Verden

Tror IS vil true Vesten igjen

Den tyrkiske militæroperasjonen mot kurdere i Syria kan gi langt større konsekvenser, både for vestlige land og for Tyrkia.

JAFFA (Dagsavisen): Mens tyrkiske soldater strømmer over grensen og kurdere i Syria flykter for sine liv, vokser usikkerheten også ellers i Midtøsten: Denne nye krigen vil få større konsekvenser.

Tyrkiske bakkestyrker rykker ifølge landets myndigheter stadig lenger inn i det nordøstlige Syria på jakt etter kurdiske opprørere.

Les også: – Det er ikke lenger gitt at man kan stole på USA

Flykter

Kurdiske familier tar med seg det de kan og flykter sørover i all hast, vekk fra grensen til Tyrkia. Over dem angriper jagerfly landsbyene i området, mens stridsvogner lenger bak fyrer løs over grensen.

– De er kriminelle, raser kurderen Abdulselam Mohamad fra frontlinjen nær grensen til Tyrkia.

– Og de kaller oss vantro og kaffers, sier han forskrekket til Dagsavisen.

På flukt fra Ras al-Ain i Syria. FOTO: NTB SCANPIX

Innbyggere i syriske Ras al-Ain flykter fra byen. Foto: Rodi Said/NTB scanpix

Han mener at alle i området nå er i fare. Ifølge Mohamad har over 90 prosent av innbyggerne i Tal Abyad og Serikaniyeh allerede flyktet fra sine hjem.

Les også: – Har åpnet døra for folkemord

IS-krigere kan rømme

Kurdiske medier meldte torsdag at tyrkiske fly angrep et fengsel utenfor byen Qamishli, der krigere fra IS holdes fanget. Ifølge kurdere, som ikke har noen tiltro til president Recep Tayyip Erdogans erklæring om å ville bekjempe islamistene, var det tyrkiske angrepet ment å muliggjøre islamistenes flukt fra fengselet.

I al-Hol leiren, der flere enn 60.000 islamister holdes fanget, gikk innsatte til angrep mot sine fangevoktere. Flere norske statsborgere skal også befinne seg i al-Hol. Kurdere advarer nå at de ikke vil ha ressurser til å bekjempe både islamistene og Tyrkia samtidig.

– IS kan true Vesten

Den tyrkiske offensiven kom kort tid etter at USA ikke lenger ville legge en beskyttende hånd over kurderne. Kurdere, et folkeslag med over 40 millioner innbyggere spredt over Tyrkia, Syria, Iran og Irak, har blitt sviktet av Vesten før. Men denne gangen er det ganske annerledes, sier Kani Xulam, en kurdisk aktivist i USA.

– Tidligere når kurderne er blitt forrådt, har livet i Vesten gått videre som om ingenting skjedde. Men nå vil IS igjen snart true Vesten, inkludert Paris, London, Berlin og New York, sier Xulam til Dagsavisen.

En annen kurdisk aktivist, nå en advokat og menneskerettighetsaktivist i London, tror at den tyrkiske offensiven vil styrke de mer radikale kurderne, og at en så vil kunne forvente bombeangrep mot mål inne i Tyrkia, som Istanbul og Ankara.

– Siden det tyrkiske militæret, sammen med islamistene, vil slakte kurderne, tror jeg at kurdere i alle deler av Kurdistan vil føle sinne, og dette vil lede til mer vold inne i Tyrkia, forteller aktivisten Azad Dêwanî til Dagsavisen.

Les også: I skyggen av Syria-krigen prøver kurderne å skape en demokratisk fremtid

Buffersone

Tyrkiske myndigheter sier de akter å skape en 30-kilometers dyp buffersone inne i Syria for å forsvare egen grense. Inne i buffersonen vil de, ifølge egne uttalelser, flytte opp til tre millioner syrisk-arabiske flyktninger som i dag er i Tyrkia. En slik befolkningsendring vil i praksis bli en etnisk rensing som vil knuse og undergrave kurderne som lever der i dag.

Inne i Tyrkia vokser det fram en følelse av at verden ikke forstår dem, at også Tyrkia har legitime sikkerhetsbehov.

En mann vifter med et tyrkisk flagg foran tyrkiskstøttede syriske opposisjonssoldater i byen Akcakale i Tyrkia.FOTO: NTB SCANPIX

En mann vifter med et tyrkisk flagg foran tyrkiskstøttede syriske opposisjonssoldater i byen Akcakale i Tyrkia. Foto: Bulent Kilic/NTB scanpix

– Vi i Tyrkia har levd med millioner av flyktninger som har strømmet over grensen fra Syria. Anklagene mot oss er ikke basert på noen kjennskap til Tyrkias legitime sikkerhetsbehov, sier advokaten Emre Akkas i Istanbul.

– Vesten må ikke miste Tyrkia, i stedet må de vinne oss. Vi ønsker ikke å bli marginalisert gjennom et noe slags orientalistisk syn på oss, man må tenke rasjonelt, forteller advokaten, som kjenner det politiske systemet i Tyrkia inn og ut, til Dagsavisen.

Kani Xulam, derimot, tror at offensiven mot kurderne faktisk vil forandre Tyrkia selv.

– Kurderne er åpne og tolerante, og kunne ha hjulpet Tyrkia med båndene til Vesten. Men ved å knuse dem, vil Tyrkia i stedet bli en stat uten noen tilknytning til europeiske idealer eller håp, sier han.

Regional frykt

Den tyrkiske offensiven startet rett etter at president Donald Trump søndag bestemte seg for å trekke ut en amerikansk kontingent som har kjempet sammen med den kurdiske YPG-militsen mot IS i grenseområdet.

President Trumps svikt av kurderne skaper også sjokkbølger blant andre av USAs mange allierte i Midtøsten. Både i Saudi-Arabia og i Israel, to av USAs viktigste lokale støttespillere, spør man seg om ikke Trump raskt kan snu også i forholdet til dem.

I forrige måned avsto USA å bruke militærmakt etter at Saudi-Arabias oljeinstallasjoner ble bombardert. En ny fare kan vokse fram nå: Når USA ikke lenger utgjør den samme maktfaktoren, vil individuelle stater som Iran og Israel enten kunne føle seg fri eller tvunget til å handle på egen hånd – som om ikke Midtøsten var farlig nok fra før.

Og ikke minst, skulle ekstremistene i IS igjen reise seg, er det også tvilsomt om kurderne igjen vil være der for å gjøre jobben på bakken for amerikanerne.

– Kurderne vil nå måtte ofre sine demokratiske institusjoner for å få beskyttelse gjennom det syriske regimet. Kurderne ville alltid ha foretrukket Vesten, men de vil kunne komme til å snu seg til Russland, Syria og trolig Iran for å redde seg selv, frykter Azad Dêwanî.

Les også: Begynnelsen på slutten for Erdogan?

Mer fra Dagsavisen