Verden

Trump stormer videre

Donald Trump ser ut til å øke forspranget i Republikanernes nominasjonskamp med valgtriumfer i både Michigan og Mississippi tirsdag.

Den selvsikre eiendomsmogulen var raskt ute med å erklære seirer via Twitter. Kort tid etter at TV-kanalene hadde utpekt ham som vinner, skrev Trump «Takk, Mississippi!» og «Takk, Michigan!». Senere kom også et «Takk, Hawaii!» etter at det ble klart at han seiret også der.

Mangemilliardæren har fått kritikk fra mange utfordrere og kritikere de siste dagene, men ser ikke ut til å ha mistet velgernes støtte.

– Det er aldri brukt mer penger enn det som er blitt brukt på å ta meg. Men hver eneste person som har angrepet meg, har tapt, sa Trump på sitt valgkamparrangement i Florida.

Vin og kjøtt

På det noe spesielle arrangementet var Trump flankert av utvalgte produkter fra noen av bedriftene han eier – nærmere bestemt kjøtt, vin og vann.

Mitt Romney, Republikanernes presidentkandidat i 2012, er blant dem som har kritisert Trump for å være en mindre vellykket forretningsmann enn han selv hevder. Tirsdagens opptrinn var et klart svar til kritikerne.

– Bare én person gjorde det bra i kveld: Donald Trump, fastslo Trump selv.

Har vunnet i hele sør

– Det er veldig interessant at Trump har dominert sørstatene. Med den sterke seieren i Mississippi har han vunnet alle statene i «Det dype sør», sier Alf Tomas Tønnessen til NTB. Tønnessen er førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda og spesialist på amerikanske kulturstudier.

– Trump vinner klart, samtidig som vi vet at 85 prosent av velgerne i Mississippi regner seg som evangelisk kristne, i likhet med Ted Cruz, påpeker Tønnessen.

I Michigan tror han Trump kan ha dratt nytte av sin tydelige motstand mot frihandel. Spesielt bilindustrien har fått merke konkurransen fra utlandet, og i kjølvannet av finanskrisen måtte regjeringen trå til med hjelpepakker verdt flerfoldige milliarder.

Lenger vest i landet gjør derimot ikke Trump det like godt. Han tapte for Ted Cruz i Kansas og han tapte igjen i Idaho tirsdag, også denne gangen for Cruz.

– Men etter en noe skuffende lørdag, må han kunne sies å ha en god tirsdag.

Leder

Michigan og Mississippi har flest delegater, henholdsvis 59 og 40, blant delstatene der de republikanske velgerne stemmer tirsdag. I Idaho ble det kjempet om 32 delegater og 19 på Hawaii.

Det er foreløpig ikke avklart hvor mange delegater hver av kandidatene får fra delstatene. Ifølge nyhetsbyrået AP får Trump minst 21 delegater i Michigan og minst 20 i Mississippi. John Kasich er sikret 15 delegater i Michigan, hvor Ted Cruz tar minst 12.

Før tirsdagens valg hadde Trump 384 delegater, Ted Cruz 300, Marco Rubio 151 og John Kasich 37. For å vinne nominasjonen i Det republikanske partiet trenger man 1.237 delegater. (NTB)

Sanders og Clinton med hver sin seier

Hillary Clinton tar en overlegen seier i nominasjonsvalget i Mississippi, men Bernie Sanders ser ut til å hente seg inn med en knepen seier i Michigan, som har langt flere delegater.

Prognoser fra flere amerikanske medier forteller at Sanders stikker av med seieren i Michigan, der Clinton hadde ledet klart på meningsmålingene i forkant av nominasjonsvalget.

Idet 92 prosent av stemmene i delstaten er talt opp, har Sanders fått 50,1 prosent av dem, mens Clinton har fått 48 prosents oppslutning.

Aktiv valgkamp

– Det har vært en enormt vellykket kveld i Michigan. Dette viser at vår revolusjon er sterk i alle deler av landet, sa Sanders før resultatet var klart. Han la samtidig til at delegatene i Michigan vil bli relativt jevnt fordelt uavhengig av hvem som vinner.

– Det er overraskende at Sanders ser ut til å vinne i Michigan, men han har drevet en aktiv valgkamp og har reist mye rundt. Han gjør det som ventet sterkt blant unge velgere og i universitetsbyene, sier Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda til NTB. Tønnesen er førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og engelsk.

– Clinton har på sin side fokusert på Flint og Detroit, hvor hun gjør det sterkt, særlig blant de svarte.

Dominerer i sør

Også i Mississippi nyter den tidligere utenriksministeren godt av sin appell til svarte velgere.

– Hun vinner nesten 90 prosent i denne gruppen, og hun dominerer sørstatene på demokratisk side, sier Tønnessen.

Tidligere tirsdag kveld erklærte Clinton seier i Mississippi, der hun ligger an til å få godt over 80 prosent av stemmene.

Sanker delegater

I Mississippi skal 36 delegater fordeles, mens 130 står på spill i Michigan – i tillegg til de såkalte superdelegatene. Så langt er Clinton sikret 81 delegater fra de to delstatene, mens Sanders har 64 garanterte på sitt lag.

Totalt trengs det 2.383 delegater for å vinne den demokratiske nominasjonen til presidentvalget i høst. Før tirsdagens nominasjonsrunder hadde Clinton vunnet 673 delegater pluss 457 superdelegater, mens Sanders hadde sikret seg 477 delegater og 22 superdelegater. Superdelegatene kan stemme fritt på Demokratenes landsmøte. (NTB)

Mer fra Dagsavisen