Verden

– Tror May vil skremme brexit-avtalen igjennom

– Mays strategi er å strekke dette helt til tiden renner ut, slik at det til slutt skal skremme parlamentet til å stemme for avtalen, tror professor.

LONDON (Dagsavisen): Lenge var det få som trodde man nå, i februar 2019, ville være i situasjonen Storbritannia nå befinner seg i: en uavklart brexit.

Fredag er det seks uker til landet skal ut av EU, og ingen aner hva som vil skje. Men exit-datoen 29. mars henger i en stadig tynnere tråd.

– Jeg vil ikke si det er uunngåelig, men det er veldig sannsynlig at brexit blir utsatt, selv om dette ennå ikke blir offisielt uttalt fra Downing Street. Vi er på vei til et punkt hvor det blir umulig å rekke å få den nødvendige lovgivningen rundt utmeldingen igjennom i tide innen 29. mars, sier Tim Bale, professor i politikk ved Queen Mary universitet i London, i et intervju med Dagsavisen.

Mer tid

Torsdag skal parlamentet igjen debattere brexit, og stemme over forslag som kan påvirke prosessen de siste ukene. Men igjen er det avgjørende øyeblikk for brexit skjøvet fram i tid. Statsminister Theresa May ba tirsdag om mer tid for å prøve å sikre endringer fra EUs side i utmeldingsavtalen fra EU.

– Jeg tror vi vil få et déjà vu, at det blir nok et eksempel på at alle holder pusten og «sparker blikkboksen enda lenger nedover veien», sier Tim Bale.

– Det virker ikke som om det i dette øyeblikket vil være flertall for noe som binder regjeringen til noe, med mindre det skjer noe overraskende, sier han.

Nå vil parlamentet gi henne litt mer tid, med 27. februar som neste dag for avstemning. Det kan være siste sjanse for å stanse en «no deal». Men det er stadig mer snakk om at prosessen faktisk kan gå helt til slutten av mars før man vet hva som skjer: hvorvidt Storbritannia krasjer ut av EU 29. mars, hvorvidt datoen blir utsatt, eller hvorvidt det går slik May jobber for: et flertall for en utmeldingsavtale i siste øyeblikk.

May sa tirsdag at hun vil sørge for hurtigbehandling for å rekke utmeldingen innen 29. mars – men det forutsetter nettopp en godkjent avtale.

Les også: "Vil den siste bedriften som forlater landet vennligst slukke lysene"

Skremmes til avtale?

Problemet er at faren for en «no deal» øker jo nærmere man kommer 29. mars. Samtidig kan nettopp dette bli Mays viktigste kort på oppløpssiden.

– Strategien fra regjeringens side er å strekke dette i det lengste, helt til tiden renner ut, slik at det til slutt skal skremme parlamentet til å stemme for avtalen for i siste øyeblikk å unngå en «no deal», tror Tim Bale.

Saken fortsetter under bildet

###

Tim Bale, professor ved Queen Mary-universitetet i London. FOTO: Queen Mary-universitetet

Tirsdag kveld lekket det for øvrig ut uheldige opplysninger fra den indre sirkelen rundt May: Brussel-korrespondenten til kanalen ITV overhørte den britiske sjefforhandleren på en hotellbar. Han skal ha sagt at planen er at parlamentet bare dager før 29. mars skal få valget mellom Mays justerte brexit-avtale eller en langvarig utsettelse av brexit, noe som er ment å få de harde brexit-forkjemperne ombord.

Det er denne fløyen Theresa May nå prøver å få gjøre til lags: Hun vil ha EU til å endre punktet som handler om den omstridte «backstop»-garantien rundt irskegrensen, selv om EU har sagt at avtalen ikke kan reforhandles.

– En del brexit-tilhengere tror EU vil «blunke» til slutt, og gi det disse brexiterne ønsker seg. Jeg tror dette er en misoppfatning. Det beror nok blant annet på at man har sett at EU har tatt avgjørelser i siste sekund. Men i dette tilfellet vil det for EUs del være å svikte Irland, og store medlemsland i EU vil ikke bli ansett som å svikte de små. Dessuten vet EU at hvis man gir seg, sender det et forferdelig signal ut om at hvis man holder ut lenge nok får man det vil man vil ha av EU, sier Bale.

Les også:  Flertallet i parlamentet ønsker å utsette brexit

Lokker Labour-folk

Årsaken til at Mays avtale ble nedstemt i januar var at 118 i hennes eget konservative parti, i tillegg til støttepartiet DUP fra Nord-Irland, stemte imot avtalen sammen med opposisjonen.

May forsøker nå altså å få til endringer som kan tekkes disse, men fordi dette kan vise seg ikke å være nok, forsøker May også å lokke Labour-representanter fra kretser som stemte for brexit til å stemme for avtalen hennes. Dette er politikere som heller vil at brexit blir gjennomført enn at det blir utsatt eller i ytterste fall avlyst, gjennom en ny folkeavstemning. Disse skal lokkes ved å love bedre beskyttelse av arbeidstakeres rettigheter og ved løfter om mer penger til «leave»-kretsene med mye arbeiderklasse. Mellom 40 og 60 Labour-representanter «ser aktivt etter måter å støtte en revidert utgave av Mays avtale på», sier Labour-politikeren Lisa Nandy til BBC.

