Annonse
President Donald Trump kaller massakren i Las Vegas ren ondskap.

Trump undertegnet presidentordre om Obamacare

USAs president Donald Trump har undertegnet en presidentordre som skal føre til endringer i helsereformen Obamacare.

Annonse
Verden

Av: Ida Madsen Hestman og NTB

Republikanerne har lenge tatt til orde for å fjerne Obamacare, men dette har de så langt ikke klart, til tross for at de har flertall i Kongressen.

Torsdag forsøkte Trump seg på en ny vri: Han undertegnet et presidentdirektiv som gjør det mulig å omgå Kongressen. Direktivet vil ikke fjerne Obamacare, men føre til endringer i ordningene for helseforsikringer.

– Folk kommer til å kunne kjøpe forsikringer i andre delstater. De kommer til å få fantastiske, konkurranseutsatte helseforsikringer og det kommer ikke til å koste USA noe, sa Trump nylig til CNN.

Direktivet som Trump har underskrevet skulle gjøre disse såkalte «premium plans» mer tilgjengelige for allmennheten. Dette skal angivelig gi flere brukere tilgang til en mindre omfattende, men også billigere, forsikringsordning enn den som er i dag, skriver CBS News.
 
Presidenten har lenge snakket om sitt ønske om å gjøre disse planene tilgjengelige på tvers av stater. «Det hvite hus ser på dette som en handling som vil gjøre det enklere å velge helsetjenester for millioner av amerikanere, ved at man potensielt tillater flere arbeidsgivere å slå seg sammen på tvers av statlige grenser for å tilby sine helsetilbud" heter det blant annet i omtalen av ordren.

Trump la også ut en Twitter-melding om ordren, der han skriver:

«Siden kongressen ikke kan ta seg sammen når det gjelder helseforsikring, vil jeg bruke pennens makt til å gi massiv helseforsikring til mange mennesker – RASKT»

Trump på Twitter HEalthCare

Skjermdump fra Twitter

Endringene vil dog ikke skje så raskt, men vil tidligst tre i kraft i 2019, ifølge nyhetsbyrået AP. Kritikere mener endringene vil føre til større helseutgifter for personer med alvorlige sykdommer.

Annonse