Verden

Vil slåss mot «dødens nettverk»

ANGREP: Barack Obama fortsetter angrepene mot ekstremistgruppa IS, og ber om støtte fra FN og verden. Samtidig skal en ny FN-resolusjon stanse de som vil verve seg til IS-kamp.

NEW YORK (Dagsavisen): Bare minutter etter at Barack Obama avsluttet sin tale til FNs generalforsamling, kom nyhetsmeldingen om at en gruppe tilknyttet terrorgruppen IS har henrettet franskmannen Hervé Gourdel (55). Gruppen filmet drapet på Gourdel, som ble bortført i Algerie forrige uke. Videoen av henrettelsen kom som for å illustrere Barack Obamas harde linje mot terrorgruppens brutale voldsbruk.

- En kan ikke forhandle med dette djevelens varemerke. Vi skal demontere og ødelegge ISIL, sa Obama, som bevisst bruker et alternativt navn på ekstremistene som selv kaller seg Den islamske staten (IS).

Angrepene fortsetter

Den siste videoen er den fjerde i rekken som viser henrettelsen av en vestlig borger utført av IS eller IS-tilknyttede grupper, blant dem to amerikanske journalister. Videoene har gitt økt oppslutning blant det amerikanske folk til en opptrapping av angrepene mot gruppa, som holder til i deler av Syria og Irak.

Natt til tirsdag startet USA luftangrep mot mål i Syria, sammen med fem arabiske land.

40 land, blant dem Norge, har gitt sin støtte til angrepene.

Barack Obama ba verden stå sammen i kampen mot «dødens nettverk».

- Vi kommer sammen ved et veiskille, mellom krig og fred, mellom uroden og integrering, mellom frykt og håp, sa den amerikanske presidenten, som brukte store deler av talen sin på å beskrive hvordan IS skal ødelegges.

- Vi må opprettholde det militære presset. De som har sluttet seg til gruppen bør forlate slagmarkene mens de har sjansen, sa Obama.

Trapper opp

Kampen mot ekstremistgruppa er blitt kraftig trappet opp etter at flere vestlige gisler er blitt halshogget i protest mot angrepene. Amerikanske jagerfly og bombefly gjennomførte natt til i går nye angrep mot IS både på syrisk og irakisk side av grensen, uten å konsultere FNs Sikkerhetsråd. De i alt fem angrepene ødela blant annet kjøretøy og våpen, ifølge amerikansk militære.

Mens Iraks myndigheter har bedt USA om hjelp i kampen mot ISIL, har ikke USA eller landets støttespillere noen liknende tillatelse fra Syria, der president Assad står midt oppe i en blodig borgerkrig. USAs ambassadør til FN, Samantha Power, sier angrepene er innenfor folkeretten fordi de utføres i selvforsvar.

Vil stanse krigere

I kampen mot IS har USA fremmet en uvanlig resolusjon i FNs sikkerhetsråd, om kriminalisering av fremmedkrigere, eller «foreign terrorist fighters», som det står i den engelske teksten. Resolusjonen tar blant annet til orde for økt grensekontroll. I tillegg skal det bli ulovlig å reise eller forsøke og reise med terror som formål.

Norge stiller seg bak forslaget, og statsminister Erna Solberg holdt i går et innlegg under møtet. Hun hadde to hovedbudskap, om forebygging og forhindring av reiser.

- For det første er det viktig å forhindre at noen reiser. Det er et viktig ansvar vi har, og som dreier seg om det forebyggende arbeidet. Det andre er at vi skal slå ned på deltakelse i organisasjoner som har terrorhensikt, sa Sol­berg til Dagsavisen før møtet.

Ifølge EU slåss nå rundt 3.000 menn og kvinner fra Europa sammen med IS i Irak og Syria. Det er 1.000 flere enn for få måneder siden. Ifølge USAs etterretning, kjemper rundt 15.000 fremmedkrigere i Irak og Syria, fra rundt 80 land.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen