Verden

Vil ha private med på spleiselag

Europa jakter på nye løsninger i flyktningkrisen. Italia mener de har ett svar.

Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia har sørget for en kraftig nedgang i antallet flyktninger og migranter til Europa gjennom Hellas. Men det betyr ikke at de slutter å reise. De siste ukene har vært preget av forlis og drukningsulykker i Middelhavet på sjøveien fra Nord-Afrika til Italia.

Fram til 5. juni i år hadde minst 2.809 mennesker druknet, ifølge migrasjonsorganisasjonen IOM. Det er nesten 1.000 flere enn på samme tid i fjor.

Høysesongen for de farligste reisene over Middelhavet starter nå ettersom sommertid betyr varmere vær og roligere sjø. Dødstallene er høyere på de lange reisene fra Nord-Afrika til Italia, enn på den mye kortere reisen fra Tyrkia til Hellas.

Les også: Mot dødsrekord

Flere enslige barn

Italia opplever dessuten at antallet sårbare grupper som tar fatt på den farlige båtreisen øker. Det er flere kvinner, familier og enslige mindreårige som kommer til Italia enn tidligere, sier den italienske ambassadøren til Norge Giorgio Novello.

IOMs kontor i Roma bekrefter utviklingen.

I vinter lanserte Italia et nytt initiativ rettet spesielt mot de mest sårbare flyktningene. I samarbeid med den katolske hjelpeorganisasjonen Sant’Egidio har myndighetene startet et prosjekt de kaller «humanitær korridor» som skal gi flyktninger trygg reisevei til Europa.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Slipper farlig reise

Ordningen ligner på FNs kvotesystem, men kommer i tillegg til dette. 1.000 flyktninger skal velges ut av humanitære organisasjoner på bakken i flyktningleirene i Syrias naboland, de får visum fra italienske myndigheter og blir så flydd til Italia. Dermed slipper de den farlige reisen over Middelhavet.

Kostnadene skal deles mellom organisasjonen Sant Egidio og den italienske staten. Ordningen startet i februar og til nå har 270 av 1.000 flyktninger blitt flydd til Italia, ifølge Sant’Egidio.

FNs flyktningbyrå UNHCR er positiv til prosjektet og Italia ser for seg at det kan utvides til andre land og flere private organisasjoner.

– Dette er selvfølgelig ikke svaret på alt. Tallene er lave og flyktningene teller millioner, men det er et bidrag til hvordan man kan tenke nytt, sier ambassadør Novello.

Han presenterte prosjektet på et seminar hos Flyktninghjelpen i Oslo tidligere i uka. Flyktninghjelpens Pål Nesse synes det er en god idé også Norge bør se til.

– Det har vært en mangel på initiativ i Europa. Dette er en måte å gjøre det billigere for landene å ta imot flyktninger på, sier han.

Mer fra Dagsavisen