Det har lenge sett mørkt ut for Labour og Jeremy Corbyn, men både partiet og lederen har hatt et oppsving på målingene i det siste. Lyndsey Jameson er en av dem som tror på partilederen. – Han er beskjeden, rolig, ærlig, og han lytter til folk før han tar avgjørelser, mener Jameson.

Tror på Corbyn

– Jeremy Corbyn er den eneste politikeren som er ærlig, sier Lyndsey Jameson.

 

DARLINGTON (Dagsavisen): Utskjelt og latterliggjort, kritisert og dømt nord og ned: sjelden har et parti hatt en mer omdiskutert leder enn det Labour har nå.

Men de som liker ham, elsker ham. En av dem er Lyndsey Jameson, som står på Labours stand i Darlington.

– Han er beskjeden, rolig, ærlig, og han lytter til folk før han tar avgjørelser, sier Jameson.

Valget i dag anses som den store testen på Jeremy Corbyns svært omstridte lederskap: gjør han alle spådommer til skamme ved å sikre et langt bedre resultat for Labour enn noen hadde drømt om, eller bekrefter han valgfiaskoen mange så for seg da valget ble utlyst?

Les også: Toryene sikter mot Labour-land (Dagsavisen pluss - krever abonnement)

Oppsving

Situasjonen er spesiell: Flertallet i Jeremy Corbyns egen parlamentsgruppe har forsøkt å bytte ham ut uten hell. Det meste av ekspertise og britisk presse er også sterkt kritisk til Corbyn. Han blir ansett som altfor venstrevridd politisk, og med liten appell til den store britiske velgermassen i sentrum.

Men de siste uker har vist et oppsving rundt både Labour og Corbyns personlige popularitet. Han har hatt noen gode TV-opptredener, og bare det faktum at han i siste liten stilte i partilederdebatten på TV selv om statsminister Theresa May droppet å stille, kan ha vært et godt trekk fra ham.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vekket av Corbyn

En del Labour-aktivister unngår å bruke Corbyn som noe salgsargument overfor velgerne, og snakker helst om andre ting.

Ikke Lyndsey Jameson. Hun og de andre Labour-aktivistene har en plakat av Jeremy Corbyn i full størrelse ved siden av seg oppstilt i hovedgaten i Darlington. Hun mener Jeremy Corbyn nettopp er grunnen til å stemme Labour.

Det var på grunn av Corbyn hun selv meldte seg inn i Labour. Hun er en del av Momentum, bevegelsen som jobbet på grasrota for å få Corbyn valgt for første gang i 2015. I fjor støttet de Corbyn igjen. Corbyn hadde blitt utfordret som leder av partifeller i parlamentsgruppen, der han ikke nyter stor støtte. Men grasrota kom Corbyn til unnsetning igjen. Han ble nok en gang valgt med et stort flertall.

Mange av dem som meldte seg inn i Labour eller registrerte seg som Labour-tilhenger for å stemme på ham som leder, er nettopp folk som ikke har vært aktive i Labour før. De er derfor blitt kritisert for å «kuppe» Labour.

Det skaper problemer for Labour når de mest sentrale politikerne i partiet, de som sitter i parlamentet, er kritisketil sin egen leder, mens mer perifere aktivister støtter ham.

Les også: Valginnspurt om sikkerhet  (Dagsavisen pluss - krever abonnement)

Trenger de unge

Lyndsey Jameson hadde ikke vært aktiv i partiet før.

– Før Jeremy Corbyn stilte til valg, var det ingen som hadde interessert meg. Men Corbyn står for det han mener. Han er pasifist, antirasist, og er for å utjevne forskjeller slik at det ikke blir så store skiller mellom folk, sier Jameson.

Hun mener brexit definitivt vil være en viktig sak for velgerne når de skal stemme, men at også levestandard, situasjonen for sårbare mennesker, helsevesenet og andre offentlige tjenester er viktig.

Hvorvidt Corbyn og Labour kan gjøre et bedre valg enn fryktet, avhenger i stor grad av unges deltakelse.

I parlamentsvalget i 2015 stemte 43 prosent av unge mellom 18 og 24 år Labour, mens 27 stemte konservativt. Samtidig er ungdom dårligere til å stille opp ved valg enn eldre. Mens bare halvparten av unge mellom 18 og 30 år sier de helt sikkert skal stemme i dag, sier hele 79 prosent av personer over 60 år det samme, ifølge nye tall fra National Centre for Social Research.

Lyndsey Jameson er helt uenig med dem som sier Corbyn ikke er valgbar.

– Det er en bevegelse i gang som ikke kan stanses, sier Jameson.