Verden

Umulig å spå i profetenes hjemland

Ytterst få Midtøsten-eksperter er kjente fjes på fjernsynsskjermene både i Iran og i Israel. 
Men så er da Meir Javedanfar en av regionens mer unike analytikere.

TEL AVIV (Dagsavisen): Vi sitter på en restaurant i Tel Aviv for å snakke om året som kommer. Men snart blir det klart at vi har et problem: I en region der de store hendelsene aldri blir forutsett - som sist med den arabiske demokrativåren - skal en være relativt blottet for selvkritikk om en prøver å spå hva som nå vil skje.

Kanskje er det ikke for ingenting at mange hundre år har passert siden noen var så arrogante i Midtøsten at de kalte seg selv for «profeter». Men disse bibelske figurene, som kun hadde fornavn som Jezekiel og Jeremiah, trengte aldri å tenke på nullsumsteorier, masseødeleggelsesvåpen og ikke-fungerende statssystemer.

Så da skal vi gjøre nettopp det - over litt øl og skalldyr i gul karrisaus.

Perspektivene

Javedanfar åpner med en kongegambit, en trygg og klassisk åpning som er blitt brukt utallige ganger før. - Jeg tror ikke vi fullt vil kunne skjønne utfallet av den arabiske våren før om en fem-seks år, sier han alvorlig. Eksperter som snakker om Midtøsten må alltid ha alvorlige ansikter. Slikt er nødvendig siden regionen, med sin uforutsigbarhet, regelrett ler av alle eksperter, det være seg akademikere eller journalister.

Men Javedanfar er ikke som andre Midtøsten-eksperter. Han er født i Iran, og er stolt av sin persiske kulturarv. Så flyttet han til London der han studerte på de beste skoler. Omsider emigrerte han til Israel, og anser seg også som en stolt israeler. Han er trolig en av ytterst få eksperter som føler seg hjemme på begge sider av en av Midtøstens mest spente frontlinjer.

- Min familie dro fra Iran på 80-tallet fordi mine foreldre ikke ville at jeg skulle bli sendt til frontlinjen, og krige mot Irak. Men som jøde hadde jeg en god oppvekst i Iran. De fleste av mine venner var muslimer. Det var kun når vi måtte forholde oss til myndighetene at vi merket diskrimineringen, sier Meir Javendar, som i dag underviser universitetsstudenter i Israel.

Ettertraktet

Den iransk-israelske Midtøsten-eksperten er en travel mann. Utallige telefoner avbryter vår lunsjsamtale. En radiostasjon i Afghanistan ønsker å intervjue ham. Og han er ofte på BBCs nyhetskanal på farsi, og er blitt et kjent fjes også blant millioner av hans landsmenn i gamlelandet.

- Iranere lever under et regime de ikke ønsker. Men den nye generasjonen er langt mer demokratisk enn noen gang før. Men vi ser også noe nytt, en framvekst av en ekstrem nasjonalisme. Folk er så lei av å bli undertrykket i religionens navn, at man velger noe helt annet. Og denne nasjonalismen rammer arabere på en så rasistisk måte at en knapt kan forestille seg det, sier Javedanfar.

Midtøsten-eksperten tror sanksjonene mot Iran vil bli så smertefulle at de vil true regimets overlevelsesevne. Men han tror også at USAs president Barack Obama i de neste månedene vil tilby Iran å oppheve sanksjonene mot en stans av det Vesten frykter er et hemmelig atomvåpenprogram.

- Det iranske regimet er undertrykkende, men det er også rasjonelt. Iran vil kunne gå med på en «deal», for det vet å identifisere trusler mot sin egen overlevelse, sier Javedanfar.

Splittet

Iran har også andre problemer å stri med. Bare litt over 50 prosent av befolkningen er persere, resten er knyttet til forskjellige minoriteter, inkludert arabere og azerere.

- Måten regimet behandler azerere på er forferdelig. Det er en fare for at azere en dag vil spørre seg selv hva Iran har gjort for dem, og i stedet søke tilknytning til Azerbadjan, sier han.

Når det gjelder utviklingen i Egypt, et av de viktigste landene i Midtøsten, er han mindre bekymret enn mange andre.

- President Mohamed Mursi vil nok lære å kjenne sine egne maktbegrensinger i året som kommer. Han ser ut til å være mer pragmatisk enn mange tror. Men det er spennende - når du går rundt i Egypt, på busser eller i butikker, hører du alltid Koranen fra radioen. Det vil du aldri høre i Teheran. I Iran er folk lei religionen, mens i Egypt vil de ha mer, ettersom islamistene var bannlyst i så mange år, sier han.

Syria, derimot, bekymrer ham mer.

- Det er ufattelig mange islamistiske ekstremister blant opprørerne nå. De kommer til å kreve å bli hørt når president Bashar Assad faller, sier han. Men han foretrekker ikke å spå når det kan skje.

- Det som er sikkert er at usikkerheten i Syria vil spille over til alle landene rundt.

Farlig ustabilt

Vi fortsetter å snakke om land etter land i Midtøsten, og konklusjonen begynner å bli klar: Selv om en ikke vil kunne forutse hvor og hva som vil skje, er det klart at Midtøsten i dag er så ustabilt at noe må skje. Javedanfar, imidlertid, har sterk kritikk mot regjeringen i sitt «nye» hjemland, Israel.

- Statsminister Benjamin Netanyahu leder sitt land uten noen visjon. Jeg tror ikke han vil gå med på noen fred med palestinerne. Mens andre israelske ledere søker å vinne framtida, forsøker han å vinne fortida. Og er det en ting alle lederne i Midtøsten, ikke bare i Israel, trenger mer enn noe annet nå, så er det politisk fleksibilitet. For det som gjaldt før, gjelder ikke lenger, sier han.

Mer fra Dagsavisen