Verden

- Vi er nødt til å tenke nytt

Gro Harlem Brundtland har samme budskap som for 20 år siden. Men nå begynner det å haste. - Vi har ikke råd til å vente 20 år til, advarer bærekraftens opphavskvinne.

RIO DE JANEIRO (Dagsavisen): For 20 år siden lanserte Gro Harlem Brundtland konseptet bærekraftig utvikling på Rio-konferansen, et møte som ble stående som en milepæl i arbeidet for internasjonalt miljø- og utviklingsarbeid. Nå er hun tilbake i Rio. Men forventningene til konferansen som markerer 20-års jubileet, er på bunnpunktet.

I dag møtes ministere fra hele verden til tre dagers forhandlinger. Men ingen forventer noe paradigmeskifte. Få tør håpe på et sluttdokument med konkrete forpliktelser. Det er knapt én optimist igjen i gangene i det enorme konferansekomplekset utenfor Rio de Janeiro. Men Gro Harlem Brundtland er her, med omtrent samme budskap som for 20 år siden.

- Verdens ledere må handle. Nå. Vi har ikke råd til å vente 20 år til, sier Brundtland i et eksklusivt intervju med Dagsavisen i Rio.

Ikke skuffet

Da konseptet bærekraftig utvikling ble lansert i rapporten «Vår felles framtid» i 1987 og siden på toppmøtet i Rio i 1992, var det optimisme i lufta. Den kalde krigen var over og viljen til endring var stor, forteller Gro Harlem Brundtland. Det er hun som får mye av æren for begrepet bærekraftig utvikling, en økonomisk vekstmodell som også tar hensyn til ressursbruk og miljø. Eller med Brundtlands egne ord fra 1992: «en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få tilfredsstille sine behov».

- Villigheten var der. Det er oppfølgingen som ikke har vært som den burde, sier Brundtland. Siden 1992 er det halvannen milliard flere mennesker på jorda. Store deler av verdens dyre- og planteliv trues av utryddelse og klimaendringene med alvorlig konsekvenser er et faktum.

- Er du skuffet over resultatene fra 1992?

- Altså. Det er ikke typisk for meg å være skuffet!

Norges tidligere statsminister fester blikket og gir en lekse i stå-på-holdninger. Skuffelse fører ingen vei. Det er alltid noe positivt å ta tak i. Men likevel:

- Jeg må jo si det er leit at vi - verdens ledere - ikke har kommet lenger, medgir hun.

Vi må handle nå, sa Brundtland den gangen. Budskapet er det samme i dag, men tida er knappere. Situasjonen i dag er verre enn for 20 år siden, sier hun.

- Har vår vekstmodell nådd sin grense?

- Ja, det kan du si. Vi bestemte oss i -92 for å bryte med gamle mønstre. Viljen var der. Men oppfølgingen har ikke vært som den burde, utviklingen har gått i gale spor, sier Gro Harlem Brundtland til Dagsavisen: Endringene har ikke vært store nok. Økonomisk vekst betyr fortsatt som oftest bare vekst, uten hensyn til mennesker eller miljø.

- Det vi sa måtte til i 1992, har ikke skjedd i stort nok omfang. Grensen for hva naturen kan levere er nådd, sier Brundtland.

73-åringen er det nærmeste en kan komme en superstjerne her under Rio+20-konferansen. Hun gjentar oppfordringen i utallige paneldebatter, dialogmøter og pressekonferanser.

- Verden krever handling. Nå.

Eurokrise

Brundtland mener krisen i Europa burde være en god anledning til å få på plass en grønnere økonomi. Men EU sliter med grunnleggende brubygging mellom landene i unionen, og klarer derfor ikke å ta noe steg videre. Det er likevel ikke for seint, mener Brundtland.

- Vi må håpe at europeiske ledere vil benytte den økonomiske krisen som en anledning til å satse på en grønn økonomi. Det er det de må og bør gjøre. Men EU mangler institusjoner som bygger tilstrekkelig bru over landenes ulike systemer og problemer, sier Brundtland som mener EUs handlingslammelse illustrerer hvordan verden fortsatt sliter med å finne en felles modell for å løse problemer på.

Hun vil ikke kritisere eget land, som lever godt av en enorm forurensende oljeformue.

- Det viktigste for Norge er å være en pådriver for bærekraftig utvikling globalt, sier Brundtland og trekker fram Norges arbeid med regnskog, rettigheter for kvinner, familieplanlegging og helse, alle viktige områder av bærekraftig utvikling.

- At Norge er et land som har energiressurser er ikke noe jeg bebreider Norge for. Det er bare tull. Det som er viktig er hvordan vi bruker de ressursene, sier hun bestemt, og legger til at ingen tror vi kan slutte å bruke olje og gass på mange år ennå.

Kvinner fram

Brundtlands kampsak gjennom alle år har vært likestilling, et område der hun mener Norge spiller en positiv rolle internasjonalt og som har fått plass høyt opp i utkastet til sluttdokument her i Rio. Det er langt mellom lyspunktene, men dette er tross alt ett. Alt er ikke bare sorgen.

- 20 år er både lang og kort tid. Det er kort tid i verdenshistorien. Husk, vi lanserte en helt ny måte å tenke på. Mye positivt har skjedd. Likevel er bildet verre nå enn det var. Det er leit at vi ikke har kommet lenger, men vi er nødt til å se framover, sier Brundtland.

- Tror du vi vil ha nok en konferanse med samme budskap om 20 år?

- Nei, det tror jeg ikke. Det kommer til å skje noe innen den tid. Vi nærmer oss jordas tålegrense, sier Brundtland og gjentar budskapet fra 92. Det må skje noe. Nå.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen