Verden

Uroen rammer de fattigste barna

Det siste året med vold og uro i Jemen har satt det lutfattige landet 10-15 år tilbake, mener Unicef. Taperne er barna, som er blant verdens mest underernærte.

- Det siste årets hendelser har forverret situasjonen betraktelig for Jemens barn. På ett år er landet gått tilbake 5-10 år i utvikling, og det vil ta 5-10 år å komme tilbake der man var, sier direktør for Unicef i Jemen, Geert Cappelaere, i et intervju med Dagsavisen.

Utgangspunktet var ille i seg selv. For Jemen ligger som en øy av fattigdom omringet av søkkrike gulfstater på den arabiske halvøya. Lidelsene er enorme: Den akutte underernæringen blant små barn er minst like ille som i kriserammede Afrikas horn og Sahel - men forbigås stort sett i det stille internasjonalt.

- Mange tror at Jemen er som de andre gulfstatene, men kan heller sammenlignes med de fattige landene i Afrika sør for Sahara på alle utviklingsindikatorer, sier Cappelaere.

Over katastrofeterskel

60 prosent av barna i Jemen er kronisk underernærte, bare i Afghanistan er tallet litt høyere. Andelen akutt underernærte barn øker - i store lommer av landet er andelen akutt underernærte barn på hele 30 prosent. Når det er flere enn 15 prosent i et område anses det som over katastrofeterskelen, og i flere områder av Jemen er tallet altså det dobbelte.

Og forholdene har forverret seg betraktelig det siste halvannet året, ifølge Unicefs Jemen-sjef, som denne uka var i Norden for å fortelle om Jemens lidelser.

For etter at opprøret mot myndighetene i den arabiske våren også kom til Jemen, økte volden og uroen i landet. Fra før av hadde landet flere interne konflikter gående, blant annet kampen mot al-Qaida på den arabiske halvøy, som har Jemen som hovedbase. I tillegg så man at myndighetene både sentralt og lokalt delvis brøt sammen. Dette har gjort situasjonen enda verre for de fattigste.

- Siden begynnelsen av 2011 har 30 prosent færre tilgang på vannreserver, og vannprisene steg med 500 prosent i fjor. Dessuten sank vaksineringsraten av barn i fjor med mellom 40-50 prosent i forhold til året før, noe som gjør de underernærte barna svært sårbare, forteller Cappelaere.

Vannkrise

For årsaken til underernæringen i Jemen er langt mer kompleks enn mangel på mat: Det handler i stor grad om mangel på rent drikkevann og dårlige sanitærforhold, noe som gir små barn kronisk diaré. I tillegg fører kulturen der mannens stilling er overordnet til at kvinner og barn får mat etter mannen.

- Å snu underernæringssituasjonen i Jemen må innebærer langt mer enn å få inn mat, det handler om rent vann og gode sanitærforhold. Vi i FN og organisasjonene som jobber i Jemen har et program for dette på plass, men donorene må øremerke penger til det. Slik det er nå er 70 prosent av det vi trenger til mat dekket, mens kun 30 prosent av pengene som skal gå til vann og sanitær er på plass, sier Cappelaere.

En av årsakene til at krisen i Jemen ikke har vekket verdens oppmerksomhet, er at dødelighetsraten ennå ikke er så stor som han har sett i tilsvarende kriser, som på Afrikas horn. Dette fordi landet har hatt et noenlunde fungerende helsevesen som blant annet har gjennomført vaksinasjoner. Nå som dette har falt sammen, er det stor fare for at store sykdomsutbrudd kan føre til omfattende barnedød.

Sju humanitære organisasjoner varslet nylig om at Jemen er på vei til sultkatastrofe hvis ingenting blir gjort.

- Jemens familier har gått tom for måter å takle krisen på, sier organisasjonen Oxfams internasjonale direktør, Penny Lawrence.

- En firedel av befolkningen har kommet i gjeld for å forsøke å gi familien mat. Mødre tar barna ut av skolen for å tigge på gata, sa Lawrence under et nylig besøk til Jemen i slutten av mai.

Ny statsminister

Opprøret i Jemen førte til at president Ali Abdullah Saleh trakk seg, men store deler av hans regimet sitter fortsatt. Nettopp lederskapet i landet de siste tiår er en hovedårsak til landets elendige situasjon.

- Lederskapet har vært opptatt av å beholde makten i stedet for å investere i folkets interesse. Opprøret i Jemen handlet bare i liten grad om krav om menneskerettigheter og demokrati, og veldig mye om krav om bedre leveforhold, sier Cappelaere.

Han er klar på at han mener den politiske avtalen som innebar at Saleh gikk av, var et veldig viktig skritt for Jemen. Han sier Unicef har en god dialog med Jemens nye statsminister, som opprinnelig kom fra opposisjonen.

- Men avtalen vil ikke løse alle problemene. Om vi ikke løser de humanitære problemene i Jemen, vil de politiske og sikkerhetsmessige problemene heller ikke løses, sier Cappelaere.

Jemen har det siste året fått en oppmerksomhet internasjonalt som det knapt har fått tidligere. Men både de frivillige organisasjonene og Unicef peker på at det da handler om det politiske spillet på toppen og Al-Qaidas tilstedeværelse.

- De humanitære katastrofale forholdene har kommet i bakgrunnen. Men nå er Jemens oppmerksomhet på den internasjonale scenen en anledning til å sikre at også folkets lidelser der kommer på agendaen, sier Cappelaere.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen