Verden

Varsler kamp mot britiske jihadister

EKSTREMISME: En av fire utenlandske jihadister som kriger i Midtøsten, kommer fra Storbritannia. Etter sjokket over at en brite henrettet James Foley, varsles hardere kamp mot britiske islamister.

Den maskerte mannen som halshogger den amerikanske journalisten James Foley på video, er langt fra eneste brite i en sentral rolle i ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). Mannen, som språkeksperter tror er østlondoner med fremmedspråklig bakgrunn, opererer med to andre britiskfødte islamister som har spesialisert seg på gisseltaking for IS i Raqqa i Syria. Blant andre jihadister kalles gruppen «The Beatles» på grunn av deres bakgrunn fra Storbritannia, og mannen selv kalles John, ifølge The Guardian, som har snakket med et tidligere gissel.

Mellom 400 og 500 briter antas å ha reist for å krige i Syria - om lag en firedel av det totale antall på rundt 2.000 som man vet om fra Europa.

Analytikere tror det bare er et spørsmål om tid før mannen blir identifisert. Imens går debatten i Storbritannia: Hvorfor rekrutteres så mange til ekstremisme, og hvordan kan det stanses?

Les også: - Ta oppgjør med religiøse ekstremister

Fratas pass?

- Vi må forsterke forsøkene på å stanse folk i å dra, ta passene fra folk som vurderer å dra, arrestere og etterforske alle de som deltar i ekstremisme og vold, fjerne ekstremistmateriale fra internett, og gjøre alt for å holde folk trygge, sier statsminister David Cameron i et intervju med BBC.

Regjeringen ser ingen umiddelbare behov for å endre lovene.

- Vi vil selvsagt se på forslag om enda tøffere lover rundt terrorisme og ekstremisme. Men dette er ikke tidspunktet for overilte reaksjoner, sier Cameron.

Men myndighetene skal følge ekstra nøye med på rundt 250 borgere som trolig har kommet tilbake fra Syria. Regjeringen har ved 23 tilfeller så langt i år inndratt pass, og sju ganger fratatt noen det britiske statsborgerskapet.

Britisk politi har navnet på flere hundre personer som har reist til Midtøsten for å kjempe for IS. Noen av dem har skrytt på Facebook og Twitter av hva de har vært med på. Blant disse er gutter og jenter helt nede i 16-årsalderen, skriver The Daily Telegraph. 69 personer mistenkt for jihadistvirksomhet i Syria er blitt arrestert.

En rekke britiske statsborgere er allerede drept i Syria. En trebarnsfar fra Sussex døde i et selvmordsangrep i Aleppo i februar. Det er også briter blant IS-medlemmer i Irak som har voldtatt og drept flere hundre jezidier i nord.

Les også:

Trussel

Den britiske ekstremismeforskeren Shiraz Maher sa onsdag at de britiske islamistene er «blant de verste», og mener deres blodtørstighet viser at de utgjør en vesentlig trussel dersom de kommer hjem igjen.

En av årsakene til at britene utgjør en stor del av de europeiske jihadistene i Syria og Irak er at Storbritannia har gitt ekstremistene for stort spillerom, mener enkelte forskere.

- Hvorfor er britene der? Etter min oppfatning er det fordi islamistiske ekstremistiske ideologier har fått spre seg ganske uhindret i landet vårt under dekke av «religion», «ytringsfrihet» og «multikulturalisme», sier professor Anthony Glees ved Centre for security and intelligente studies ved Buckingham-universitetet til samme avis.

Leder av UK Independence party, Nigel Farage, er blant dem som nå mener praksis bør strammes inn, slik at personer som planlegger å reise for å delta i kamper for IS, fratas statsborgerskap i tilfeller med doble statsborgerskap. Britiske borgere skal fratas passet og de som ikke har britisk statsborgerskap skal fratas oppholdstillatelsen, mener Farage.

Les også:

Utveksle informasjon

Også i Norge og andre europeiske land går debatten om hvordan man skal håndtere islamister som reiser eller kommer tilbake fra krig. Storbritannia er ett av åtte land i EU som varslet i sommer at de vil samarbeide om en plan for hvordan man skal takle fremmedkrigere som kommer hjem. Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Nederland, Polen, Spania, Belgia og Danmark skal legge fram en plan for de andre EU-landene i oktober. Landene vil i økende grad utveksle informasjon om islamister som kommer tilbake til Europa etter opphold i Midtøsten, for å gjøre det lettere å holde oversikt.

Thomas Hegghammer, ekspert på voldelig islamisme, mener det er viktig ikke å behandle alle returnerte krigere likt, men å bruke en individuell tilnærming.

- Jeg mener det er farlig å innføre generelle forbud mot fremmedkrigervirksomhet og straffeforfølgelse av alle som reiser, for folk gjør forskjellige ting når de er ute, og fremmedkrigvirksomhet fører ikke nødvendigvis til terror. Favner man for bredt risikerer man å radikalisere folk som ikke ellers ville blitt radikalisert, sa Hegghammer i et intervju med Dags­avisen tidligere i sommer.

Men han påpeker at noen av dem som reiser, er med i svært radikale grupper, utfører alvorlige voldshendelser og kan tenkes å gå videre til terror.

- Det er derfor viktig å bruke de hardeste virkemidlene mot dem man mener har gjort de mest alvorlige tingene, mener Hegghammer.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen