Verden

Varsler fortsatt protester

VALG: Chiles mektige, nye studentleder Melissa Sepulveda kommer ikke til å stemme i presidentvalget i morgen. Hun varsler gateprotester for gratis og bedre utdanning.

SANTIAGO DE CHILE (Dagsavisen): Ikke noe mindre enn en revolusjon er godt nok for Melissa Sepulveda, Chiles nye studentleder.

- Vi må endre hele utdanningssystemet, fra roten og helt opp til toppen. I Chile i dag lever vi etter samme regler som under diktatoren Pinochet, sier Sepulveda til Dagsavisen.

Sepulveda har akkurat tatt over ledelsen av Chiles mektige studentunion når Dagsavisen møter den spede 23-åringen ved Universitetet i Chile. Det var studentene som sto i spissen for de landsomfattende protestene i Chile i 2011 og 2012. Sepulvedas forgjenger, Camilla Vallejo, vant nylig en plass i Chiles nasjonalforsamling.

Krever mer

Tidligere president og kvinnen som ligger an til å vinne morgendagens presidentvalg, Michelle Bachelet, har frontet et av studentenes krav i valgkampen: Gratis utdanning for alle.

Det er ikke nok for Sepulveda.

- Bachelet lover ingen grunnleggende endringer. De rike forblir rike og de fattige forblir fattige, sier hun og mener landets store økonomiske forskjeller er roten til Chiles problemer.

Med unntak av de siste fire årene, har Chiles moderate venstreside styrt landet siden diktatoren Pinochet gikk av i 1990. Siden da har andelen chilenere som lever på fire dollar dagen falt fra 60 prosent til 10 prosent, ifølge The Financial Times. Men fortsatt tjener landets rikeste 10 prosent nesten halvparten av nasjonens inntekt. Chile er blant landene med størst forskjeller mellom fattig og rik på et kontinent velkjent for sine ekstreme økonomiske ulikheter. Det er en av grunnene til at Sepulveda ikke vil gi sin stemme til noen.

- Venstresiden har sviktet Chile. Ingen av kandidatene ved årets valg vil ta grepene Chiles sosiale bevegelser vil slåss for, slår Sepulveda fast.

Kvinner fram

Som radikal latinamerikansk medisinstudent har hun ett og annet å slekte på: Både revolusjonære Che Guevara fra Argentina og Chiles egen sosialistiske president Salvador Allende studerte medisin før politikken tok dem. Sepulveda har tenkt å fullføre studiene. Men først venter ett år som studentleder.

- Vi skal slåss for grunnleggende og omfattende endring. Det må handle om samfunnet som helhet, ikke en individuell tilnærming til alt, sier hun.

Sepulveda varsler fortsatt kamp og gateprotester. Ikke alle er like fornøyde med det, og Sepulveda har fått gjennomgå av Chiles konservative presse.

- Jeg framstilles som et monster, smiler hun.

Hun sier hun er den første selverklærte anarkisten som har ledet Chiles studenter siden 1925.

23-åringen snakker lavt og tenker seg om før hvert spørsmål.

- Folk vet lite om alternative ideologier. Og mange er fortsatt fiendtlig innstilt til kvinnelige ledere, sier Sepulveda.

Kvinner i maktposisjon er noe Chile er i ferd med å venne seg til: De to kandidatene i søndagens valg er begge kvinner, og representerer Chiles historie på et nesten shakespearsk vis.

Venstresidens kandidat Michelle Bachelet (62) var Chiles første kvinnelige president, og styrte fra 2006 til 2010. Bachelet leder klart. Evelyn Matthei (60) er kandidaten til den nåværende høyrepresidenten Sebasitan Pineiras parti. De to kvinnene kjente hverandre da de var yngre, da deres fedre var venner og generaler i Chiles militærvesen under presidenten Salvador Allende. Da general Augusto Pinochet tok makten gjennom et militærkupp i 1973, valgte Michelle Bachelets far å stå side om side med Allende. Han ble torturert og døde, mens Mattheis far ble helseminister under Pinochet.

Har trua

Blant den yngre generasjonen er det den tidligere studentlederen Camila Vallejo og nå Melissa Sepulveda som står på barrikadene. Chile er fortsatt er svært mannsdominert samfunn, sier Sepulveda.

- At vi har kvinner på toppen, er bra. Men for det store flertallet har ikke situasjonen endret seg mye. Kvinner får fortsatt ansvaret hjemme, mange dobbeltarbeider og vold mot kvinner er fortsatt utbredt, sier Sepulveda.

Utenfor Chiles presidentpalass La Moneda, står en statue av avdøde Salvador Allende, som tok sitt eget liv idet militæret gjennomførte kuppet, 11. september 1973. Det som skal ha vært hans siste ord, står inngravert på statuen: «Jeg har tro på Chile og Chiles framtid».

Det har også Melissa Sepulveda.

- Av og til ser det mørkt ut, og vi har en enorm oppgave foran oss. Men som Allende har jeg også tro på Chile og det chilenske folk.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

VALGET

Sosialistpartiets kandidat Michelle Bachelet (62) fikk 47 prosent av stemmene i første valgomgang.

Hennes sterkeste utfordrer, Evelyn Matthei (60), som tilhører den sittende presidenten Sebastian Piñeras høyreparti, fikk 25 prosent. Dermed blir det en ny valgomgang i morgen.

Bachelet var president fra 2006 til 2010. I Chile kan presidenten ikke gjenvelges for to perioder på rad. Hun har også vært helseminister og forsvarsminister.

Matthei er tidligere arbeidsminister i Piñeras regjering.

Mer fra Dagsavisen