Annonse
MØTTES: Donald Trump og Vladimir Putin møttes for første gang i Hamburg fredag.

Utenriksminister: Trump presset Putin om valgpåvirkning

USAs president Donald Trump skal ha godtatt forsikringene fra sin russiske motpart om at landet ikke blandet seg i det amerikanske presidentvalget.

Annonse
Verden

Av NTB og Angelica Hagen

Det første møtet ansikt til ansikt mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Hamburg varte nesten to timer lenger enn de 35 minuttene som var avsatt. 

Det var bare de to presidentene, deres utenriksministere og tolker til stede på møtet.

De to møttes mens resten av G20-toppmøtet drøftet klimaendringer. Det betyr at de to presidentene står over klimadiskusjonen på G20-møtet.

Kreml har betegnet møtet mellom de to som avgjørende for sikkerhet og stabilitet. Putin har tidligere i år beskrevet forholdet mellom de to landene som svekket etter at Trump kom til makten.

Les også: I dag møtes Trump og Putin for første gang

Valgpåvirkning

Utenriksminister Tex Tillerson fortalte mediene i etterkant av møtet at Trump åpnet møtet med å ta opp sin bekymring for russisk innblanding i den amerikanske valgkampen. Ifølge ham hadde det vært en «robust ordveksling» om den angivelige innblandingen. 

Ifølge Tillerson er det ikke sannsynlig at de to landene vil komme til en enighet rundt hva som egentlig skjedde, men at de var enige om at saken er blitt et hinder for å bedre forholdet mellom USA og Russland, skriver CNN

Ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov «aksepterte» Trump Putins forsikringer om at russiske myndigheter ikke forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener Russland i fjor sto bak en omfattende hemmelig kampanje for å få Trump valgt til president. Én av mange metoder som skal ha blitt brukt, var dataangrep rettet mot Det demokratiske partiet. FBI er i gang med etterforskning av saken, og også Kongressen har igangsatt granskninger.

Ikke forventet

Russland-forsker Helge Blakkisrud ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) uttalte til Dagsavisen i forkant av møtet at han ikke trodde verken Trump eller Putin ville gå inn på betente tema. 

– Dette møtet blir et møte for å føle hverandre på tennene og teste ut personkjemien dem imellom, sier han.

Trump sa torsdag at Russland kunne ha stått bak å påvirke valget, men foreslo at fingeren like gjerne kunne pekes andre steder, og at «ingen vet sikkert.»

– Jeg tror det like gjerne kunne være Russland, men jeg tror også det kan være andre land, sa Trump under en pressekonferanse med den polske presidenten Andrzej Duda.

Våpenhvile i Syria 

Det russisk kontrollerte nettstedet Sputnik News skriver at Putin uttalte etter møtet at de blant annet diskuterte situasjonen i Ukraina, Syria og terror, samt cybersikkerhet.

Begge landenes utenriksministre har bekreftet enighet mellom Russland og USA om våpenhvile sørøst i Syria.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at våpenhvilen, som skal omfatte regionene Daraa, Quneitra og Sweida, trer i kraft søndag 9. juli klokka 12 lokal tid. Ifølge Lavrov er partene enige om at russisk militærpoliti skal overvåke våpenhvilen, og at USA har forpliktet seg til å sikre at alle de ulike grupperingene i områdene overholder våpenhvilen.

– Jeg tror dette er den første indikasjonen på at USA og Russland kan samarbeide i Syria, sa Tillerson.

 

Annonse