Verden

Vil farge London enda rødere

Labour kan komme til å gjøre et rekordvalg i London i dag. Lokalvalgene i England blir ansett som en test av stemningen like før brexit.

Under ett år før Storbritannia skal ut av EU holdes det siste valget før brexit, og lokalvalgene i dag vil være første politiske test etter parlamentsvalget i fjor.

Mens Det konservative partiet styrer nasjonalt, skiller det politiske kartet i hovedstaden seg fra mange andre deler av landet: Labour står spesielt sterkt i London. Og etter dagens lokalvalg kan Labour gjøre det enda sterkere i London. Partiet håper på et rekordvalg i storbyen dersom målingene slår til.

Rødt i London

Labour har nemlig makten i 20 av 32 bydelsstyrer i London, og håper å ta over noen av de konservative i tillegg. Partiet kan få sitt beste resultat siden 1971 om det ender opp med en liten økning av antall plasser. Et av målene for Labour er Wandsworth, et konservativt kjerneområde. Selv i områder som Westminster og Kensington/Chelsea, tradisjonelle konservative bastioner, forsøker Labour seg nå.

PÅ STEMMEJAKT: Theresa May på besøk i Dudley i Midt-England for å hjelpe til med lokalvalgkampen. FOTO: NTB SCANPIX

Theresa May besøker Dudley i Midt-England for å hjelpe til med lokalvalgkampen. Foto: NTB scanpix

Ifølge målinger er det mest sannsynlig at De konservative holder stand i Westminster og Wandsworth. Men det er ikke umulig, og skulle det skje, vil det være et kraftig signal til Theresa Mays regjering, mener mange analytikere.

I en YouGov-måling nylig fikk Labour en oppslutning på 51 prosent i London, mens De konservative får 29 prosent.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Brexit

Selv om lokale saker naturlig nok står høyt på agendaen, virker trolig brexit inn også i de lokale valgene: I motsetning til landet som helhet stemte et klart flertall av velgerne i London for å bli værende i EU under folkeavstemningen.

London-ordfører Sadiq Khan er en av dem som driver kampanje for å unngå en «hard brexit» når han frir til London-velgerne før valget i dag. Også det EU-vennlige partiet Liberaldemokratene håper å fange noen av anti-brexit-velgerne i hovedstaden.

– Brexit-folkeavstemningen har endret valglandskapet, påpeker valgekspert John Curice, som er professor ved Strathclyde-universitetet, i en artikkel i The Independent. I valget i fjor tapte De konservative i områder der det var flertall for å bli i EU, mens de gikk opp i områder i England med mange brexit-tilhengere. I London stemte 60 prosent for å bli i EU.

Les også: Noen har ikke gitt opp: Nå samles troppene mot brexit

UKIP-kollaps

Utenfor London er det også valg til plasser i over 100 kommunestyrer i England. Problemet for Labour både i London og ellers i England er at partiet allerede står sterkt i mange av kommunene der det er valg – i Storbritannia er det ikke lokalvalg overalt samtidig. I England utenfor London håper særlig De konservative, og til dels også Labour, å vinne velgere fra anti-EU-partiet UK Independence Party (UKIP), som ligger an til å miste en rekke plasser rundt om i lokalstyrene.

Mens Labour står sterkt i flere byer, står De konservative sterkt i mange forsteder og mindre steder.

Her kan det bli vanskelig å gjøre særlig framgang for Labour – så hvis partiet ikke klarer å ta over flere av de konservative bastionene i London risikerer Labour-leder Jeremy Corbyn å være den som sitter skuffet igjen, advarer John Curtice.

Les også: Valget som kastet kortene opp i luften - derfor gikk det galt for May

Sakene

I tillegg til at resultatene i lokalvalgene selvsagt avgjør hvem som styrer lokalt, anses valgene som en viktig politisk stemningsrapport midt i en turbulent politisk tid i Storbritannia.

Her er noen av sakene som kan påvirke valget:

1) Brexit

Den britiske regjeringen går inn i avgjørende måneder i forhandlingene med EU. Ifølge planen skal forhandlingene være avsluttet innen oktober, og Storbritannia skal meldes ut innen 29. mars neste år. Men viktige spørsmål er fortsatt et stridstema i britisk politikk: Skal det være en myk eller hard brexit – det vil si, skal Storbritannia meldes ut også av tollunionen og det indre marked? Og skal britiske velgere få lov til å stemme over den endelige exit-avtalen? Selv om dette ikke er lokale spørsmål, kan storpolitikken spille inn i velgernes støtte til de ulike partiene.

BREXIT: Selv om valget i dag er lokalt, er brexit fortsatt et tema flere steder. Her fra en anti-brexit-protest i mars. FOTO: NTB SCANPIX

Selv om valget i dag er lokalt, er brexit fortsatt et tema flere steder. Her fra en anti-brexit-protest i mars. Foto: NTB Scanpix

2) Ferske skandaler

Den såkalte Windrush-skandalen har dominert i britisk presse i det siste, og førte til slutt til at innenriksminister Amber Rudd gikk av søndag. Saken handler om migranter fra tidligere britiske kolonier i Karibia som flyttet lovlig til Storbritannia på 1950- og 60-tallet – den såkalte Windrush-generasjonen. Nylig ble det avdekket at mange av dem er beordret om å forlate landet fordi de mangler tilstrekkelig dokumentasjon. Rudd gikk av for å ha villedet parlamentet i saken – men uten å være klar over å ha villedet, ifølge henne selv. Rudd er den fjerde statsråden som trekker seg på et halvt år. Hun var en høyprofilert statsråd på «remain»-siden i EU-spørsmålet, og uroen kommer på et dårlig tidspunkt for May.

Men også Labour sin egen vanskelige sak å stri med: leder Jeremy Corbyn er blitt anklaget for å ta for liten avstand fra antisemittiske holdninger i deler av partiet, noe som har skapt sterke reaksjoner fra mange, blant annet i jødiske miljøer.

Les også: London rystes av drapsbølge

3) Lokale saker

Boligpolitikk, lokal transport og utdanning er blant lokale saker på agendaen mange steder. Men i London har også nylige hendelser havnet på den politiske agendaen under valgkampen. En rekke drap i London de siste månedene har ført til at økonomiske kutt i politiet og manglende forebyggende ungdomstilbud er blitt et brennhett tema.

Også den katastrofale brannen i boligblokken Grenfell Tower, der 71 mennesker som bodde i kommunale boliger omkom i fjor sommer, har ført til debatt om politiske prioriteringer, vedlikehold og brannsikkerhet. Grenfell Tower ligger i den konservativstyrte Kensington og Chelsea bydel, som fikk kraftig kritikk også for responsen etter brannen.

Mer fra Dagsavisen