Verden

Vil neppe holde folkeavstemning

EU: Det blir neppe folkeavstemning om utmelding av 
EU dersom Labour kommer til makten. Partileder Ed Miliband har avklart Labours strategi.

Planen til Det konservative partiet har lenge vært klar: Dersom partiet fortsatt sitter i regjering etter valget i 2015, vil det holdes en folkeavstemning i 2017 der britene skal stemme over om Storbritannia skal melde seg ut eller fortsatt være medlem av EU. Men hva skjer om Labour vinner valget? Det har ikke vært like klart før i går, da partileder Ed Miliband meislet ut partiets EU-strategi i en artikkel i avisen The Financial Times, og i en tale i London.

Usannsynlig

Og med Labour ved makten vil det neppe bli noen folkeavstemning om medlemskap i EU i neste parlamentsperiode: Det vil kun skje dersom regjeringen blir bedt om å avgi råderett fra London til Brussel, melder Ed Miliband.

- Det vil ikke bli noen overføring av makt fra Storbritannia til EU uten en folkeavstemning om fortsatt medlemskap, skriver Miliband, men sier samtidig at en slik situasjon er lite trolig:

- Det er usannsynlig at det vil komme et slikt forslag i den neste parlamentsperioden, skriver Ed Miliband.

Kompromiss

Dermed har Miliband sikret seg to ting, påpeker analytikere: Han har beroliget deler av næringslivet som er urolig for usikkerheten rundt en mulig folkeavstemning i 2017, som den konservative statsminister David Cameron har lovet. Samtidig vil ikke Miliband utelukke en folkeavstemning under en Labour-regjering, selv om han ser det som usannsynlig: Løftet om å holde en avstemning dersom det kommer på tale å avgi råderett til Brussel, er myntet på en EU-skeptisk befolkning som frykter at Storbritannia skal miste enda mer makt.

Tidligere har Labour sagt at de vil avholde av avstemning dersom det blir snakk om en maktoverføring fra London til Brussel, men dette er første gang partiet har sagt at en slik avstemning vil dreie seg om hele medlemskapet, ikke bare deler av det. Men Miliband ønsker seg ikke ut.

- Vi mener sterkt at Storbritannias framtid er i EU, sier Miliband.

I likhet med De konservative ønsker også Labour å reformere EU.

Euroskeptisk stemning

Miliband får støtte av det britiske næringslivets hovedorganisasjon.

- Jeg støtter helhjertet Ed Milibands syn om at det vil være bedre for oss å være medlem av et reformert EU enn utenfor uten innflytelse, sier Mike Rake, president i Confederation of British Industry, til The Financial Times.

Labour ønsker ikke å la EU-spørsmålet skygge for alle andre viktige saker partiet vil ha fram. Samtidig er det viktig for partiet ikke å framstå som fjernt fra de mange velgerne som har lav tillit til EU.

Statsminister David Cameron håper å kunne sanke mange velgere på den euroskeptiske stemningen som for øyeblikket rår blant britiske velgere.

- Bare Det konservative partiet kan garantere en inn/ut-folkeavstemning, tvitret statsministeren etter Milibands redegjørelse i går.

De konservative blir sterkt utfordret av det euroskeptiske partiet UK Independence party, som vil ha en folkeavstemning så fort som mulig. David Cameron har en sterkt euroskeptisk fløy i sitt eget parti, der mange vil ut av EU. Men Cameron selv har sagt at han ønsker fortsatt medlemskap, dog under et reformert EU.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen