Verden

– Vanskelig for Erdogan å snu nå

Turister i Tyrkia merker at feriebudsjettet rekker lenger, men lira-fallet er dramatisk for Tyrkia og president Erdogan.

– Tyrkere lider under den høye prisøkningen og en valuta i fritt fall, sier Morten Myksvoll. Han er kommentator i Bergens Tidende og står også bak bloggen tyrkiskpolitikk.no.

For tre uker siden kostet en euro 5,5 tyrkiske lira, nå må du ut med 7,4 lira for en euro.

Siden nyttår har verdien av den tyrkiske valutaen stupt med 45 prosent. De siste dagene har fallet skutt fart på grunn av en hard konflikt mellom USA og Tyrkia over den amerikanske pastoren Andrew Brunson som har sittet fengslet i Tyrkia i to år.

USA vil ha ham frigitt, men Tyrkia nekter. Fredag annonserte president Donald Trump at USA dobler tollen på tyrkisk stål og aluminium.

Det sendte tyrkisk økonomi utfor kanten. Men de amerikanske sanksjonene ville ikke fått så store følger om ikke tilliten i utgangspunktet var lav, understreker Morten Myksvoll.

Det må president Recep Tayyip Erdogan ta ansvar for.

– Det har vært høy prisstigning i Tyrkia i mange år, men i stedet for å sette opp renta for å få bukt med inflasjonen har Erdogan satt den ned, helt i strid med grunnleggende økonomisk teori. Det ustabile politiske miljøet i Tyrkia har svekket utenlandske investorers tillit til markedet. Det er alvorlig for et land som er helt avhengig av slike investeringer, sier Myksvoll.

Les mer: All makt i Erdogans hender

Dolket i ryggen

Morten Myksvoll tror ikke den økonomiske krisa vil få store følger for Erdogan personlig på kort sikt. Det finnes ingen reell opposisjon og de amerikanske sanksjonene kan heller bidra til å styrke Erdogans nasjonalisme og fiendebilde.

Mandag anklaget Erdogan amerikanerne for å dolke Tyrkia i ryggen og bruke økonomi som våpen.

– Det er ikke slik at vi synker og er ferdige. Tyrkisk økonomi er solid, sterk og sunn, og det vil den fortsatt være, insisterte Erdogan i en tale i hovedstaden Ankara, ifølge NTB.

– Oss mot dem-tankegangen og nasjonal stolthet har styrt den politiske utviklingen de siste årene og det har fungert. Det er vanskelig å se hvordan dette skal snu og Erdogan kan moderere seg nå, sier Myksvoll.

Han ser på krisen med USA som en prøveballong på noe som kan bli en langt større konflikt. Den virkelige konflikten mellom USA og Tyrkia står over tyrkernes planlagte kjøp av russiske våpen, en type luftvernraketter kalt S-400. Dette er en test på hvordan Tyrkia reagerer på sanksjoner, mener han.

– Om det skulle komme sanksjoner over en militærkonflikt blir det langt mer alvorlig, sier Myksvoll.

Tyrkia og USA er allierte i NATO.

faller: Den tyrkiske liren har falt mye i verdi den siste tida. I Istanbul holder store plakater tyrkerne kontinuerlig oppdatert på fallet. FOTO: YASIN AKGUL/NTB SCANPIX

Den tyrkiske liraen har falt mye i verdi den siste tida. I Istanbul holder store plakater tyrkerne kontinuerlig oppdatert på fallet. Foto: Yasin Akgul/NTB scanpix

Les mer: Valget i Tyrkia: Hva står på spill?

Kuppforsøket ødela

Tilliten til Tyrkias økonomi ble for alvor svekket etter kuppforsøket i Tyrkia sommeren 2016.

Inflasjonen er nå over 15 prosent. Til sammenligning var inflasjonen i Norge på 3 prosent i juli.

Det mest effektive mot høy prisstigning er å sette opp styringsrenta, men det har Erdogan vegret seg for.

Erdogan har sørget for å samle mer makt hos presidenten. Sentralbanken er formelt fortsatt uavhengig, men den oppfattes i liten grad slik. Erdogan legger betydelig press på banken i taler og uttalelser, sier Myksvoll.

– Det er en uformell måte å styre pengepolitikken på, sier han.

Sentralbankens styringsrente er likevel blitt satt opp fra 8 prosent ved inngangen av året til 17,5 prosent, men uten hell, skriver DNB Markets. Mistilliten til markedet har i stedet bare økt de siste ukene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nytt Venezuela

Den tyske økonomen Alexander Kriwoluzky ved Tysklands Institutt for økonomisk forskning (DIW) tror Tyrkia i verste fall kan bli et nytt Venezuela. Det er flere likhetstrekk med det søramerikanske landet som er rammet av hyperinflasjon, fattigdom, flukt og sult, mener han:

– Også i Venezuela har en demokratisk valgt president gradvis samlet mer makt hos seg selv, og også skaffet seg tilgang til seddelpressen i Sentralbanken for å bli ved makten. Resultatet er høy inflasjon og kollaps i det økonomiske systemet, sier han til Der Spiegel.

President Erdogan vil gjengjelde USAs økte toll med å boikotte amerikansk elektronikk.

Lær mer om Venezuela: Et oljeeventyr uten lykkelig slutt

Mer fra Dagsavisen