Verden

Venezuelas president lover å løse krisen

President Nicolás Maduro i Venezuela gjør helomvending og ber høyesterett revurdere beslutningen om å frata nasjonalforsamlingen makt.

– Vi har oppnådd en viktig enighet for å løse denne kontroversen, sa Maduro i en kort TV-sendt tale natt til lørdag lokal tid.

Da hadde han og landets nasjonale sikkerhetsråd sittet i krisemøte. Sikkerhetsrådet kunngjorde at det støtter en ny vurdering av høyesteretts beslutning om å overføre lovgivende makt fra nasjonalforsamlingen til domstolen selv.

Dermed hadde Maduro tilsynelatende foretatt en politisk helomvending. Kvelden før hadde han støttet høyesteretts kjennelse og nektet for at den var i strid med grunnloven.

Kuppforsøk

Reaksjonene har vært sterke både i og utenfor Venezuela etter høyesteretts-beslutningen. Opposisjonen i landet har anklaget Maduro for å bruke domstolen til å gjennomføre et kupp og innføre diktatur.

Også Venezuelas riksadvokat Luisa Ortega, som vanligvis støtter Maduro-regjeringen, har kommet med sterk kritikk av høyesteretts kjennelse.

– Den innebærer brudd på den konstitusjonelle orden og uvitenhet om statsmodellen fastsatt i vår grunnlov, sa Ortega under en direktesending på statlig TV.

Også myndighetene i en rekke andre land har reagert sterkt. Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) skal holde krisemøte om saken mandag.

Ikke overbevist

Opposisjonen i Venezuela har bedt innbyggerne gå ut i gatene og protestere mot regjeringen lørdag.

En av lederne for opposisjonen, nasjonalforsamlingens visepresident Freddy Guevara, lar seg ikke overbevise av Maduros politiske tilbaketog. Han mener fortsatt at regjeringen i praksis er skyldig i kuppforsøk.

Deler av opposisjonen har imidlertid selv oppfordret til militærkupp for å få slutt på den politiske krisen i landet.

– Venezuelas væpnede styrker kan ikke sitte stille, sa nasjonalforsamlingens president Julio Borges i en tale utenfor parlamentsbygningen torsdag.

Økonomisk krise

Regjeringen i Venezuela har avvist anklagene om kuppforsøk og sagt at høyesteretts kjennelse skyldes at nasjonalforsamlingen har nektet å følge domstolens tidligere pålegg.

Etter at opposisjonen vant parlamentsvalget i 2015, krevde høyesterett at tre representanter måtte suspenderes som følge av anklager om valgfusk. Nasjonalforsamlingen nektet, og siden da har høyesterett opphevet alle vedtak de folkevalgte har fattet.

Forsamlingen har også nektet å gjøre vedtak som Maduros sosialistiske regjering mener er nødvendige for å bekjempe landets dype økonomiske krise.

Venezuela er helt avhengig av oljenæringen, og landet ble svært hardt rammet da oljeprisen falt for noen år siden.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen