Verden

Vil stramme inn for EU-migranter

EUROPA: Storbritannias statsminister, David Cameron, får refs fra EU-hold etter forslag om å innskrenke en rekke rettigheter for innflyttere fra EU.

- Storbritannia risikerer å bli stemplet som det «slemme landet» i EU dersom forslagene går gjennom, sier EUs arbeidskommissær, Laszlo Andor, i et intervju med BBC.

Reaksjonen kommer etter at Storbritannias statsminister David Cameron har varslet en rekke restriksjoner for folk som kommer til landet fra andre deler av EU for å arbeide.

Valg

Planene går rett inn i en opphetet og langvarig debatt i Storbritannia og EU for øvrig foran en viktig endring som kommer 1. januar 2014: Da skal personer fra Bulgaria og Romania få fri adgang til arbeidsmarkedet i Storbritannia og flere andre land, på samme måte som borgere fra andre land fra EU og EØS-området.

Romania og Bulgaria har vært EU-medlemmer siden 2007, men enkelte land, deriblant Storbritannia, har hatt overgangsordninger med restriksjoner for borgere fra disse to landene.

Men endringen som kommer rundt nyåret blir møtt med stor bekymring hos mange briter, inkludert regjeringen: Frykten er en strøm av immigranter fra disse landene, inkludert folk som kommer for å tigge.

Partiet UK Independence Party, som er mot innvandring og EU, har gått sterkt fram det siste året, og har stjålet velgere særlig fra Det konservative partiet. Spørsmålet om fri forflytning av arbeidskraft innenfor EU kommer trolig til å bli et viktig tema foran valget på nytt Europa-parlament til våren.

- Feil bilde

Men nå har regjeringen kommet med et forslag som vil føre til innstramminger for alle arbeidsinnvandrere fra EU, og som dermed også vil innbefatte rumenere og bulgarere selv om overgangsordningen for disse landene går ut. Blant annet skal de ikke kunne søke støtte til bolig de første tre månedene, de skal ikke få arbeidsledighetstrygd de første tre månedene, og folk som blir tatt for tigging eller uteligging skal sendes ut og forbys adgang det nærmeste året igjen. Det skal også kreves at man har hatt en minimumsinntekt før man kan kreve arbeidsledighetstrygd.

- Vi endrer reglene slik at ingen kan komme hit og kreve velferdstjenester umiddelbart, skriver Cameron i et innlegg i The Financial Times.

Også regjeringspartner Liberaldemokratene støtter forslagene.

Romania og Bulgaria mener det er laget et feilaktig negativt bilde i Storbritannia av migrantene fra deres land, og mener de fleste er folk som vil jobbe og bidra i samfunnet.

En studie på oppdrag fra EU-kommisjonen tidligere i høst viste dessuten at arbeidsinnvandrere i EU-land fra andre EU-land utgjør en svært liten del av dem som mottar arbeidsledighetspenger. I Storbritannia utgjør arbeidsledige EU-migranter 1,3 prosent av befolkningen.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen