Verden

Trump innfører ny omfattende toll – Kina varsler mottiltak

USAs president Donald Trump varsler nye tollsatser på 10 prosent på import av kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar fra og med neste uke. Kina vil svare. Dermed trappes handelskrigen mellom landene ytterligere opp.

– For å sikre sine legitime rettigheter, har ikke Kina noe annet valg enn å treffe mottiltak, heter det i en uttalelse fra handelsdepartementet i Beijing.

I uttalelsen spesifiseres ikke hva mottiltakene vil bli. Kina har imidlertid tidligere varslet toll på amerikanske varer verdt 60 milliarder dollar.

– USA insisterer på å øke tollen, noe som skaper ny usikkerhet i konsultasjonene mellom partene. Håpet er at USA vil innse de negative konsekvensene av disse handlingene og rette opp dette på en overbevisende måte, heter det videre.

Øker til 25 prosent

USAs nye tollsatser tilsvarer rundt 1.600 milliarder norske kroner.

Tollsatsene starter på 10 prosent 24. september, før de vil øke til 25 prosent fra 1. januar, kunngjorde president Donald Trump mandag kveld. Han sier målet er å tvinge fram endringer i Kinas handelspolitikk som han hevder «utgjør en stor trussel for den amerikanske økonomiens langsiktige helse og framgang».

– Videre, om Kina kommer med gjengjeldelser mot våre bønder og andre industrier, vil vi øyeblikkelig gå til fase tre, som er ytterligere toll på rundt 267 milliarder dollar, advarte presidenten.

Tidligere mandag meldte kontoret til USAs handelsutsending Robert Lighthizer at listen over tollbelagte varer vil inneholde 6.000 kinesiskproduserte produkter, deriblant en lang rekke elektronikkprodukter.

Listen var også ventet å inneholde utvidelser av produkttyper som allerede er omfattet av toll, alt fra møbler, vesker og byggematerialer til støvsugere og sjømat.

– Galskap

Det amerikanske handelskammeret i Kina advarer Washington om at USA undervurderer Beijings evne til å slå tilbake.

– Den nedadgående spiralen som vi tidligere har advart mot, ser nå ut til å bli virkeliggjort, sier handelskammerets leder WIliam Zarit.

EUs handelskammer i Kina bruker sterkere ord.

– Vi mener at det USA gjør akkurat nå, er økonomisk galskap, sier dets leder Mats Harborn.

Han slår fast at europeisk næringsliv deler USAs bekymringer. Men å presse Kina med toll vil bare tvinge Kina inn i et hjørne, noe som vil bremse utviklingen av reformer, mener Harborn.

Det asiatiske markedet har på sin side håp om at de to landene vil være i stand til å inngå en avtale innen nyttår. Trump skal møte Kinas president Xi Jinping i november. Optimismen viste seg med børsoppgang i Shanghai, Hongkong, Tokyo og Seoul tirsdag.

Inviterte til samtaler

De to stormaktene har allerede innført 25 prosent toll på varer til en verdi av 50 milliarder dollar hver. Kina har tidligere offentliggjort en liste over hvordan de vil svare på denne nye tollen. De har varslet at de vil innføre ytterligere toll på amerikanske varer til en verdi av 60 milliarder dollar.

USA har i lengre tid varslet om denne omfattende tollen, men det kommer likevel noe overraskende etter at det forrige uke ble kjent at USA hadde invitert Kina til nye handelssamtaler.

Talsperson Gao Feng ved det kinesiske finansdepartementet sa torsdag at de hadde mottatt en invitasjon fra amerikanske myndigheter om å gjenoppta samtaler, og at de ønsket den velkommen.

– Den kinesiske siden mener at eskaleringen av handelskonflikten ikke er i partenes interesse, sa Feng.

Aggressiv handelspolitikk

USA importerer årlig varer til en verdi av 4.157 milliarder kroner fra Kina. Trump har ført en aggressiv handelspolitikk både mot Kina og andre land i et forsøk på å redusere USAs enorme handelsunderskudd. Men USAs handelspartnere har gjengjeldt tiltakene, noe som har rammet både amerikanske bønder, industri og forbrukere.

– I flere måneder har vi bedt Kina om å endre denne urettferdige praksisen og behandle amerikanske selskaper med rettferdighet. Men så langt har Kina vært uvillig til å gjøre dette, fortsatte presidenten mandag kveld.

USA anklager Kina for å stjele teknologi og mener at Kinas statlige planer for industriutvikling er i strid med de frihandelsløftene kinesiske myndigheter har gitt.

De kinesiske planene har skapt frykt i USA for at Kina vil overta amerikanernes posisjon som verdens ledende industriland. (NTB)

Mer fra Dagsavisen