Annonse
Storbritannias statsminister Theresa May har kritisert USAs president Donald Trump for den kontroversielle tvitringen. Trump svarte med å tvitre igjen om May. Her fra NATO-toppmøtet i mai.

Trump-besøk i det blå

At nettopp Storbritannias statsminister har kritisert Donald Trump er spesielt viktig, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

Annonse
Verden

 

«En av de mørkeste dagene i det spesielle forholdet», skriver avisen The Guardian etter at statsminister Theresa May i klare ordelag kritiserte USAs Donald Trumps omstridte tvitring.

Forholdet mellom regjeringene i hos to allierte landene er anspent etter at Trump retvitret tre videoer sendt fra nestlederen i den britiske høyreekstreme organisasjonen Britian First.

– Viktig

– Jeg er veldig tydelig på at det var galt å retvitre fra Britain First, sa statsminister May under en pressekonferanse torsdag, selv om hun samtidig understreket at det nære forholdet mellom USA og Storbritannia vil bestå.

Forholdet mellom de to landene er i mange tiår blitt kalt «a special relationship» på grunn av et nært samarbeid og en nær felles historie.

Det er et forhold det har vært viktig for begge parter å ta vare på, og statsminister Theresa May var den første utenlandske regjeringssjefen som besøkte Trump i Det hvite hus bare dager etter at han ble president i år.

Jan Erik Mustad, som har fulgt britisk politikk og forholdet til USA tett i en årrekke, påpeker at det var viktig at nettopp May sa klart fra overfor Trump.

– Det er viktig også overfor andre land at britene reagerer på slike tweets på tross av det spesielle forholdet. Nettopp på grunn av dette forholdet er det viktig at britene reagerer på dette, sier Mustad til Dagsavisen.

Mustad sier det var en uvanlig sterk og klar kritikk fra en britisk statsminister til en amerikansk president.

– Men her har det vært bred kritikk fra britiske politikere, ikke bare fra May. Den brede kritikken viser hva slags rykte og standing Britain First har i Storbritannia. Kritikken går like mye på Trumps håpløse naivitet og mangel på kunnskap, sier Mustad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vold

De tre videoene Trump retvitret fra Britain Firsts nestleder Jayda Fransen viser angivelig muslimer som utøver vold og knuser en statue av jomfru Maria. En av videoene viser en gutt som banker opp en annen gutt på krykker. I teksten Trump har retvitret hevdes det at angriperen er muslim og innvandrer. Den nederlandske ambassaden i Washington har imidlertid opplyst at gjerningspersonen ikke er innvandrer, men født og oppvokst i Nederland, skriver NTB.

Etter at en talsmann for Theresa May tidligere uka sa at det var galt av Trump å retvitre innholdet, var Trump rask med å parere på Twitter igjen:

– Theresa May, ikke fokuser på meg, fokuser på den destruktive radikale islamistiske terroren som skjer i Storbritannia, skrev presidenten.

Trumps pressetalsperson, Sarah Sanders, har forsvart Trump.

– Uavhengig om videoene er ekte, så er trusselen reell, og det er det presidenten snakker om, sa hun tidligere denne uka.

Omstridt møte

Trumps planlagte besøk i Storbritannia har vært kontroversielt i Storbritannia helt siden Trump ble invitert av May under hennes besøk i Washington i vinter. Tanken på et statsbesøk som blant annet ville innebære besøk hos dronning Elizabeth og i det britiske parlamentet satte sinnene i kok hos mange briter, og det er også blitt holdt demonstrasjoner mot dette besøket.

Et besøk av Trump vil medføre massedemonstrasjoner, og det er etter hvert blitt klart at en eventuell visitt vil bli nedtonet. I oktober ble det klart at statsbesøket ikke lenger skulle omfatte en audiens med dronning Elizabeth.

Ifølge britisk presse skal det ha vært vurderte å arrangere et «arbeidsbesøk» av Trump i januar i London, der han skulle være med på en formell åpning av den amerikanske ambassaden. Avisen The Daily Telegraph meldte i går at det ikke lenger er aktuelt med et slikt besøk tidlig neste år.

Planene om et statsbesøk senere er imidlertid ikke lagt på is – Theresa May sa senest torsdag at Det hvite hus har takket ja, men at noen dato ikke er satt. Mye tyder på at det kan ligge langt fram i tid.

Londons Labour-ordfører Sadiq Khan er blant dem som har satt fram krav om at statsbesøket av Trump avlyses. Også Liberaldemokratenes leder, Vince Cable, har bedt om at May ikke tar imot Trump.

Jan Erik Mustad mener imidlertid det er viktig for forholdet mellom de to landene at møtet går av stabelen på et eller annet tidspunkt.

– Takhøyden for å si fra, slik britene nå gjorde, må være stor i dette forholdet, men det er like viktig at møtet holdes. Forholdet mellom USA og Storbritannia er mer enn forholdet mellom president og statsminister. Det er viktig å vise, mener Mustad.

Ble drept

Storbritannia ble like før EU-avstemningen i 2016 rystet av drapet på Labour-politikeren Jo Cox. Drapsmannen ropte «Britain first» før han drepte henne på åpen gate. Enkemannen, Brendan Cox, er blant dem som sterkt har kritisert Trump for å ha retvitret videoer sendt ut fra Britain First.

– Vi vet hva slik gift kan føre til, skriver han i en artikkel i The Guardian om hatretorikken fra Britain First.

Cox sier han tviler på at invitasjonen til Trump blir trukket tilbake, fordi dette vil skape for stort oppstuss, men at han tror det likevel ikke vil finne sted.

Annonse