Jeb Bush kan bli den første som er både sønn og bror av tidligere presidenter som stiller som presidentkandidat. FOTO: NTB SCANPIX

Viderefører familiedynastiene

USA: Presidentvalget i 2016 kan domineres av kjente navn for amerikanske velgere. Enda en gang kan Bush og Clinton møtes i valgkampen.

NEW YORK (Dagsavisen): De har selvtillit, penger og et etternavn alle kjenner. Mens Hillary Clinton er gift med en tidligere president, kan Jeb Bush bli den første som er både sønn og bror av tidligere presidenter som stiller til valg for USAs høyeste politiske stilling. Hvis Clinton og Bush møtes til presidentvalgkamp i 2016, viderefører de begge gode, gamle amerikanske familietradisjoner.

At to store politiske familienavn igjen kan møtes til presidentvalgkamp, bekymrer Michael Tanner ved tenketanken Cato Institute.

- De er begge gode kandidater. Men ville de kunnet stille til presidentvalg hvis de het Hillary Smith og Jeb Jones? Jeg tror ikke det, sier Tanner til Dagsavisen.

 

Fire familier

Fire familienavn skiller seg ut i amerikansk politikk: Roosevelt, Kennedy, Bush og Clinton. Men tradisjonen går langt tilbake i tid. En av USAs såkalte grunnlovsfedre og USAs andre president John Adams‘ sønn fulgte i farens fotspor og tok over Det hvite hus i 1825. Siden har Rockefeller-familien, Roosevelt og Kennedy dominert, før Bush-familien tok over stafettpinnen.

Hvis Jeb Bush, nåværende guvernør i Florida og lillebroren til tidligere president George W. Bush, vinner valget, blir han den tredje presidenten i Bush-familien. Bestefaren Prescott Bush var den som først gikk inn i politikken, og ble senator etter en tid som bankmann.

På Clintons side er det Hillarys ektemann Bill Clinton som gikk foran med åtte år i Det hvite hus. Hun er også det sikreste kortet av de to.

- Det er nesten sikkert at Hillary Clinton vil stille. Og at hun vinner blant demokratene hvis hun gjør det, sier Tanner.

For Jeb er det mer usikkert. Det er mange mulige kandidater, og verken han eller andre har så langt skilt seg ut på linje med Clinton.

 

Mor sier nei

Tidligere førstedame Barbara Bush og Jeb Bush´ mor, sier hun ikke vil at sønnen skal stille til valg som USAs neste president.

- Det finnes andre folk der ute som er godt kvalifisert. Vi har hatt nok Bush‘er. Hvis vi ikke kan finne mer enn to eller tre familier til å stille, er det bare dumt, sa Barbara Bush tidligere i år.

Amerikanske velgere ser ut til å være enige med Barbara Bush. I en meningsmåling utført for NBC News og Wall Street Journal, sier 69 prosent seg enige med den tidligere førstedamens utsagn.

- Når navn er viktigere enn CV-er, har vi et problem. Det betyr at vi ikke får de beste lederne, sier Michael Tanner til Dagsavisen.

 

Michelle neste

En studie fra det prestisjefylte universitetet Princeton University konkluderer med at USA er dominert av en rik og mektig elite. «Hvis politikken er dominert av mektige næringslivsorganisasjoner og et lite antall rike amerikanere, er Amerikas påstand om at det er et demokratisk samfunn alvorlig truet», skriver professor Martin Giles og Benjamin Page.

Det går allerede rykter i Washington DC om den nåværende førstedamen Michelle Obama vurderer å starte en egen politisk karriere når ektemannen går av som president i 2017.

- Det er fornærmende for Amerikas karakter, denne ideen om at en håndfull familier fortsatt resirkuleres gjennom det politiske systemet, sier Tanner.

 

Gir media skylda

Den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen har vokst seg store blant annet på grunn av økt mistro mot det politiske etablissementet. Skepsisen vil vokse hvis Bush og Clinton igjen blir å finne på valgseddelen, tror Tanner.

- Hvorfor er det slik?

- Det er delvis fordi en arver familienavn og kontakter, noe som gjør at de har et forsprang på andre. Det gjør det lettere å samle inn penger, og de har et navn folk kjenner igjen. Jeg tror også de har en selvtillit andre sjeldnere har, sier Tanner.

- Hva kan gjøres for å endre det?

- Ikke mye, vi kan ikke få noen lov som forbyr det. Men media kan la være å sprette i taket hver gang de hører navnene Kennedy, Bush eller Clinton.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no