USA tvinger danske selskap til å forlate Iran

Flere store danske selskap stanser nå all virksomhet med tilknytning til Iran som følge av at USA gjeninnfører sanksjoner mot landet.

President Donald Trump trakk i mai USA fra atomavtalen med Iran og er nå i ferd med å gjeninnføre sanksjonene mot landet. Han truer også med straffetiltak mot europeiske selskap som ikke etterlever sanksjonene og trekker seg ut av Iran.

Det danske selskapet Haldor Topsøe, som produserer katalysatorer og annen teknologi for kjemisk industri, har alt varslet oppsigelse for 200 medarbeidere som følge av sanksjonene.

Les også: EU øremerker millioner til Iran-støtte

Følger utviklingen

Danfoss, som blant annet produserer termostater, kommer også til å trekke seg ut av Iran.

– Sanksjonene gjør det svært vanskelig for globale virksomheter å drive forretningsvirksomhet i Iran, sier kommunikasjonsdirektør Kenth Kærhøg til Politiken.

– Vi følger utviklingen nøye, men slik situasjonen er nå, ser vi oss ikke i stand til å fortsette virksomheten i Iran, sier han.

Les også: Iran-ekspert kaller Trump «mafiaboss» (DA+)

Grundfos og Maersk Line

Pumpeprodusenten Grundfos vurderer også å trekke seg ut av Iran, og den danske shippinggiganten Maersk Line vil fra november i år ikke lenger bringe last til eller fra Iran, opplyser selskapet til Politiken.

Danmarks ambassadør i Iran, Danny Annan, bekrefter at danske selskap er i ferd med å vende ryggen til landet.

– Situasjonen i Iran er fullstendig endret. Dette er ikke bare virksomheter som har ligget i forhandlinger om større kontrakter som nå har trukket seg, men også selskap som alt har etablert seg og som inntil videre stenger virksomheten, sier han.

(NTB)