Annonse
Sjefforhandler: Ingen EU-leder har møtt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan så mange ganger som Angela Merkel det siste året. Det er hun som har vært hovedforhandler bak EUs flyktningavtale med Tyrkia. FOTO: KACPER PEMPEL/NTB SCANPIX

Tyskland slår tilbake mot Erdogans nazianklager

Tålmodigheten er i ferd med å renne ut for Tyskland. Utenriksministeren mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan går for langt med sine nazianklager.

Annonse
Verden

 

– Vi er tolerante, men vi er ikke dumme, sier den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel til avisa Passauer Neue Presse etter at Erdogan søndag beskyldte statsminister Angela Merkel personlig for å bruke nazimetoder.

– Derfor har jeg fortalt min tyrkiske kollega klart og tydelig at en grense er blitt overtrådt her, sier han og legger til at uttalelsene om Merkel er sjokkerende.

Tyrkiske myndigheter viser ingen tegn til å ville dempe spenningsnivået i den svært opphetede ordstriden som har rast mellom Ankara og flere EU-land i ukevis.

"Spesielt Merkel"

Bakgrunnen er blant annet at tyske, nederlandske og østerrikske myndigheter har nektet tyrkiske ministre å drive valgkamp foran folkeavstemningen der Erdogan ber om mer makt.

Presidenten svarte med å anklage både den tyske og den nederlandske regjeringen for å oppføre seg som nazister. Det vakte avsky i Berlin, Amsterdam og EU for øvrig. Søndag gjentok Erdogan anklagen, men denne gangen rettet mot Tysklands statsminister personlig.

– Når vi kaller dem nazier, blir de utilpass. De samler seg i solidaritet. Spesielt Merkel, sa presidenten i en TV-sendt tale.

– Men du benytter akkurat nå nazimetoder, sa Erdogan med henvisning til den tyske statsministeren.

Valgkampsak

Erdogan har gjort det fiendtlige forholdet til Europa til en hovedsak i valgkampen fram mot 16. april. Da skal tyrkere stemme ja eller nei til en grunnlovsendring som skal gi ham mer makt.

For å sikre ja-flertall kan Erdogan bli avhengig av stemmer fra de mange millioner tyrkerne som bor i Tyskland og andre europeiske land.

I søndagens tale sa Erdogan at krisen i forholdet til Europa de siste dagene har vist at "et nytt kapittel har startet i den pågående kampen mot landet vårt".

"Gasskamre"

Han hevdet at "gasskamre og konsentrasjonsleirer" igjen kan bli virkelighet, men at "de tør ikke det". Det var ikke klart nøyaktig hvem Erdogan refererte til i den sammenheng.

Presidenten anklaget videre Europa for å støtte terrorgrupper. Lørdag reagerte Ankara kraftig på at tyske myndigheter tillot en prokurdisk massemønstring i Frankfurt, mot Erdogan og for demokrati.

Mange av demonstrantene bar på symboler tilhørende den forbudte PKK-geriljaen, som er terrorlistet også av EU og USA. Politiet i Frankfurt har sagt at de etterforsker saken.

Angriper fengslet journalist

Søndag beskrev Erdogan også igjen den tyske journalisten Deniz Yucel som en "terroragent".

Fengslingen av Die Welt-korrespondenten hadde allerede skapt en rift i forholdet mellom de to landene før lokale tyske myndigheter begynte å avlyse tyrkiske valgkampmøter. Merkel har krevd at Tyrkia løslater Yucel, som også har tyrkisk statsborgerskap.

Yucel er siktet for brudd på den vide tyrkiske terrorlovgivningen. Die Welt-journalisten har blant annet skrevet kritiske reportasjer om Erdogans svigersønn, energiminister Berat Albayrak.

(NTB)

Annonse