Verden

Verdensarv i grus

Det mange fryktet har skjedd. Terrorgruppa IS ødelegger uerstattelig verdensarv i Palmyra.

Bilde 1 av 2

– IS driver en velregissert kampanje med kulturell og religiøs rensing. De går systematisk løs på sjiamuslimske moskeer, kirker, biblioteker, og oldtidsskulpturer. Palmyra er ledd i dette, sier Christopher Prescott, professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo.

I går kom beskjeden mange har fryktet – terrorgruppa Den islamske staten (IS) har gått løs på ruinene i oldtidsbyen Palmyra i Syria.

Byggingen av tempelet Baal Shamin startet i år 17. Det har overlevd konflikter, herjinger og tidens tann i 2000 år, helt til terrorgruppa IS søndag sprengte tempelet. Det fortalte landets sjef for fortidsminner, Maamoun Abdulkarim til nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Unike kulturminner truet

Populært

For arkeologistudenter verden over har Palmyra og regionen en helt egen verdi. Byen ligger ved en oase og ble et viktig knutepunkt for karavanene som reiste på Silkeveien gjennom ørkenen, og mellom Golflandene og Middelhavet. Nesten alt vi forbinder med moderne sivilisasjon de siste 10.000 år kan spores tilbake til Syria, Irak og nærliggende områder, forteller professor Prescott, og ramser opp: jordbruk, skriftspråk, handel, og statsdannelse.

Helt siden IS startet en offensiv mot president Bashar al-Assads styrker i Palmyra i mai, har verdenssamfunnet fryktet for de UNESCO-vernede oldtidsruinenes framtid. Før krigen i landet var Palmyra en av Syrias aller største turistmål.

Selv om det ikke er mulig å sammenligne betydningen av kulturminner, mener Prescott tapet av ruinene i Palmyra kan sammenlignes med om norske vikingskip og stavkirker ble ødelagt.

– Dette er uten å sammenligne kanskje det viktigste kulturhistoriske området i menneskehetens historie, sier Prescott.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Henrettet arkeolog

Tidligere har gruppa gjort uerstattelig skade i den assyriske ruinbyen Nimrud og ødelagt statuer i museet i Mosul. I juni minela de Palmyra og det gamle amfiteateret brukes til henrettelser. Gruppas egen begrunnelse er at kulturminnene er uislamske.

Prescott mener ødeleggelsene må ses som en beskjed til det internasjonale samfunnet om at de står maktesløse overfor IS.

– De sender en beskjed om at de overhodet ikke bryr seg om de felles menneskelige verdiene, sier han.

Den akademiske og kulturelle eliten i Irak og Syria kan heller ikke kjenne seg trygge. I forrige uke ble det kjent at IS har halshugget sjefarkeologen Khaled Asaad i Palmyra. 82-åringen viet livet sitt til oldtidsbyen og nektet å forlate den da opprørerne erobret byen 21. mai.

I tillegg til de direkte ødeleggelsene av ruiner og statuer foregår det også omfattende plyndring av kulturskatter som selges på det svarte markedet.

LES OGSÅ: – Skal ikke ødelegge ruinene

Baal Shamin-tempelet

  • Tempelruin i oldtidsbyen Palmyra i Syria.
  • Palmyra ligger i en oase 215 kilometer nordøst for Damaskus.
  • Bygget år 17 e.Kr., utvidet av keiser Hadrian i år 130.
  • Regnet som det viktigste bevarte tempel for guden Baal Shamin, en av de viktigste gudene i oldtidens Palmyra.
  • Står på Unescos verdensarvliste.
  • Før borgerkrigen ble Palmyra besøkt av 150.000 turister hvert år. Byen ble erobret av IS 21. mai i år.
  • Den ytterliggående islamistiske gruppen IS har systematisk ødelagt fortidsminner som de anser som hedenske eller uislamske.
  • Kilder AFP, NTB

Mer fra Dagsavisen