Verden

– Venezuela er i ferd med å utvikle seg til et nytt Haiti

Presidentvalget i Venezuela søndag forandrer ikke på noe – den dype humanitære krisa vil bare bli verre, sier Latin-Amerika-ekspert Leiv Marsteintredet.

Bilde 1 av 2

Krisa i Venezuela er hinsides alt man tidligere har sett i fredstid i Latin-Amerika, sier førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen.

– På bare ett til to år har flyktningkrisa i Venezuela vokst seg like stor som den i Colombia etter 50 år med borgerkrig. Det økonomiske fallet slår alle rekorder, inflasjonen slår alle rekorder, infrastrukturen har totalt kollapset. Mange sliter med å brødfø seg selv. I tillegg kommer en enorm hjerneflukt, akademikere, ingeniører og leger flykter fra landet, sier Marsteintredet.

Les Benedicte Bull: Venezuelanernes vanskelige valg

Rikt, men lutfattig

Venezuela anslås å ha større oljereserver enn styrtrike Saudi-Arabia, men en fullstendig vanstyrt økonomi har ført til at landet befinner seg i en enorm humanitær krise som bare blir verre uke for uke.

Den sittende presidenten Nicolás Maduro har hatt makten siden 2013 og har kjørt landet bare dypere ned i elendigheten.

Venezuela nærmer seg nå full kollaps. Inflasjonen er ventet å nå ufattelige 13.000 prosent i 2018 og nærmere 90 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Kriminaliteten øker i takt med arbeidsledigheten. Det er mangel på mat og medisiner og flere millioner venezuelanere har rømt landet i løpet av de siste par årene.

Presidentvalget søndag kunne vært en mulighet til regimeskifte, men valget er ikke fritt.

Sentrale opposisjonskandidater er blitt nektet å stille og opposisjonen boikotter valget. Alt tyder på at Maduro vil bli sittende. USA, EU og de fleste nabolandene i Latin-Amerika har allerede varslet at de ikke vil anerkjenne resultatet.

Det har vært voldsomme demonstrasjoner mot Maduros styre de siste årene, flere er blitt drept i protestene.

Les mer: Mer enn 400 millioner latinamerikanere går til valg i år

Flere sanksjoner

Det er vanskelig å se for seg at den store gjenoppbyggingen Venezuela står overfor for å komme seg ut av krisa, er mulig under det sittende lederskapet, sier Leiv Marsteintredet.

– Det nåværende styret vil ikke få tilgang til friske midler gjennom lån eller sletting av lån, eller investeringer. Det snakkes om at Venezuela er i ferd med å utvikle seg til et nytt Haiti, sier han.

Tidligere i uka oppfordret Lima-gruppen, en gruppe av latinamerikanske land og USA som ble dannet i fjor for å diskutere krisa i Venezuela, Maduro til å utsette valget. Det er allerede utsatt flere ganger. Lima-landenes utenriks- og finansministre varslet at det kan bli aktuelt med nye tiltak overfor Venezuela.

USA leder an i straffesanksjonene mot Venezuela og innførte nye sanksjoner mot enkeltpersoner og selskaper i forrige uke. USA har fra før innført økonomiske straffetiltak mot Venezuela.

Spørsmålet er om sanksjonene biter på Maduros regime. Ingen trodde han ville bli sittende så lenge, sier Marsteintredet. Og jo dypere krisa blir desto vanskeligere blir det for folket å velte ham.

– Folket blir mer og mer avhengig av regimet jo lenger krisa varer. Presset øker og flere får behov for matvarehjelp. Flyktningstrømmen bidrar også til å styrke regimet og svekke opposisjonen. Ting kan absolutt bli verre i Venezuela, sier Marsteintredet.

Valget i Venezuela

* Presidentvalg søndag 20. mai.

* Valget regnes ikke som fritt og rettferdig. Alt tyder på at sittende president Nicolás Maduro kommer til å bli sittende.

* Både EU, USA og de fleste latinamerikanske naboland har sagt at de ikke kommer til å anerkjenne resultatet.

* Valget er utsatt flere ganger fordi opposisjonen boikotter valget, sentrale opposisjonskandidater er blitt nektet å stille.

* Venezuela har noen av verdens største oljereserver og kunne vært et rikt land, i stedet befinner landet seg i dyp økonomisk krise med hyperinflasjon, matmangel og enorm fattigdom.

* Den viktigste utfordreren til Maduro er den tidligere guvernøren Henri Falcón som har bakgrunn fra tidligere president Hugo Chávez’ krets.

Mer fra Dagsavisen