Verden

Truer med mindre støtte til NATO-land

USAs forsvarsminister James Mattis sier NATO-allierte må øke pengebidraget innen året er omme, ellers modererer USA sin forpliktelse overfor dem.

I en tale på forsvarsministermøtet i NATO i Brussel onsdag, som ble frigitt på forhånd, sier Mattis at president Donald Trumps administrasjon vil "moderere sine forpliktelser" overfor NATO dersom ikke kravet blir innfridd.

Hvordan USA eventuelt vil redusere eget bidrag til forsvarsalliansen, sier Mattis ikke noe om i talen.

Mattis viser til vedtaket på NATO-toppmøtet i Wales høsten 2014, der medlemslandene var enige om å øke forsvarsbudsjettene til minimum 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) innen 2024.

Ifølge tankesmia International Institute for Strategic Studies (IISS) var det i fjor bare Hellas og Estland som nådde dette målet i Europa. Ifølge NATO brukte også Storbritannia og Polen mer enn 2 prosent av BNP på forsvaret i fjor. Det gjorde også USA.

Ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg økte de europeiske NATO-landene og Canada i fjor forsvarsbevilgningene med 3,8 prosent.

Dette bestrides av IISS som har regnet ut at europeiske NATO-land brukte 2.145 milliarder kroner på forsvaret i fjor, 7 milliarder eller 0,3 prosent mer enn året før.

BNP i de samme landene vokste med 1,8 prosent i 2016, så noen reell vekst i andelen som ble brukt på forsvaret, var det ikke snakk om, mener den britiske tankesmia.

– En lang vei å gå

NATO-allierte som henger etter i pengebruken, møtes med krav om nasjonale planer og mål for å få opp budsjettene. NATO-sjef Jens Stoltenberg støtter kravet.

– Jeg ønsker velkommen slike ideer, sa Stoltenberg da han møtte pressen etter en vanskelig diskusjon på NATOs forsvarsministermøte.

– Det er fortsatt en lang vei å gå, og som dere vet, er bildet blandet. Noen allierte har virkelig begynt å øke budsjettene, andre strever med å øke dem. Bare fem allierte oppfyller målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Vi diskuterte derfor hvordan vi kan opprettholde og få opp farten på landenes innsats for å nå målet, for eksempel gjennom nasjonale planer om mål for å sikre jevn framgang, sa han.

Ifølge Stoltenberg er det for tidlig å si nøyaktig hvordan slike nasjonale planer skal se ut.

USAs forsvarsminister James Mattis skal på møtet ha truet med at USA kan moderere sin forpliktelse til NATO hvis ikke andre allierte øker forsvarsbudsjettene innen nyttår.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen