Annonse
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer om at Trump krysser en rød linje dersom han anerkjenner Jerusalem som hovedstad i Israel.

Trump får kraftige Jerusalem-advarsler

Ved å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel vil Donald Trump krysse en grense for muslimer, advarer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Annonse
Verden

 

– Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Erdogan i en TV-sendt tale til sitt eget parti tirsdag formiddag.

Videre advarte han om et slikt steg vil føre til at Tyrkia kaller inn til et hastemøte i Organisasjonen for Islamsk samarbeid (OIC), og han advarte også om at Tyrkia kan «gå så langt» som å kutte alle bånd til Israel.

Lignende advarsler runget også fra andre muslimske land. Saudi-Arabia uttrykker sin «dypeste bekymring» over meldingene om at USA-president Donald Trump kan komme til å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel.

– Dette vil få alvorlige konsekvenser og vil føre til ytterligere komplikasjoner i konflikten mellom Palestina og Israel. Det vil også forhindre de pågående forsøkene på å få liv i fredsprosessen der, heter det i en saudiarabisk uttalelse tirsdag.

Nabil Shaath, rådgiver for Palestinas president Mahmoud Abbas, understreker det samme.

– Dette ville fullstendig ødelagt enhver mulighet Trump har for å spille rollen som en ærlig fredsmegler, sier han.

Selv EU uttrykker sterk uro rundt Trumps avgjørelse.

– Siden tidlig i år har EU vært klare og tydelige i forventningene om at man må reflektere grundig over konsekvensene av en eventuell unilateral beslutning om Jerusalems status, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini. (NTB)

Annonse