Arkivfoto av en iransk ballistisk langdistanserakett.

USA innfører nye sanksjoner mot Iran

USAs president Donald Trump innfører sanksjoner mot 13 personer og 12 selskaper som svar på Irans rakettest.

Verden

Dette er de første sanksjonene som Trump-administrasjonen retter mot Iran. Sanksjonene rammer 13 personer og 12 selskaper i Iran og Kina og som Washington mener støtter Teherans ballistiske rakettprogram og Revolusjonsgarden.

- Irans fortsatte støtte til terrorisme og utvikling av landets ballistiske rakettprogram utgjør en trussel mot regionen, våre internasjonale partnere og USA, heter det i en uttalelse fra Trump-administrasjonen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

- Leker med ilden

Før kunngjøringen fredag tvitret president Donald Trump at «Iran leker med ilden - de innser ikke hvor «snill» president Obama var mot dem. Ikke jeg!».
Irans utenriksminister Javad Zarif svarte deretter på Twitter at Iran «aldri tar initiativ til krig» til tross for å bli utsatt for det han mener er amerikanske trusler.

- Vi kommer aldri til å bruke våre våpen mot noen som helst, bortsett fra i selvforsvar. La oss nå se om noen av dem som klager, kan komme med tilsvarende uttalelser, skrev Zarif.

Tidligere denne uken signaliserte også Trump at hans administrasjon vil innta en hardere linje overfor Iran. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn at Det hvite hus har formelt advart Iran etter testen av en ballistisk rakett søndag, og på grunn av støtten til sjiamuslimske opprørere i Jemen.

Les også: Spent i Iran etter Trump

- Avtalebrudd

USA mener Iran med rakettesten har brutt atomavtalen mellom Iran og stormaktene som trådte i kraft i januar i fjor. Avtalen innebærer at internasjonale sanksjoner mot Iran ble fjernet, mot at det iranske atomprogrammet ble underlagt strenge vilkår og overvåking.
Iran bekreftet onsdag at landet testet en ballistisk rakett søndag, men avviste at testen var i strid med avtalevilkårene. USA mener raketten som ble testet, var av en type som kan frakte atomvåpen, og dermed i strid med avtalen.

Torsdag avviste Iran advarsler fra Washington som «grunnløse, gjentakende og provoserende». Iran framholder at rakettene skal brukes i forsvarsøyemed og ikke kan utstyres med atomstridshoder.

Tyskland støtter sanksjonene

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel sier han har forståelse for Trump-administrasjonens beslutning om å innføre sanksjoner mot Iran.
Irans rakettest søndag var et åpenbart brudd på FN-resolusjonene, uttaler Gabriel ifølge Reuters.

Han sier at han har forståelse for USAs reaksjon på rakettesten.

Men den tyske utenriksministeren advarer mot å blande sammen rakettesten med atomavtalen som Iran og stormaktene framforhandlet i 2015 og som trådte i kraft i januar i fjor.

– Det er åpenbart at rakettesten ikke har noen konsekvens for atomavtalen, og at vi fortsatt støtter implementeringen av denne avtalen. Det er også klart at USA ikke har intensjoner om å stille spørsmål ved denne avtalen nå, sa Gabriel til reportere under et besøk i FN-hovedkvarteret i New York fredag. (NTB)