Myndighetene har sperret av området og dekket gaten ned mot åstedet til med seilduk. FOTO: UMIT BEKTAS/REUTERS/NTB SCANPIX

Tyrkia ber allierte om hjelp mot militante kurdere

Tyrkiske myndigheter mener den kurdiske gruppen YPG sto bak onsdagens bombeangrep i samarbeid med PKK. Nå ønsker NATO-landet hjelp i kampen mot militante kurdere.

Verden

– Angrepet viser at syriskkurdiske YPG er en terroristgruppe, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Myndighetene mener at den 24 år gamle syreren Salih Necar kjørte bilen med eksplosiver og tok sitt eget liv ved å sprenge den like ved en militærbuss i Ankara. Necar var ifølge Davutoglu medlem av YPG, og skal ha reist til Tyrkia i fjor sommer.

Bakgrunnen for identifiseringen er fingeravtrykk tatt ved grensen og i bombebilen. Avisa Yeni Safak skriver at han trolig tok seg over grensen sammen med syriske flyktninger.

14 personer er pågrepet etter angrepet, og myndighetene tror det kan bli flere pågripelser i dagene som kommer.

Fortsatte luftangrep

YPG er militsen til det syriske kurderpartiet PYD og kjemper med USA mot IS i Syria. YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Mange PKK-soldater kjemper også i YPGs rekker.

Natt til torsdag fortsatte Tyrkia bombingen av PKK-mål i Irak. Mellom 60 og 70 PKK-medlemmer skal ha blitt truffet, og ifølge Davutoglu ble flere høytstående medlemmer drept.

Statsministeren sier luftangrepene vil fortsette, og at han forventer at NATO-landets allierte vil samarbeide i kampen mot YPG. Samtidig understreker han at det syriske regimet har et direkte ansvar for angrepet.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepet. PKK sier de ikke vet hvem som står bak, og PYD nekter for å ha noe med bomben å gjøre.

– Jeg kan forsikre deg om at ikke en kule er blitt avfyrt av YPG i Tyrkia. De anser ikke Tyrkia som en fiende, sier partileder Saleh Muslim til Reuters.

Flammehav

Angrepet skjedde like ved militærets hovedkvarter og Tyrkias nasjonalforsamling i rushtiden onsdag.

– Jeg så en stor ildkule som vokste. Folk begynte å løpe i panikk i alle retninger da vi hørte eksplosjonen, sier 25 år gamle Gurkan, som sier han sto 500 meter unna, til nyhetsbyrået AFP.

Røyken som steg opp fra åstedet, kunne ses fra store deler av byen.

– Det brøt ut panikk, også blant sikkerhetsstyrkene. Brannmennene klarte nesten ikke å komme seg inn i området. Det var et enormt flammehav, sier den folkevalgte Engin Akay, som sammen med flere andre politikere hørte eksplosjonen fra nasjonalforsamlingen og gikk til stedet.

Torsdag ble militæret igjen rammet av en eksplosjon, da seks soldater ble drept av en veibombe i et kurdiskdominert område sørøst i landet.

Lover motsvar

President Recep Tayyip Erdogan sier kampen mot folk som angriper landets interesser, skal intensiveres etter angrepet.

– Det må være klart at Tyrkia ikke viker tilbake fra sin rett til selvforsvar når som helst, hvor som helst og ved en hvilken som helst anledning, sa Erdogan onsdag.

– Vi skal fortsette vår kamp mot dem som utfører slike angrep, og som ikke har kjennskap til moralske eller humanitære grenser, og styrken bak dem, med mer besluttsomhet hver dag, fortsatte han. (NTB)

 

Seks tyrkiske soldater drept av veibombe

Seks soldater ble drept da en veibombe eksploderte i et kurdiskdominert område sørøst i Tyrkia, opplyser sikkerhetskilder.

En sjuende soldat er alvorlig såret.

Den fjernutløste bomben rammet et militærkjøretøy på en av hovedveiene ved byen Diyarbakir, som er den største byen i det kurdisk-dominerte sørøstlige Tyrkia.

Onsdag ble 28 mennesker drept da en bilbombe eksploderte ved en buss full av militært personell i Ankara. (NTB)