Verden

Verdens aviser om Guantanamo

Se reaksjonene på beslutningen om å stenge Guantanamo-leiren.

Blant de første avgjørelsene står stengningen av den omdiskuterte fangeleiren Guantanamo på Cuba, samt andre hemmelige, amerikanske fangeleirer og fengsler i verden.

The New York Times beskriver hvordan presidenten var omringet av 16 høytstående militære som alle har jobbet aktivt for å få slutt på flere av USAs avhørsteknikker. I gruppen var imidlertid ikke noen representanter for verken CIA eller krigsveteranene. Avisen påpeker at selv om Obama-administrasjonen nå avskaffer denne delen av den amerikanske militærmakten, så har den ikke kommet med noen forslag til hvor fangene skal omplasseres. Og det er neppe mange amerikanere som vil ønske krigsfangene velkommen til sitt eget nabolag.

Kubanske Granma skriver ingenting om den forestående stengningen av Guantanamo-leiren. Stedet Guantánamo, som ligger på Cubas østkyst, har formelt vært leid av USA siden 1903, men Cuba hevder leiekontrakten er ugyldig i henhold til Wien-konvensjonen.

The Baltimore Sun skriver at Omabas umiddelbare inngripen i utenrikspolitiske regelverk og hans åpenbare distanse fra Bush-administrasjonens linje de siste åtte årene, ble fulgt av presidentens ord – Jeg vil ikke måtte foreta det villfarende valget mellom å føre en vellykket krigføring mot terroristorganisasjoner og beile til amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner samtidig.

Fra Amnestys hovedkvarter i London meldes det, ikke overraskende, at organisasjonens generalsekretær Irene Kahn er veldig fornøyd med Obamas avgjørelse. Amnesty har, som en av mange menneskerettighetsorganisasjoner, jobbet lenge for rettighetssituasjonen i fangeleiren.

Ifølge spanske El País ønskes den forestående stengningen av Guantanamo-leiren velkommen i Europa, men avisen har også snakket med EUs utenriksminister Javier Solana, som poengterer at utfordringene med den omstridte leiren er utelukkende amerikanske, og noe EU ikke har noe med. Som The New York Times, er El País opptatt av hvor man skal gjøre av fangene når leiren stenges. Avisen understreker at de aller fleste fangene kommer fra land med liten eller ingen respekt for menneskerettighetene og at USA ikke kan sende fanger til land hvor de risikerer å bli torturert eller henrettet. Som et lyspunkt i denne problematikken melder El País at Irland har sagt at de kan ta imot fanger, sett at det på forhånd undertegnes en avtale mellom USA og EU. Også Solanas hjemland Spania har meldt at de vil kunne være behjelpelige.

Ifølge ordrene som ble underskrevet i går, skal Guantanamo og de hemmelige fengslene være stengt og avviklet innen utgangen av 2009.

(I den andre enden av hva pressen er opptatt av, idet Obama går inn i sitt tredje døgn som president, er hans nye Blackberry-telefon. Nå også mest kjent som The Barackberry. Man fascineres av at Obama tenker å føre politikk med noe så moderne som en mobiltelefon. Det hvite hus har i tillegg opprettet en West Wing-blogg. Hans forgjenger George W. Bush sluttet helt å sende e-poster da han ble president. – A new type of president for a new world, I guess, var reaksjonen til CNNs reporter etter innslaget om Obamas nye telefon.)

Mer fra Dagsavisen