Verden

Vil gjenreise tidligere storhet

Studenter ved det en gang så anerkjente universitetet i Mosul forsøker å gjenoppbygge en intellektuell tradisjon.

Da IS erobret Iraks nest største by Mosul i 2014, falt det tradisjonsrike universitetet også under deres kontroll. Først stengte islamistene universitetet og brant 100.000 manuskripter, før de tillot en begrenset gjenåpning under sterk akademisk sensur.

Det var tillatt å undervise i medisin fordi terrorgruppa trengte helsetjenester, og i kjemi fordi IS ville produsere kjemiske våpen.

I fjor sommer ble IS beseiret. Kampene har lagt store deler av byen i ruiner og nå forsøker irakiske studenter å gjenoppbygge ikke bare sine egne liv, men den intellektuelle tradisjonen som en gang hersket på stedet.

– Alle bibliotekene er blitt brent. Nesten all infrastruktur er ødelagt, forteller Saif Alhaseiny, en tidligere student ved universitetet, til Dagsavisen.

– Jeg er glad for at universitetet er åpent igjen, men vi har mye å gjøre, sier han.

Les også: Slik kan Trumps sanksjoner mot Irak undergrave USA (+)

Alle skal med

Universitetet forsøker å reetablere lærerstedet som et senter der tidligere forfulgte minoriteter skal få studere, inkludert kristne og jesidier.

– Deres nærvær her er positivt, og det føles som om vi går tilbake til mer normale dager, sier Ashraf Riadh Al-Allaf, en foreleser ved universitetet, til britiske BBC.

Da IS hadde makten ble deler av Mosul-universitet flyttet til det kurdiske selvstyreområdet i Nord-Irak. I dag vegrer mange professorer å flytte tilbake til Mosul, og kjører heller inn i storbyen for noen timer hver dag, før de så kjører tilbake til det kurdiskkontrollerte området.

Saken fortsetter under bildet. 

Feirer: Irakiske studenter feirer markeringen av Universitetet i Mosuls 51 års jubileum 1. april i år. Etter tre år under IS’ kontroll forsøker universitetet nå å bygge seg opp igjen som et ledende universitet for alle. FOTO: AHMAD MUWAFAQ/NTB SCANPIX

Irakiske studenter feirer markeringen av Universitetet i Mosul sitt 51-årsjubileum 1. april i år. Etter tre år under IS' kontroll, forsøker nå universitetet å bygge seg opp igjen. Foto: Ahmad Muwafaq/NTB Scanpix

Les også: Gaza-angrep kan knuse håpet om framgang (+)

Skolene må bli bedre

Også lenger sør, i hovedstaden Bagdad, er universitetet i ferd med å reise seg. Hovedstadsuniversitetet er plutselig kommet inn på Times’ liste over verdens beste universitet. Bagdad universitet er blant de mellom 800 og 1000 beste universitetene i verden. Det er utvilsomt en prestasjon i et land som i årtier har lidd av borgerkriger og totalitært styre.

Men professor Sadek Ali, en statsviter ved universitet i Bagdad, understreker at lærerstedet er som en øy i Irak.

– Det er nødvendig å forbedre hele utdanningssystemet, fra grunnskolen til universitetet. Universitet må tilpasse seg moderne tider. Og ikke minst tilpasse seg et nytt arbeidsmarked, sier Ali til Dagsavisen.

Likevel er det ingen tvil om at en gjenoppbygging av høyere utdanning er avgjørende for å gjenoppbygge hele Irak. I første halvdel av det forrige århundret var flerkulturelle Irak ledende i den arabiske verdenen både i kunst, litteratur og høyere utdanning.

Les også intervjuet med ambassadør Kåre Aas: – Vi må ta høyde for at Trump sitter i seks år til (+)

Bløff?

Det er likevel noen som tviler på at universitetet i Bagdad faktisk er blant de ledende i verden. Khawla Khanekah, som foreleser ved Universitetet i Erbil nord i Irak, tror det er en bløff.

– De lærte seg kriteriene for å komme inn på listen. Så holdt de «samlinger» med for eksempel 10 akademikere som deltok gjennom Skype, og kalte det internasjonale konferanser. I Midtøsten vil man alltid lære seg hvordan en skal late som, ikke hvordan man virkelig gjør noe, sier Khanekah til Dagsavisen.

Hun avviser også at tidligere diktator Saddam Hussein i sine første år ved makten investerte store ressurser i universitetene for å styrke landets regionale posisjon.

– Sannheten er heller at han arvet et system som var godt nok. Men under Irak-Iran krigen ble alle budsjetter dramatisk kuttet, sier Khanekhah, og sikter til krigen som herjet på 1980-tallet.

USA fjernet Saddam fra makten i 2003.

Les også: Blokaden av Jemen fører millioner av mennesker mot sultedøden (+)

Småstatene overtar

Den arabiske verden er blitt dominert av byer som Bagdad, Damaskus og Kairo i århundrer. Nå forsøker Golf-statene å overta denne posisjonen, også i høyere utdanning. Stater som Qatar, Bahrain og De forente arabiske emirater har alle invitert de beste universitetene i Vesten til å etablere læreinstitusjoner i deres land. Cambridge og Sorbonne har etablert seg i De forente arabiske emirater, mens Cornell har etablert et universitet i Qatar. Mange av Iraks rike sender dermed sine barn til Golf-statene for å få en utdannelse der.

Men Golf-statene er små og spørsmålet er om de noensinne kan erstatte de store landene som Irak og Egypt, også i utdanningsspørsmål.

– Jeg vet at universitetet i Mosul forsøker å få sitt hus i orden. Det er positivt at de er tilbake, sier Khawla Kanekhah fra Nord-Irak.

Mosul

* Mosul ble erobret av den ytterliggående islamistgruppa IS i 2014.

* Irakiske regjeringsstyrker, støttet av allierte militsgrupper og den USA-ledede koalisjonen mot IS, innledet en offensiv mot Mosul 17. oktober 2016.

* 10. juli 2017 erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi «total seier» over IS i Mosul.

* 80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og flere tusen mennesker antas å ligge begravd i ruinene. (NTB)

Mer fra Dagsavisen