Verden

Valgkampen er i gang igjen i Storbritannia

Men terrorangrepet i Manchester kaster skygger over innspurten av valgkampen.

Med landet fortsatt i sorg og sjokk etter terrorangrepet vil hendelsen trolig prege de siste par ukene av valgkampen i Storbritannia.

Sikkerhet, etterretning og immigrasjon vil trolig rykke høyere opp på agendaen i innspurten foran parlamentsvalget 8. juni, tror analytikere.

Valgkampen ble suspendert midlertidig nasjonalt umiddelbart etter angrepet, selv om noen partier åpnet opp for at hver enkelt kandidat kunne drive lokal valgkamp dersom man følte det var riktig. En av dem som har insistert på å fortsette lokalt, er Mike Gapes fra Labour i Ilford.

– Vi må ikke tillate morderiske terrorister å undergrave vårt demokratiske samfunn, tvitret Gapes, og gjenopptok sin kampanje onsdag.

I går gjenopptok også regjeringspartiet De konservative og det innvandrings- og EU-kritiske partiet UKIP sine valgkampanjer, mens Labour melder at partiet fortsetter sin valgkamp i dag. Det skjer etter at terrornivået er justert til høyeste beredskap, med definisjonen «kritisk».

Se også: Bartenderen Ian rører en hel verden

Samarbeid

Siden folkeavstemningen har brexit dominert britisk politikk totalt, og preger også denne valgkampen. Også her kommer sikkerhet og etterretning inn som et tema. Med utmeldingen av EU er det usikkert hva slags samarbeid britene får med andre europeiske land på områder som sikkerhet og etterretning. Både EU og Storbritannia ønsker imidlertid et fortsatt tett sikkerhetssamarbeid over landegrensene selv om Storbritannia forlater EU.

Likevel anses NATO-samarbeidet som svært viktig for britene framover etter brexit, sier britiske myndighetspersoner til den Brussel-baserte nyhetstjenesten Politico.

Terror er et viktig tema når lederne for de fleste av verdens mektigste land møtes i disse dager: i går møttes NATO-lederne til toppmøte, og i dag og i morgen møtes lederne for G7-landene (USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan).

USAs president Donald Trump har tatt til orde for en mer koordinert bekjempelse av internasjonal terrorisme, noe statsminister Theresa May også ønsker.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viktig

Flere har påpekt hvor viktig det er at pausen fra den britiske valgkampen ikke varte for lenge.

– Forståelig nok ble valgkampen suspendert for å vise respekt, men en langvarig pause ville stått i motsetning til løftet om å vise at vi ikke lar oss bøye for terror, sier politisk journalist Michael Crick i Channel 4.

Storbritannia-forsker Jan Erik Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder, tror situasjonen vil styrke den britiske regjeringen og krefter som vil ut av EU og få kontroll på grensene – selv om det ikke nødvendigvis har noen sammenheng med angrepet.

– May er såpass rutinert at hun ikke slår politisk mynt på dette, men i folks ubevissthet tror jeg dette vil styrke ønsket om en solid leder, og at dette kan styrke Mays posisjon, sa Mustad til Dagsavisen etter terrorangrepet.

Labours leder Jeremy Corbyn er, i motsetning til May, ansett å være «mindre hard» på sikkerhet.

Det er likevel ikke sikkert at terrorfaren er utslagsgivende for hva velgerne lander på valgdagen, selv om temaet kommer på dagsorden. Få dager før folkeavstemningen om EU for snart et år siden, ble Labour-politikeren Jo Cox brutalt drept, med påfølgende spekulasjoner rundt om det ville gagne pro-EU-siden, som hun representerte. Hvorvidt det hadde noen konsekvenser, vet man ikke, men flertallet stemte som kjent for å gå ut av EU.

Les også: – Terroren skaper enda dypere kløfter i befolkningen

Mer fra Dagsavisen