og forlate politikken. Opposisjonsleder Suthep Thaugsuban sier demonstrantene vil holde ut i uker og måneder for å nå målet sitt - å erstatte Yinglucks regjering med et ikke-valgt folkeråd, en slags overgangsregjering som skal gjennomføre politiske reformer og gjøre Thailand klart for demokrati.

- Vi setter i gang vårt eget kupp, et kupp i regi av folket. Vi har ikke behov for militæret, men vi oppfordrer alle offentlige tjenestemenn til å ta del i vår protest, sier Suthep.

Begge sider har på forhånd varslet at de ikke ønsker voldelige konfrontasjoner, og stemningen blant demonstrantene i går var god, folk sang og danset i gatene.

Årelang maktstrid

Hvem som skal delta i folkerådet og hvilke reformer opposisjonen vil gjennomføre er uklart. Thailand-forsker Marte Nilsen ved fredsforskningsinstituttet Prio sier demonstrantene forsøker å lage kaos og ønsker å sette demokratiet til side på ubestemt tid for å presse Shinawatra-familien ut av politikken.

- Opposisjonen hevder de ikke vil avskaffe demokratiet, men det er tydelig at de vil ha et demokrati de har kontroll over, sier Nilsen.

Maktkampen mellom de to politiske fløyene i Thailand har vart i åtte år. Demonstrantene som nå fyller gatene hører til Bangkoks middelklasse, de støtter businesseliten, hæren og kongefamilien. På den andre siden er de fattigere landsbybeboerne som støtter den sittende statsministeren Yingluck og hennes bror, den rike forretningsmannen og eks-statsministeren Thaksin Shinawatra. Thaksin ble avsatt i et militærkupp og lever i eksil i Dubai, men kritikerne mener det er han som faktisk styrer Thailand fortsatt.

Den siste bølgen med uro startet i november i fjor og statsminister Yingluck har utlyst nyvalg 2. februar i et forsøk på å roe gemyttene, men det har ikke stagget opposisjonen. Regjeringen har fortsatt flertallets støtte i folket og vil derfor mest sannsynlig vinne nyvalget.

Valgkommisjonen i landet vurderer nå å utsette valget til mai, men det er lite trolig at det vil ha noen effekt på demonstrasjonsviljen i Bangkok, mener forsker Marte Nilsen. I stedet er situasjonen bare blitt mer tilspisset siden november.

- Det er en voldsom og reell opposisjon blant middelklassen i Bangkok mot Thaksin. Han anses som en korrupt og uegnet leder. Demonstrantene har lansert en ny offensiv og det er større risiko for et reelt militærkupp nå. Hvis det skjer er det helt uvisst hva som vil bli resultatet, sier hun.

Kjøper stemmer

Krisen i Thailand vil ikke være over med det første, sier statsviter og Thailand-forsker Hugo Stokke ved Chr. Michelsens institutt.

- Opposisjonen vil aktivt forhindre at nyvalget gjennomføres og det er annonsert blokader i Bangkok i lang tid framover. Det er en grunnleggende politisk krise som virker ganske uløst, sier han.

Den aldrende kongens helse spiller en viktig og sentral rolle i maktspillet som nå foregår, sier Marte Nilsen. Kong Bhumibol er blitt 86 år og må nødvendigvis snart gi tronen videre til kronprins Vajiralongkorn. De to politiske fløyene posisjonerer seg nå overfor den nye tronfølgeren.

- Den tilspissede, politiske situasjonen vil vare helt til tronskiftet er avklart. Konfliktnivået har steget i takt med kongens alder, sier Nilsen.

Demonstrantene beskylder Shinawatra-søsknene for å være illojale overfor kongen som har svært mye makt i Thailand, kritikk av kongefamilien er strengt forbudt. Yingluck beskyldes også for å være korrupt og kjøpe stemmer blant landets fattigere befolkning.

Kjøp og salg av stemmer er utbredt blant alle politiske partier i Thailand, sier Marte Nilsen, men utviklingen går i retning av at fattige bønder og arbeidere er blitt mer bevisst sin egen politiske makt, og mer opptatt av demokratiske rettigheter.

- Det forventes fortsatt at politikerne betaler ut penger, men de har ikke lenger noen garanti for at det blir stemt på deres parti. Folk tar imot pengene, men stemmer på det partiet de vil, sier Nilsen.

Hun mener opposisjonen undergraver sin egen legitimitet ved å gå sånn til angrep på en demokratisk valgt regjering som de gjør nå.

- Jeg tror det som nå skjer vil føre til flere proteststemmer for Thaksins fløy og den sittende regjeringen i neste valg, sier hun.

iselin.moller@dagsavisen.no

THAKSIN SHINAWATRA
EKS-STATSMINISTER

Thaksin var statsminister fra 2001 og ble avsatt etter et militærkupp i 2006. Lever i selvvalgt eksil i Dubai. Har bygd seg opp som forretningsmann i telebransjen. Han ble i 2008 dømt til to års fengsel for maktmisbruk og korrupsjon. Motstanderne mener det er Thaksin som fortsatt styrer landet gjennom sin søster.

YINGLUCK SHINAWATRA
STATSMINISTER

Demokratisk valgt statsminister fra Puea Thai partiet, siden 2011. Yingluck er eks-statsminister Thaksins søster. Den siste runden med demonstrasjoner begynte etter at regjeringen i oktober foreslo et amnesti som ville gi broren anledning til å vende hjem uten å måtte sone dommen. Har fortsatt flertallet i folket.

SUTHEP THAUGSUBAN
OPPOSISJONSLEDER

Tidligere leder av opposisjonspartiet Demokratene, leder protestene og anses som den faktiske lederen av opposisjonspartiet. Krever at regjeringen går av og Shinawatra-familien forlater politikken. Vil erstatte regjeringen med et ikke- valgt «folkeråd» som skal styre landet i opptil 18 måneder for å «legge forholdene til rette» for nyvalg.

KONG BHUMIBOL

Kong Bhumibol Adulyadej er nå 86 år, og helsen hans er svekket. Han har regjert Thailand helt siden 1950, og er verdens lengstsittende, levende monark. Kongen er svært populær og har en mektig og sentral posisjon. Kongekritikk er forbudt. Tronfølgeren er Bhumibols sønn Vajiralongkorn, 62 år, han er langt mindre populær enn kongen.

Kilder: NTB, Reuters, Wikipedia

Mer fra Dagsavisen