Avtroppende utenriksminister Rex Tillerson (t.v.) sammen med president Donald Trump i Det hvite hus i januar i år.

Trump sparker Tillerson

President Donald Trump sparker utenriksminister Rex Tillerson og vil erstatte ham med CIA-sjef Mike Pompeo.

Av Heidi Taksdal Skjeseth og NTB 

 

President Donald Trump ga utenriksminister Rex Tillerson sparken på Twitter tirsdag morgen, da en av hans nærmeste medarbeidere viste ham en tweet fra presidenten: 

– Han vil gjøre en fantastisk jobb! skrev Trump på Twitter om den nyutnevnte Mike Pompeo, som nå tar over etter Tillerson. 

Tillerson fikk imidlertid en vag beskjed om at noe ville skje allerede fredag, da han var på reise i Afrika, en reise han måtte gjøre kortere enn planlagt. "Du får kanskje en tweet", skal Trumps stabssjef John F. Kelly ha fortalt Tillerson, ifølge The new York Times.

– Jeg vil takke Rex Tillerson for hans tjeneste. Mye er blitt oppnådd de siste 14 månedene, og jeg ønsker ham og familien hans alt vel, sier Trump i en uttalelse til avisen.

Les også: Kalte Trump "idiot" - går ikke av

Et amerikansk UD i krise

Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) sier til Dagsavisen at dette var en varslet og svært lite overraskene avgang.  

– Det eneste som er overraskende med dette er at det ikke har skjedd før. Tillerson har vært en elendig utenriksminister, sier Romarheim.

En av grunnene til det, er at han så åpenbart aldri har vært inne i varmen hos Trump.

–  Fra ganske tidlig av har det vært diskrepans mellom det Tillerson har sagt og det Trump har sagt og gjort. Tillerson har virket utenfor loopen, og leder et amerikansk utenriksdepartement som er dypt desillusjonert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere utbyttinger på vei

Ifølge kilder The New York Times har snakket med, er det ventet flere utbyttinger i Trump-administrasjonen de neste dagene. 

Gina Hapsel, nestleder i CIA, skal overta etter Pompeo. Hun blir i så fall den første kvinnelige sjefen for etterretningsorganisasjonen.

Både Hapsel og Pompeo må imidlertid godkjennes av Kongressen.

Skiftet av utenriksminister skjer i forkant av mulige samtaler mellom Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. I tillegg har Trumps nye ståltoll økt risikoen for handelskonflikter med en rekke ulike land.

Den amerikanske regjeringen skal også i gang med flere runder med handelssamtaler.

Les også: – Kan tjene Putin før valget

Siste mann ut

Tillerson er den siste i en lang rekke Trump-medarbeidere som har vært nødt til å trekke seg eller blitt sparket. Blant dem er sjefstrateg Steve Bannon, nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, stabssjef Reince Priebus og FBI-sjef James Comey.

Det har lenge gått rykter om et anstrengt forhold mellom Trump og Tillerson, som tidligere var toppsjef for oljegiganten Exxon Mobile. I fjor høst meldte TV-kanalen NBC at Tillerson hadde kalt Trump en idiot – noe utenriksministeren selv aldri direkte benektet.

Ifølge Washington Post mener Trump at Tillersons tenkemåte har vært «too establishment» – for tett knyttet opp mot USAs tradisjonelle eliter.