Verden

Vil granske iPhone-selvmord

Virkeligheten bak din iPhone er kanskje ikke helt som du tror. Et titall mennesker har begått selvmord ved en iPhone-fabrikk i Kina. Nå skal Apple ha ekstern gransking.

«Du står ved én arbeidsstasjon hele dagen, og du kan ikke snakke med noen. Så går du tilbake til brakka, og der er det kanskje ingen du kjenner eller som snakker din dialekt. Slik kan du gå i dagevis uten å ha noen form for menneskelig kontakt.»

Slik beskriver en ansatt ved Fair Labor Association (FLA) situasjonen ved Foxconn-fabrikken i Longhua-distriktet i Shenzhen i Kina der 12 arbeidere tok sine egne liv i 2010. Foxconn er verdens største elektronikkfabrikant, og leverer produkter til Apples luksuriøse iPhone og iPad-produkter.

- Velferden til arbeiderne er ikke noe Apple interesserer seg for, sier Li Mingqi som tidligere jobbet for Foxconn til New York Times.

Ekstern gransking

I etterkant av den hyppige selvmordsraten til Foxconn i mai 2010 og påfølgende medieoppmerksomhet, valgte Apple å granske saken selv.

I rapporten som kom i fjor avdekkes systematiske brudd på selskapets lønnsbetingelser og retningslinjer om arbeidstid rundt omkring på de ulike fabrikkene. Det kom også fram bruk av barnearbeid, gjennomføring av graviditetssjekk og mye overtidsjobbing.

Nå åpner Apple altså opp for ekstern gransking og inspeksjoner av alle sine fabrikker i Kina.

- I teknologiens verden opp til denne dag, er det ikke blitt gjort noen eksterne uavhengige vurderinger. Derfor er Apples beslutning en stor og viktig nyhet, sier FLAs president Auret van Heerden til avisen The Guardian.

300 truet med selvmord

For to uker siden truet 300 ansatte ved den samme Foxconn-fabrikken med å begå kollektivt selvmord og hoppe fra taket hvis ikke kravene om bedre lønnsbetingelser ble innfridd.

De menneskelige kostnadene i en iPad og iPhone sjokkerer arbeidslivsforsker Benedicte Brøgger.

- Jeg synes det er helt forferdelig. Det er ingenting som kan forsvare at du har arbeidsforhold som gjør sånn med folk, sier Brøgger som er forskningsleder ved AFI (Arbeidsforskningsinstituttet).

Den uavhengige organisasjonen FLA påpeker at forholdene ved Foxconn-fabrikken dreier seg mer om HR (Human Resources) enn menneskerettigheter. Fraværet av mellommenneskelig kommunikasjon og en samfunnsbevisst ledelse har fått fatale konsekvenser.

- Å skape gode arbeidsbetingelser handler om ledelse og om arbeidsorganisering. Det er ingen god produksjonsbetingelse å ha en bruk-og-kast-tankegang. Prisen er for høy, og ikke verdt det, påpeker Brøgger overfor Dagsavisen.

Mistet en i-phone

Ifølge Wikipedias egen side om selvmord ved Foxconn begynte denne tragiske utviklingen allerede i 2007. New York Times skrev om ett av ofrene, Sun Danyong (25), som tok sitt eget liv sommeren 2009 etter å ha mistet en iPhone prototype.

«Da en spesiell og godt bevoktet prototyp av en ny Apple iPhone ble borte på en stor fabrikk, pekte en intern etterforskning på en sky, 25 år gammel ansatt ved navn Sun Danyong. Like etter skal han ha hoppet i døden fra en 12 etasjers bygning i det som selskapet siden sa var et selvmord.» I 2011 begikk fire mennesker i begynnelsen av 20-årene selvmord.

Det har versert rykter om at Foxconn skal ha laget egne kontrakter der arbeidstakeren må love ikke å ta sitt eget liv, men dette avviser selskapet.

I tillegg til selvmord skjedde det i fjor også to kraftige eksplosjoner ved iPad-fabrikker i Kina, en av dem i Chengdu, som tok livet av fire mennesker og skadet 77.

Supersalg

Denne uka la Apple fram resultatet for 4. kvartal i fjor som viste en nettofortjeneste på over 13 milliarder kroner.

Det store overskuddet er mye takket være salg av iPhone og iPad som har gått over alle forventninger. Ifølge New York Times skyldes ikke minst denne suksessen at selskapet produserer varene i land med dårlig sikkerhet og lave lønninger, som Kina.

Dagsavisen forsøkte i går å komme i kontakt med Apple Norge uten å lykkes.

Mer fra Dagsavisen