Verden

Vil sikre skoler

Et halvt år etter at angrepet mot en skole i Pakistan sjokkerte verden, går en rekke land sammen om håndfaste tiltak for å beskytte skolebarn.

Hele 60 stater er representert i Oslo i dag, med mål om å vedta en deklarasjon som skal beskytte barn og unge mot angrep, vold og krig. «Livsviktig» og «historisk» er uttrykk som brukes for å beskrive det internasjonale arbeidet som i dag tas et steg videre.

LES OGSÅ: Blodbad da terrorister stormet skole i Pakistan

Drept på skolen

Peshawar, Pakistan, desember 2014: Over 140 mennesker, de aller fleste barn, blir brutalt drept på en skole under en massakre utført av Taliban. Angrepet skjedde bare en uke etter at Malala Yousafzai fikk Nobels fredspris nettopp for sitt arbeid for barn og utdanning.

Angrepet rystet en hel verden, og var et av de mest brutale eksemplene på hvilken hverdag barn lever i verden over. Over 30 millioner barn får ikke gått på skolen på grunn av angrep, krig og vold. Bare mellom 2009 og 2013 var det registrert 9.500 angrep på skoler i over 70 land.

Norge var lenge før angrepet i Pakistan i gang med å lede arbeidet med å få på plass et nytt, internasjonalt regelverk som skal trygge skoler i konfliktområder. Konferansen som startet i Oslo i går og fortsetter i dag blir en milepæl i arbeidet, selv om det er langt igjen.

– Statene som er i Oslo for å vedta deklarasjonen forplikter seg til konkrete tiltak for å bedre beskytte elever og utdanning i krig. sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna, som er en av en rekke organisasjoner som har øvd press på arbeidet.

Flere land i konflikt er til stede, blant annet Irak, Nigeria, Sør-Sudan og Palestina, og land som Sierra Leone og Liberia, som nylig har hatt konflikt.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Retningslinjer

Statene som slutter seg til deklarasjonen signaliserer en politisk forpliktelse til å beskytte utdanning fra angrep, blant annet gjennom å bruke retningslinjer som nå er utarbeidet, og inkorporere dem i landenes nasjonale arbeid.

Angrep på skoler er forbudt etter internasjonal humanitær rett, men i tillegg til direkte angrep mot skoler og skolebarn, misbrukes også skolebygg i stor grad under krig. De siste årene har militære styrker og væpnede grupper okkupert skoler og universiteter i minst 26 land, noe som fører til at barna ikke kan gå på skolen.

Retningslinjene sier blant annet at skolebygg, uansett om de er i bruk eller ikke, ikke skal brukes av parter i væpnet konflikt.

– Norge har vist lederskap og skapt oppslutning om en erklæring som vi håper vil bidra til tryggere utdanning for framtidige generasjoner. Nå blir det viktig at stater som tilslutter seg avtalen følger opp med handling, sier generalsekretær Jan Egeland i en uttalelse.

Blant de verst rammede landene er Afghanistan, Colombia, Pakistan, Somalia, Sudan og Syria, viser en studie fra Global Coalition to Protect Education from Attack.

LES OGSÅ: Pakistans skoler på voldstoppen i verden

Mer fra Dagsavisen