Innenriks

Ungdommen utdannes til ledighet

SØR-KOREA: Overkvalifisert arbeidsstyrke gjør konkurransen om jobbene beinhard for nyutdannede - og truer den sørkoreanske økonomien.

SEOUL (Dagsavisen): - Samfunnet og arbeidsgivere premierer ikke unge uten høyere utdannelse, sier 28-år gamle Choi Jun-kyeong som studerer statsvitenskap ved Myungji-universitetet i Seoul.

Som for de fleste andre unge koreanere var det egentlig aldri noe spørsmål om hvorvidt han skulle ta høyere utdannelse eller ikke. Jevngamle Woo Yoon-han studerer bedriftsøkonomi ved samme universitet og fortsetter resonnementet:

- Dermed blir konkurransen ekstremt hard, både under studiene og i arbeidsmarkedet, så man bruker veldig mye tid på å kvalifisere seg, sier Woo.

Studentinflasjon

For selv i en kunnskapsintensiv økonomi som den sørkoreanske er ikke en universitetsgrad ensbetydende med jobb. Hele 63,8 prosent av alle mellom 25 og 34 år har høyere utdanning - den klart største andelen i OECD-området, som omfatter 34 land med sterk økonomi.

Oh Ho-young forsker på arbeidsmarkedsøkonomi ved det koreanske forskningsinstituttet for utdannelse og yrkesfag, og forteller at det simpelthen er for mange universitetsutdannede i forhold til antall relevante jobber.

- Det er en sterk mismatch mellom tilbud og etterspørsel i arbeidsmarkedet, sier han.

Venter på riktig jobb

Resultatet er beinhard konkurranse om jobbene unge vil ha. Bare halvparten klarer å få seg fast jobb i løpet av det første året etter studiene, og nærmere én av fire mellom 20 og 24 år er hverken i jobb eller utdanning.

Paradoksalt nok er det flust av ledige jobber i Sør-Korea. Små og mellomstore bedrifter skriker etter arbeidskraft og tradisjonelle blåsnipparbeidere er i underskudd. Ifølge Oh er imidlertid nyutdannede koreanere oftest enten overkvalifiserte eller uinteresserte i den typen jobber.

- Den typen jobber utgjør 85 prosent av arbeidsmarkedet i dag. Men tendensen fortsetter likevel, mye på grunn av at lønnsforholdene er så ulike i de to segmentene, sier han.

OECD påpeker at de fleste nyutdannede sørkoreanere heller bruker ett til to år på å få de jobbene de vil ha enn å ta andre jobber i mellomtida.

- Det er vanskelig å få jobb i et stort selskap hvis du først har jobbet for et lite, utdyper Oh og forklarer det med at den typen arbeidserfaring gjerne blir oppfattet som et tegn på lavere kompetanse.

Preferanser

De to studentene ved Myungji-universitetet er definitivt enige i at sterke preferanser spiller inn - både studentenes, foreldrenes og arbeidsgivernes.

- Alle vil jobbe for et stort selskap, men siden den typen jobber er så populære er det vanskelig å henge med. Økonomien vår er veldig drevet av og fokusert på store selskaper, og har vært det lenge, sier Woo.

Selv kunne ikke business-studenten tenke seg å jobbe for et lite selskap. Finanssektoren, der han vil jobbe, er dominert av store aktører og de små tilbyr for dårlige betingelser.

Choi mener foreldrenes ønsker også har mye å si, og han får delvis støtte fra den siste PISA-undersøkelsen, som påpeker at 90 prosent av koreanske foreldre forventer at barna skal ende opp med en universitetsgrad - den høyeste andelen i alle de undersøkte landene.

- Mange studenter får økonomisk hjelp fra foreldrene og dermed blir det vanskelig å si nei når de vil fortelle deg hva du bør studere, eller om du bør studere i det hele tatt, sier Choi.

Truer økonomien

OECD anbefaler sørkoreanske myndigheter å redusere antallet universitetsutdannede og få flere folk inn i de arbeidsplassene som trenger det mest. Utdanningsdepartementet annonserte nylig planer om å kutte 160.000 studieplasser over de neste ni årene. Studieavgiften er også blitt redusert ved flere universiteter over de siste årene, gjennom en statlig subsidieringsordning: Ett av punktene myndighetene baserer økonomisk støtte til institusjonene på nå er hvor lett studentene deres får jobb etterpå.

Og det begynner å skje ting. Ifølge utdanningsdepartementet er andelen VGS-elever som går videre til høyere utdanning på vei ned, fra 81,9 prosent i 2009 til 72,5 prosent i 2012. Flere av dem er også villige til å jobbe for små og mellomstore selskaper.

Både studentene og statistikken mener imidlertid det vil ta tid å endre trenden, mye på grunn av fokuset på status og konkurranse, samt lønnsforskjellene i arbeidsmarkedet.

- Hvis man vil tjene gode penger må man ofte ignorere interessene sine. I Korea kan man ikke forvente å tjene penger på å spille cello, sier Choi.

I mellomtida er de forberedt på at de må vente en stund på drømmejobben.

utenriks@dagsavisen.no

Blikk mot Asia

* Øst-Asia har gjennomgått en formidabel økonomisk vekst de siste par tiår.

* Regionens styrkede posisjon gjenspeiles i vestlige lands utenrikspolitikk, som dreier mot Asia både diplomatisk, økonomisk og sikkerhetspolitisk.

* Dagsavisen ser nærmere på sosiale og økonomiske forhold i regionen.

Tidligere:

Mer fra Dagsavisen