Verden

Vil presse gjennom ny reform

VALG: Barack Obama og demokratene sliter i motbakke før høstens kongressvalg. Nå forsøker Obama å presse gjennom en innvandringsreform for å blidgjøre latin­amerikanske velgere.

Flere arbeidstillatelser, amnesti og løfter om ikke å bli sendt ut av USA. Det er tre av tiltakene USAs president Barack Obama nå vurderer å innføre på egen hånd, uten godkjennelse fra USAs Kongress. Over elleve millioner mennesker lever og jobber uten papirer i USA i dag. Mange av dem har familie og venner med stemmerett, og Obama håper de vil bruke den på å stemme på demokratene i november.

For det ser mørkt ut for det demokratiske partiet foran høstens såkalte mellomvalg til Kongressen. Snaue tre måneder før valget ligger republikanerne an til vinne tilbake flertallet i Senatet og i tillegg beholde flertallet i Representantenes hus. Demokraten Barack Obama kan dermed få en tøff tid i sine to siste år i Det hvite hus.

Med mindretall i begge kamrene, er Barack Obamas handlingsrom de siste to årene svært begrenset, sier Thomas Mann ved Brookings Institute i Washington DC.

Tror på reform

- Obama har ikke klart å jobbe konstruktivt med Kongressen siden republikanerne vant flertall i Representantenes hus i 2010. Obama vil få en enda vanskeligere jobb og bli utsatt for utrettelig republikansk ettersyn med et republikansk flertall i Senatet, sier Thomas Mann til Dagsavisen.

Mann mener kombinasjonen av den voldsomme polariseringen i amerikansk politikk og USAs politisk delte regjering er en oppskrift på uvirksomhet og sterk motstand mot ethvert initiativ fra presidenten. Det gjør at Obama vil bruke all sin presidentmakt på å få gjennom egen politikk, uavhengig av Kongressen.

- Det inkluderer innvandring, sier Mann, som tror en reform vil komme før det tøffe valget i november.

Vil vinne

Barack Obama håper en oppmyking av innvandringslovene vil gi økt oppslutning blant USAs raskest voksende velgergruppe, nemlig velgere med røtter i Latin-Amerika. Under presidentvalget i 2012 ga over 70 prosent av denne velgergruppen sin stemme til demokratene. Ifølge kilder Politico har snakket med, har presidenten luftet muligheten for å gi amnesti til foreldre med barn som er amerikanske statsborgere eller barn som tidligere har fått amnesti.

- Det virker som om Obama har bestemt seg for å gjøre noe stort og gjøre det snart, sier Frank Sharry, leder av gruppen America‘s Voice, som jobber for innvandringsreform, til Time Magazine.

Sharry er en av mange aktivister som har møtt presidenten i Det hvite hus i løpet av sommeren. Helt tilbake i valgkampen i 2008 sto Obama på barrikadene for USAs papirløse innvandrere. Seks år senere er mange latinamerikanske velgere er skuffet over manglende framdrift. Obama har møtt sterk motstand fra republikanerne i Kongressen, og det er derfor han nå signaliserer at han vil bruke et presidentdekret for å presse fram endringene.

Truer med mistillit

Ifølge valgmodellen til the New York Times er det 53 prosent sjanse for at republikanerne vinner flertall i Senatet. Nate Silver, som har blitt landskjent for sin evne til å spå valgresultater, gir republikanerne 60 prosent sjanse til å vinne Senatet, mens the Washington Post tror det er hele 83 prosent sjanse for at republikanerne tar over flertallet i Senatet, samtidig som de ser ut til å beholde et klart flertall i Representantenes hus.

Obama har tidligere gitt barn som kom ulovlig til USA som små og som har vokst opp i USA, et slags amnesti, til store protester fra USAs høyreside. Et flertall av amerikanere støtter en form for innvandringsreform.

Å omgå Kongressen kan få alvorlige følger for Obamas presidentskap, som allerede er under hardt press fra Republikanerne. En rekke republikanere har allerede sagt de vil stille Obama for riksrett, fordi de mener presidenten har brutt loven ved blant annet innføringen av deler av helsereformen på folkemunne kalt «Obamacare».

Republikaner og senatsmedlem Jeff Sessions fra Alabama advarer sterkt mot å gå utenom Kongressen, noe han mener kan resultere i en konstitusjonell krise.

- Det ville være en fornærmelse mot det amerikanske folk, noe de aldri vil tilgi. Det vil bli en permanent plett på presidentskapet, sa Sessions i en debatt på senatsgulvet sist mandag.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen