Verden

Tror islamistene mislykkes

Det nye islamistiske styret tåler ikke dagslyset, mener professor Kamal 
Mougheeth, ekspert på politisk islam.

KAIRO (Dagsavisen): - Islamister? Du må huske én ting, islamistene er et nytt fenomen i Egypt. Ting kommer og går. Og islam er jo ikke en gammel religion, sier den egyptiske professoren Kamal Mougheeth, som har skrevet bok om Det muslimske brorskapets historie.

Etter at islamisten Muhamed Morsy ble valgt til ny president, vokser nå frykten for at landet skal gå i en mer fundamentalistisk retning. Professor Mougheeth er derimot ikke så bekymret. Ikke fordi han ikke tror islamistene er reaksjonære og fundamentalistiske. Men fordi han ikke tror deres løsninger vil fungere i møtet med virkeligheten.

- Islamistene er litt som insekter om natten. De kan kun eksistere i nattemørket, og regimet til president Hosni Mubarak var som en lang natt. Men nå har lyset kommet etter revolusjonen. Og islamistenes ideologi tåler ikke dagslyset, sier Mougheeth, som også er politisk aktivist på den egyptiske venstresiden.

- Alternativet

Før han gir et eksempel, smaker han litt på sin varme te.

- Islamistene vil at kvinner skal holde seg hjemme og ikke jobbe. Men det vil ikke nytte. Altfor mange husholdninger er basert på at kvinner jobber. Folk vil gå konkurs hvis de følger islamistenes krav, sier han.

Mougheeth tror brorskapets grasrotstøtte kommer til å falle når folk endelig får se hva slags alternativ den representerer.

Den politiske islamismen ble opprettet i Egypt på 1920-tallet og spredte seg raskt til nabolandene. Selv om det er uklart hvor stor makt den nye islamistiske presidenten vil få - en maktkamp med generalene pågår ennå - er det ingen tvil om at islamistene vil prøve å befeste sitt grep gjennom blant annet skolesystemet og lovverket.

Den egyptiske venstreaktivisten har liten forståelse for sine ideologiske frender i Europa som omfavner islamistene på den egyptiske høyresiden i stedet for å støtte de progressive kreftene. Kvinners fra før begrensede rettigheter kan bli de første som angripes i et nytt islamistisk-dominert Egypt.

Kritikk

Professoren håper revolusjonen, som han ikke anser som fullendt, i det minste vil bringe med seg en ny, frisk atmosfære av nyskaping, selv om han frykter at islamistene vil prøve å innskrenke friheten.

- For å skape et friskt samfunn som kan utvikle seg, trenger man frihet. Man trenger retten til å stille kritiske spørsmål. Under Mubarak var alt, inkludert universitetene og rettsvesenet, under regimets kontroll, og vi så hvordan det gikk. Sakte kvalte Mubarak det egyptiske samfunnet, sier han.

Verdens øyne vil nå følge Morsys skritt. For å berolige Vesten, som frykter at Egypt kan gå i retning av å bli et nytt fundamentalistisk Saudi-Arabia eller Iran, kommer Morsy trolig til å utnevne en sekulær statsminister. Egypts økonomi er nær kollaps, delvis på grunn av revolusjonen, og landet trenger å gjenvinne utenlandske investorers tillit.

Men Morsy skjeler også til Iran, noe som kan forandre maktbalansen i Midtøsten dramatisk. Bare få timer etter islamistlederens valgseier, kunne en allerede skimte konturene av et nytt Midtøsten der USAs og Vestens innflytelse er redusert. En av Morsys første uttalelser var, ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars, at han vil styrke båndene til Iran. Kontoret til Egypts president avviser imidlertid dette og hevder at Morsy aldri har gitt noe intervju til Fars.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen