Verden

Tyskland er Norges port til EU

FØRSTE MØTE: Tyskland er Europas viktigste land og en viktig vei inn i EU for Norge, sier Erna Solberg på sitt første utenlandsbesøk som statsminister.

BERLIN (Dagsavisen): I isende novemberregn og med norske flagg og gardemusikk ble statsminister Erna Solberg tatt imot av kansler Angela Merkel i den tyske regjeringsbygningen i Berlin i går.

Merkel beklaget det grå været, men Solberg beroliget henne med at som bergenser er hun godt vant med regn. De to regjeringssjefene spiste lunsj før de møtte norsk og tysk presse. At Erna Solbergs første utenlandsbesøk som statsminister går til Berlin er naturlig.

- Tyskland er vår viktigste partner i Europa og viktig for norsk økonomi. Vi vil drive en proaktiv EU-politikk, da er det viktig å styrke forholdet til det strategisk viktigste landet. Merkel er også den mest innflytelsesrike politikeren i EU, sier Solberg, og understreker særlig Tysklands rolle i utviklingen i eurosonen, og veien ut av den økonomiske krisen i Europa.

Erna Solbergs regjering har lovet å styrke tilknytningen til EU, og et godt forhold til Tyskland er en sentral vei til Brussel, sier Solberg til Dagsavisen.

- Det er mange veier til Brussel for Norge. De går gjennom EU-parlamentet og Kommisjonen, og gjennom Norden, men blant nasjonalstatene er Tyskland viktigst.

- Er Tyskland interessert i å ta de norske synspunktene videre til EU?

- For oss er det viktig å komme inn i de politiske prosessene på et tidlig tidspunkt, før direktivene er klare for vedtak. Da er det viktig å få fram våre interesser og få forståelse for dem hos de andre landene, sier hun.

Ny kraftkabel

Men Norge er også viktig for Tyskland, særlig på energiområdet. Energi ble derfor grundig diskutert i Berlin, spesielt den planlagte nye undersjøiske strømkabelen mellom Tyskland og Norge, og etableringen av et såkalt kapasitetsmarked.

Tyskland og EU diskuterer nå store omlegginger i energimarkedet, og en ny energilovgivning er på trappene i Tyskland. For Norge er det viktig å sikre tilgang til det europeiske kraftmarkedet.

- Vi må sikre at investeringene i kablene blir lønnsomme for Norge, sier Solberg.

Statnett planlegger å bygge en kraftkabel til Tyskland og en til Storbritannia, som etter planen skal stå ferdig i 2018 og 2021.

Omleggingene i energimarkedet henger sammen med Tysklands store overgang til fornybar energi, kalt «Energiwende». Innen 2022 skal alle de tyske atomkraftverkene stenges, og planen er at fornybar energi skal ta over, men sol- og vindkraft er vanskelig å lagre. Norsk gass er derfor en stabil og viktig energikilde for Tyskland, understreker Angela Merkel.

Overvåking

De to regjeringssjefene var også innom overvåkingssaken som har dominert den offentlige debatten i Europa den siste tida. Sist måned ble det avslørt at det amerikanske etterretningsorganet NSA har overvåket Angela Merkels egen mobiltelefon. Tyskland er nå i samtaler med Obamas regjering om en ikke-spioneringsavtale, og den amerikanske utenriksministeren John Kerry skal snart til Berlin for å diskutere saken.

- Jeg kan ikke nå si hva resultatet av disse samtalene blir, men Tyskland vil fortsette å jobbe for en avtale. Man spionerer ikke på venner. Det er positivt at det nå også er en diskusjon internt om dette i USA, sier kansler Angela Merkel.

Norge er ikke i dialog med amerikanske myndigheter om eventuell overvåking av norske borgere, men om Tyskland får på plass en ikke-spioneringsavtale med USA, vil den trolig bli en modell for andre land, sier Solberg.

- Tyskland blir i så fall et foregangsland på dette området, sier Solberg.

Regjeringsforhandlinger

Merkel tok seg tid til å møte Erna Solberg midt i innspurten i egne regjeringsforhandlinger med det sosialdemokratiske partiet SPD. Det er ventet at forhandlingene er ferdig i neste uke, og at Merkel kan presentere sin nye regjering i begynnelsen av desember.

I går understreket hun at hun er overbevist om at det kan lykkes å få på plass en ny storkoalisjon, en regjering mellom Merkels konservative CDU og SPD.

- Det får vi svar på innen de neste dagene, jeg vil ikke spekulere i hva som vil skje hvis det ikke går, svarte Merkel på spørsmål om det da kan være aktuelt å på nytt prøve å forhandle med miljøpartiet De grønne, eller om det vil gå mot nyvalg i Tyskland.

Tenker likt

Statsminister Erna Solberg har tidligere sagt at hun ser på Angela Merkel som en rollemodell. I går understreket hun flere ganger at det hadde vært et hyggelig møte.

- Det var nesten som om vi hadde møttes før, sa Solberg til norske journalister etter lunsjen med Merkel.

Solberg mener Norge og Tyskland tenker likere enn mange andre land i EU, og hun roser Merkel for å være god til å finne kompromisser og løsninger når forhandlinger kan virke fastlåste.

- Hun er klar og tydelig, og pakker ikke inn budskapet sitt, sier Solberg.

Etter besøket hos Merkel dro Erna Solberg til Oslo kaffebar i bydelen Mitte i Berlin for å møte norske kunstnere, artister og gründere. Kafeen drives også av to nordmenn.

Senere møtte hun den tyske finansministeren, Wolfgang Schäuble, før hun holdt et foredrag i Konrad Adenaur-stiftelsen, et forskningssenter oppkalt etter landets første konservative kansler etter krigen.

Mer fra Dagsavisen