USAs utenriksminister Hillary Clinton advarer Israels statsminister Benjamin Netanyahu mot å gjøre alvor av truslene om å straffe palestinerne dersom de søker FN om status som «stat uten medlemskap». FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

USA advarer Israel

USA advarer Israel mot å straffe palestinerne når president Mahmoud Abbas om få dager ber FN om å oppgradere Palestina til stat.

JERUSALEM/OSLO: Den israelske regjeringen varsler strenge straffetiltak mot de palestinske selvstyremyndighetene.

Statsråder i den israelske regjeringen truer blant annet med å annektere de ulovlige bosetningene på Vestbredden og si opp Oslo-avtalene som gir begrenset palestinsk selvstyre.

Israels finansminister, Yuval Steinitz, har også varslet full stans i innkreving av skatter og avgifter for palestinerne, noe som utgjør over en halv milliard kroner i måneden og vil få dramatiske økonomiske følger for selvstyremyndighetene.

– Vi kommer ikke til å kreve inn skatt for dem, og vi kommer ikke til å overføre skatteinntekter til dem, sa Steinitz tidligere i måneden.

 

Frykter sammenbrudd

USA er i likhet med Israel sterkt imot å gi palestinerne oppgradert status i FN, men har innsett at de ikke lar seg stanse og advarer statsminister Benjamin Netanyahu mot å sette i verk slike straffetiltak.

Det vil kunne få de palestinske selvstyremyndighetene til å bryte helt sammen, lød advarselen fra utenriksminister Hillary Clinton da hun denne uka møtte Netanyahu.

Clinton hadde også samtaler med Abbas og fikk klar beskjed om at palestinerne står fast ved sin beslutning om å søke om status som «stat uten medlemskap» i FN.

Palestina har i dag observatørstatus i FN, men en slik oppgradert status vil blant annet gjøre dem i stand til å klage den israelske okkupasjonen og de ulovlige bosetningene på Vestbredden inn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

 

Får flertall

Minst 150 av de 193 medlemslandene i FN kommer etter alt å dømme til å støtte den palestinske søknaden, blant dem Norge.

Norske myndigheter mener i likhet med USA at en palestinsk stat må komme som et resultat av forhandlinger, men har samtidig gjort det klart at palestinerne er i sin fulle rett til å søke anerkjennelse i FN dersom dette ikke lar seg gjøre.

Hillary Clinton gjorde denne uka et nytt forsøk på å få Abbas til å ombestemme seg, men uten å lykkes.

– Toget har forlatt stasjonen, var svaret hun fikk under sitt besøk i Ramallah.

 

Gir nøklene til Netanyahu

FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte også Abbas, som gjorde det klart at israelerne selv vil måtte betale en høy pris dersom de innfører straffetiltak.

– Da kommer jeg til å invitere Netanyahu til regjeringskontorene i Ramallah, gi ham nøklene og reise hjem, sa Abbas ifølge en vestlig diplomat som var til stede på møtet.

At den palestinske presidenten velger å levere søknaden til FNs hovedforsamling 29. november, er ingen tilfeldighet. Det var på denne dagen i 1947 at FNs hovedforsamling vedtok resolusjon 181, den såkalte delingsplanen som åpnet for opprettelsen av en jødisk stat ved siden av en arabisk i det daværende britiske mandatområdet Palestina.

 

Fester lit til Hamas

Selv om palestinerne ligger an til å vinne en symbolsk seier i FN, vil palestinere flest neppe se på Mahmoud Abbas som noen seierherre.

Palestinerne har mistet troen på diplomati og forhandlinger og gleder seg i stedet over at Hamas nok en gang viste militære muskler mot den israelske okkupantmakten.

Mange palestinere fester nå mer lit til at Hamas og deres venner blant nye makthavere i araberverdenen vil tvinge fram endring, enn til at president Abbas og hans vestlige støttespillere vil gjøre det.

FN-utspillet vil neppe være nok til at den palestinske presidenten og hans Fatah-parti kan gjenerobre det overtaket de hadde blant palestinerne fram til valget i 2006, da de ble ettertrykkelig slått av Hamas. (NTB)