Verden

Tysk ja til Hellas

«Ikke flere milliarder til griske grekere», skrek tabloidpressen. Men tyske politikere gir klarsignal.

Bilde 1 av 2

Å gi støtte til mer hjelp til Hellas sitter langt inne for mange tyske politikere. Skepsisen er stor på mange hold, og fra landets største avis, tabloidavisen Bild, hadde advarselen på forsiden om de griske grekerne stått, med et stort «Nein!» foran.

Men i går ble forlengelsen av krisepakken til Hellas som ventet godkjent i den tyske Forbundsdagen, med overveldende flertall.

Kritiske

Hellas nyvalgte statsminister Alexis Tsipras fra Syriza kan dermed puste lettet ut. 542 av i alt 631 representanter i Forbundsdagen stemte for forlengelsen, deriblant de fleste fra statsminister Angela Merkels koalisjon og opposisjonspartiet De grønne. Bare 32 representanter stemte mot.

Det er første gang en krisepakke i eurosonen har fått støtte fra så mange i den tyske nasjonalforsamlingen.

Solidaritet

Landene i eurosonen ble under en telefonkonferanse tirsdag enige om å støtte en fire måneders forlengelse av krisepakken, men avtalen må ratifiseres av eurosonens medlemsland, og i Tyskland har de kritiske røstene har vært sterke. Kritikerne er blant annet å finne i Angela Merkels eget parti CDU, og søsterpartiet CSU i Bayern.

Som eurosonens sterkeste økonomi var Tysklands godkjennelse avgjørende.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som selv har uttrykt skepsis til om den nye greske regjeringen kan levere reformene de planlegger, snakket likevel varmt for et ja for å overbevise den tyske nasjonalforsamlingen, og avviste skepsisen.

– Vi snakker ikke om nye milliarder til Hellas, vi snakker ikke om forandringer i dette programmet. Det er heller snakk om å tilby ekstra tid til å sluttføre dette programmet på en vellykket måte, sa Schäuble.

– Vi tyskere bør gjøre hva vi kan for å holde Europa sammen så godt vi kan, sa finansministeren, og manet til solidaritet fra tyskerne overfor grekerne.

Pusterom

Finansdepartementet i Hellas sa tirsdag at landet har fått «noen uker» med pusterom etter eurogruppens godkjennelse. Reformene Hellas har lagt fram inkluderer blant annet tiltak mot skatteunndragelse og korrupsjon.

Godkjennelsen av en forlenget krisehjelp til Hellas bunner i stor grad i frykten for at en gresk exit fra eurosonen vil føre til en dominoeffekt der flere land med langt større økonomier blir de neste.

Mer fra Dagsavisen