Vil la seg intervjue av Mueller

Visepresident Mike Pence sier seg «mer enn villig» til å snakke med spesialetterforsker Robert Mueller om den mulige russiske innblandingen i presidentvalget.

Av Jørn H. Skjærpe og NTB

Mueller er som spesialetterforsker utpekt til å granske den mulige russiske innblandingen i valget. Den tidligere FBI-direktøren utreder «den russiske regjeringens innsats for å påvirke det amerikanske presidentvalget og relaterte spørsmål», opplyste justisdepartementet i USA i mai i fjor.

Visepresident Mike Pence er ikke uvillig til å bidra.

– Jeg samarbeider fullt og helt med granskingen, og jeg vil være mer enn villig til å snakke. Jeg har rådgivere som hjelper meg, skulle det være nødvendig, sier Mike Pence til CBS-programmet Face The Nation, ifølge Huffington Post.

Pence har tidligere bedt Mueller om å «bli ferdig med» den omfattende granskingen, som også skal komme til bunns i om Donald Trump har opptrådt klanderverdig. 

Robert Mueller. Foto: NTB scanpix

 

Les også: Donald Trump til sine egne tilhengere: – Om jeg blir siktet i Russland-saken er det deres skyld

– Heksejakt

Presidenten har hevdet at spesialetterforskerens arbeid er ulovlig, og at han vil gå inn i Justisdepartementet om nødvendig for å få en slutt på saken. Trump har ved flere anledninger kalt prosessen en heksejakt.

Mueller har på sin side gravd seg stadig dypere ned i påstandene om samrøre mellom Trumps valgkampmaskin og russerne med det mål å sverte Hillary Clinton før valget i 2016.

George Papadopoulos, tidligere valgmedarbeider for Trump, ble fredag dømt til 14 dagers fengsel for å ha løyet til FBI om kontakt med russere. Papadopoulos var spesialrådgiver for utenriksspørsmål hos Trump. Dommer Randolph Moss slo fredag fast at Papadopoulos har løyet i en etterforskning viktig for den nasjonale sikkerheten og satt egne interesser foran nasjonens. Nettopp Robert Mueller står bak saken mot 31 år gamle Papadopoulos i forbindelse med sin gransking.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Papadopoulos er det første medlemmet av Trumps valgkampstab som blir dømt. Han skal ha blitt orientert av en russisk professor i Europa med bånd til Kreml om at Russland satt på tusenvis av eposter som ville være skadelige for Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Han erkjente i fjor at han hadde forklart seg uriktig til etterforskere og har etter dette samarbeidet med myndighetene. I et intervju med The Times i forrige uke forklarte han hvorfor han hadde løyet til FBI.

– Jeg ønsket å distansere meg så mye som mulig – og Trump og kampanjen – fra det som sannsynligvis var en ulovlig handling eller farlig informasjon. Jeg følte aldri at jeg gjorde noe som gikk imot mitt lands interesser, sa Papadopoulos.

Han har i tillegg bekreftet at han jobbet med å få i stand et møte med Russland-president Vladimir Putin, skriver ABC News. Medlemmer av Trumps valgkampstab skal ha kjent til dette, ifølge Papadopoulos.

Les også: Russland-granskingen vokser dag for dag

Flere på vei

Papadopoulos har nå samarbeidet i mer enn ett år med spesialrådgiver Mueller. Han har blant annet vitnet om at viktige medlemmer av valgkampstaben oppfordret ham til å bygge nære bånd med Russland i 2016. Det gjorde de etter at han fortalte dem at Moskva hadde – og kunne være villig til å dele – drittpakkestoff om Trumps valgkonkurrent Hillary Clinton.

Dette materialet er kjernen i Muellers arbeid, som i økende grad sirkler inn Trump og hans nærmeste. Av de 35 menneskene og institusjonen som er så langt er dratt inn i saken, er Papadopoulos en av fem som har erkjent skyld og den andre som blir dømt.

Tidligere valgkampleder for Trump, Paul Manafort, ble nylig funnet skyldig åtte av ti tiltale punkter, men disse dreide seg om svindel, skatteunndragelser og økonomiske lovbrudd begått før han ble en del av apparatet rundt Trumps valgkamp. Trumps tidligere personlige advokat Michael Cohen innrømmet i forrige måned brudd på loven om valgkampfinansiering og skattesvindel.

Les også: Trump vil skrive egen bok: – Jeg skal gi dere sannheten

USA-president Donald Trump. Foto: NTB scanpix