Tim Bale tror dette er det som til syvende og sist kan få brexit i havn.

– Hvis jeg skal anslå hvilket utfall som er mest sannsynlig, mistenker jeg at flertallet til slutt går med på Mays avtale etter at hun har gitt noen innrømmelser til Labour-representanter fra «leave»-kretser. Dermed kan avtalen til slutt gå gjennom, både ved at noen av disse Labour-representantene støtter den og ved at May får støtte fra flere konservative brexit-tilhengere som ser at alternativet til Mays avtale kan bli ingen brexit i det hele tatt. Jeg tror ikke hun tar helt feil om hun tenker slik, sier Tim Bale.

Labour splittet

Samtidig prøver Labour-leder Jeremy Corbyn å vri brexit til å bli «mykere» enn det Mays avtale tilsier. Corbyn sendte i forrige uke et brev til Theresa May med fem krav, der han sa at han vil støtte Mays avtale på betingelse av de fem betingelsene innfris. Et av kravene er at Storbritannia skal være i en tollunion med EU. May har sagt at hun gjerne fortsetter dialogen med Corbyn, men har kategorisk avvist tanken på å være en del av en tollunion – en rød linje for konservative brexit-tilhengere.

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows opposition leader Jeremy Corbyn replying to a statement given by Britain's Prime Minister Theresa May on Brexit in the House of Commons in London on February 12, 2019. - May updated parliament on her latest meetings in Brussels and Dublin aimed at securing a divorce agreement with the EU, with Britain due to leave the bloc on March 29. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Jeremy Corbyn. Foto: NTB scanpix

Men Labour har sitt eget store brexit-problem, i likhet med De konservative: under Corbyn er partiet svært splittet i spørsmålet. Én del av partiet mener Corbyn skal drive kampanje for en ny folkeavstemning slik at brexit om mulig kan stanses. På den annen side har man altså Labour-representantene fra brexit-kretser som kan komme til å støtte Mays avtale til slutt.

Omstridt Corbyn

Kampanjen for en ny folkeavstemning har ikke gitt opp, men mange hadde håpet at det på dette tidspunktet ville være flertall for det i parlamentet. Der er man ennå ikke.

– Sannsynligheten for at man vil gå inn for en ny folkeavstemning de neste dagene og ukene svinner hen, men vi skal ikke helt avskrive muligheten for at man ender opp med det, mener Tim Bale.

– Det er ikke et sterkt nok momentum for det akkurat nå, for politikerne ser ut til å tro at det fortsatt er mulighet for at man blir enig om en avtale. Men hvis vi kommer til en situasjon der vi ligger an til å krasje ut av EU uten en avtale, vil det være en mulighet for at man til slutt til gå for en ny folkeavstemning, sier han.

Dette er til og med bestemt på Labours landsmøte; at alle muligheter, inkludert en folkeavstemning, skal være på agendaen. Dette vil forutsette at Jeremy Corbyn også går inn for det, fordi det vil trekke det meste av Labour med på det. Men Corbyn er en EU-skeptiker, så dette vil sitte langt inne.

Les også: Derfor raser Corbyns egne partifeller mot brevet han har sendt

Hva tenker May?

En annen mulighet har også dukket opp helt i det siste: En tverrpolitisk gruppe med både Labour- og konservative representanter har lagt fram et forslag om å støtte Mays plan under forutsetning  av at den legges fram for en folkeavstemning.

– Det er ikke så sannsynlig at dette forslaget får flertall, men på den annen side kan forslaget gi mening: Den kan få folk som er imot avtalen til å stemme for den, fordi de vet at de kan få sjansen til å argumentere mot den ved en folkeavstemning.

– Vil May godta dette?

– Alt vi vet om Theresa May tilsier at hun ikke vil det – hun er ikke fleksibel, og hun ønsker å se brexit bli gjennomført. På den annen side: Hvis det virkelig blir tilfelle at det eneste alternativet er å krasje ut av EU uten en avtale, kan det være hun tar imot muligheten. De som kjenner Theresa May tror ikke at hun vil tolerere en «no deal», og at hun derfor vil gjøre alt som står i hennes makt for å hindre at det skjer, sier Tim Bale.

Men også her er det ulike analyser. Paul Waugh i avisen The Huffington Post UK har snakket med mange av dem som kjenner best May, og skriver at de sier hun vurderer «det utenkelige», en no-deal, som en plan B dersom hun ikke får gjennom sin avtale. Tanken er at statsministeren heller vil ta sjansen på en «no deal» enn å risikere splittelse i sitt eget parti, noe det er en fare for ved en myk brexit eller dersom det ikke blir noen brexit.

– En «no-deal»-brexit er Theresa Mays reserveplan for å redde sitt eget parti – og seg selv, skriver Waugh.

Les også: Når Storbritannia går ut av EU har flertallet for brexit allerede dødd ut - bokstavelig talt

Mer fra Dagsavisen