Verden

Våpnene flyter i Syria og Libya

Den arabiske våren innebærer et tilbakeslag i kampen mot våpenindustrien. Konflikten i Syria vil bare bli blodigere fordi regimet og opprørere forsynes med våpen, mener ekspert.

Hver dag blir 2.000 mennesker drept av våpen. Og hver eneste dag tikker det inn nye meldinger om drepte og skadde i Syria som følge av president Bashar Assads brutale undertrykking av sivilbefolkningen.

Mens regimet får våpen, stridsvogner og bombefly av Russland, tar blant annet avhoppere fra hæren med seg våpen og militærutstyr i kampen mot regjeringsstyrkene. Forfatter og ekspert på våpenindustrien, Andrew Feinstein, tror volden i Syria vil eskalere ytterligere fordi regimet og opprørere fortsetter å bli forsynt med våpen fra sine allierte.

- Den syriske konflikten viser hvor hyklersk våpenindustrien er. Konflikten vil bli mer voldelig fordi opprørere i større grad bevæpner seg og fordi regimet på sin side får våpen fra russerne, sier Feinstein til Dagsavisen.

Skyggeverdenen

Sørafrikanske Feinstein har i flere år forsket på våpenindustrien, og ga i høst ut boka «The Shadow World. Inside the Global Arms Trade». Et drøyt år etter den arabiske våren mener han at volden og den frie flyten av våpen i land som Libya, Syria og Egypt viser hvor ødeleggende industrien er for oppbygging av demokrati.

- Det finnes ingen lover eller regler i denne bransjen, alt er mulig så lenge du har penger. Den eneste løsningen er strammere reguleringer. Det må bli vanskeligere for slike som Bashar Aassad å bli så militant og mektig. Vi må bare innse at konflikten vil pågå lenge og bli mer blodig, sier Feinstein.

Han er overbevist om at USA og Israel forsyner syriske opprørere med våpen.

Våpen på avveie

- Både Israel og USA har en sterk politisk interesse av å støtte motstandere av Assad, men de gjør selvsagt ikke det åpenlyst. De bruker i stedet enkeltpersoner som ikke kan spores tilbake til myndighetene som opererer på det vi kaller det grå markedet. Syriske opprørere trenger ikke reise lenger enn til Beirut eller Dubai for å komme i kontakt med personer som kan gi dem varene de trenger, sier Feinstein som fikk tilnavnet «Mr. Clean» i eget hjemland da han som tidligere parlamentsmedlem i ANC (African National Congress) gikk av i protest mot partiets håndtering av en grov våpenkorrupsjonssak.

I Libya er det heller ingen som har kontroll over flyten av våpen etter drapet på president Muammar Gaddafi. Europeiske land, deriblant Norge, solgte krigsutstyr til diktatoren, men da Nato gikk inn fikk opprørerne våpen av de samme nasjonene som Gaddafi. Landet kontrolleres nå militært og det foregår væpnede kamper mellom klaner og militsgrupper over innflytelse i Tripoli og andre sentrale byer.

- Midtøstenregionen er fremdeles veldig farlig, og våpen har kommet på avveie. I Libya kan folk bare forsyne seg fra usikrede våpenlagre, og det rapporteres om at noen av disse våpnene har funnet veien ned til opprørsgrupper i Mali som skal ha forbindelser til al-Qaida, sier seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø (ForUM), en politisk tankesmie for miljø, utvikling og fredsarbeid.

Hun påpeker i likhet med Feinstein at det arabiske opprøret illustrerer behovet for en strengere kontroll med våpenflyten.

- Syriske opprørere er utstyrt med våpen og kan slå tilbake mot regimet. Hvordan forsvare å ikke gi dem våpen?

- Folk har rett til å forsvare seg mot et brutalt regime, men bruk av vold for å forhindre vold er jo ikke akkurat uproblematisk, og representerer et klassisk dilemma, svarer Tønnessen-Krokan.

Nye forhandlinger

I boka fastslår Andrew Feinstein at våpenindustrien utgjør 40 prosent av den totale korrupsjonen i verden.

- Våpenindustrien er alt annet enn en transparent og ren bransje, og det er derfor den er så skadelig for samfunnet, sier Feinstein.

Neste uke møtes FN i New York for å få på plass en juridisk bindende våpenhandelsavtale, Arms Trade Treaty.

Mer fra Dagsavisen