Verden

Venter fortsatt på hjelp etter Sandy

UVÆR: For ett år siden raserte orkanen Sandy store deler av USAs østkyst. Angelica Gonzales (42) fra Staten Island venter fortsatt på hjelp.

NEW YORK (Dagsavisen): For ett år siden så Angelica Gonzales vannet sive inn i hjemmet sitt, mens vinden ulte utenfor, idet orkanen Sandy traff kysten av New York med full styrke. De to barna, Leslie Angie og John, hylskrek. Selv forsøkte hun å skjule gråten og frykten for at hele familien kom til å drukne.

- Jeg var livredd, det var helt uvirkelig, sier Gonzales til Dagsavisen.

Det var for sent å rømme ut inngangsdøra. Den dramatiske natten endte med at ektemannen Greg slo hull i en av veggene i huset, og familien rømte fra hjemmet i vannkanten på Staten Island i New York. De har ennå ikke vendt hjem.

- Det var nære på. Huset er totalvrak. Jeg vet ikke om vi noen gang kan bo der igjen, forteller Gonzales.

Venter på hjelp

Ett år etter at orkanen Sandy raserte store deler av USAs østkyst, venter mange fortsatt på hjelp fra amerikanske myndigheter. Angelica Gonzales og familien bodde hos venner og naboer i nesten sju måneder før de fikk tak i en ny leilighet.

Lester Porter (52), forloveden Cherell Manuel og deres tre barn bor fortsatt på hotell, etter et langt år på flyttefot mellom krisesentre, moteller og hoteller. I likhet med hundrevis av hjem i det fattige nabolaget Far Rockaway i Queens, ble huset deres totalvrak.

- Jeg hadde aldri trodd denne reisen skulle ta ett år, sier Porter om flukten fra Sandy.

Både Gonzales og Porter har troppet opp på ettårsmarkeringen for orkanen som fortsatt preger hverdagen til tusenvis av mennesker på USAs østkyst.

Enorme ødeleggelser

Sandy var den største atlantiske orkanen i amerikansk historie, og 286 mennesker i sju land mistet livet i uværet. Til sammen mistet 8,6 millioner mennesker strømmen, og rundt 50 millioner mennesker fra Bahamas til Cuba til New York fikk føle uværet på kroppen. 650 000 hjem ble ødelagt eller skadd.

Orkanen mørkla også store deler av Manhattan. Men i dag er det lite her som vitner om Sandys ødeleggelser. I andre langt fattigere deler av New York er orkanens ødeleggelser godt synlige.

- I nabolaget mitt står hus med halve fronten ødelagt. Jeg har møtt folk som ikke har varme hjem, nå er det snart vinter, sier sykepleier Iona Folks, som mener gjenoppbyggingen har vært ulikt fordelt.

- De som allerede hadde penger, fikk hjelp raskt. Orkanen viste fram de store forskjellene i New York, og på mange måter gjorde den forskjellene større, sier Folks til Dagsavisen.

Står sammen

Sammen med knappe tusen demonstranter krever hun bedre oppfølging fra myndighetenes side. For gjenoppbyggingen har gått sakte i mange fattige nabolag.

- Jeg føler at de har glemt oss, vi synes ikke, sier Iona Folks, som håper byens myndigheter får øynene opp for de mange som fortsatt trenger hjelp.

Angelica Gonzales sier familien har mottatt 3.000 dollar, rundt 21.000 kroner, i kompensasjon fra myndighetenes katastrofefond, FEMA.

Nå bor familien i en leilighet i nærheten av det ødelagte hjemmet, så barna skal slippe å bytte skole. Da stormen raserte huset, ødela den også familiens bil og ektemannens verktøy, og Gonzales sier familien sliter med å betale husleie.

Hjelpefond

Orkanens ødeleggelser viste hvor utsatt New York er for ekstremvær. Byen har over 900 kilometer kystlinje, og store deler ligger lavt over vannet. For å forberede New York på klimaendringer og økt ekstremvær, har byens avtroppende borgermester, Michael Bloomberg, lansert en pakke på 20 milliarder dollar, blant annet for å styrke kystlinjen og heve enkelte nabolag. Ifølge en rapport bestilt av New Yorks byråd, står 25 prosent av byen i fare for å rammes av flom innen 2050.

Den amerikanske kongressen har tidligere vedtatt en hjelpepakke på over 50 milliarder dollar, men for mange er det en tidkrevende prosess å få utbetalt kompensasjonen for tapte hjem og jobber. I går annonserte Bloomberg økte overføringer til de mange orkanrammede.

Kan ta tid

Steven Sumner (59) og kona bor fortsatt i en campingvogn bak det raserte huset på Staten Island. Den pensjonerte bussjåføren bygde huset med egne hender for 23 år siden, og har oppdratt de to barna sine der. Han sier han aldri kommer til å flytte, og vil forsøke å bygge opp huset igjen. Men uten flomforsikring og med forsinkelser i utbetalinger, må han smøre seg med tålmodighet.

- Vi har varme og elektrisitet i campingvogna. Vi blir nok der vinteren igjennom, sier Sumner.

Staten Island har mottatt rundt ti prosent av de 130 millioner dollar som er betalt ut via det statlige nødhjelpsbyrået The Federal Emergency Mangement Agency, ifølge New York Daily News.

Mer fra Dagsavisen