I denne lastebilen som var hensatt langs en motorvei i Østerrike, ble det funnet 71 døde flyktninger. FOTO: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/NTB SCANPIX

Tre pågrepet etter lastebil-tragedien

De 71 flyktningene som ble funnet døde i en lastebil i Østerrike, døde trolig av oksygenmangel. Den yngste var en ett eller to år gammel jente.

 

Av Are Føli og Hans Cosson-Eide

– De 71 var 59 menn, 8 kvinner og 4 barn. Ett av barna var en ett eller to år gammel jente, et annet barn var en åtte eller ni år gammel gutt, sier Helmut Marban ved politiet i delstaten Burgenland.

Han sier etterforskningen tyder på at de døde var flyktninger, sannsynligvis fra Syria. Han sier det ikke var afrikanske innvandrere i lastebilen.

Flyktningene døde trolig på grunn av oksygenmangel i lasterommet, men Marban sier det også er funnet fingeravtrykk og merker utenpå bilen som kan stamme fra et trafikkuhell.

– Vi vet ikke om det ble gjort noe for å få luft inn i lasterommet, sier Marban.

Tre pågrepet

Politiet mener en bulgarsk-rumensk organisasjon står bak menneskesmuglingen.

Tre personer er pågrepet i Ungarn i tilknytning til saken. Politiet tror de tre er lastebilens eier samt to personer som byttet på å kjøre bilen. To av dem er trolig bulgarere, mens den tredje hadde et ungarsk ID-kort.

– Det er foreløpig usikkert når og hvordan de kan utleveres til Østerrike, sier en talsmann for påtalemyndigheten.

Fire andre som ble pågrepet i saken, er siden sluppet fri.

Obduksjon

Politiet fant lastebilen langs en motorvei i Østerrike etter meldinger om stram lukt og væske som lekket ut av kjøretøyet. De døde fraktes nå til det rettsmedisinske instituttet i Wien for obduksjon.

Politiet mener lastebilen kan ha stått forlatt langs veien i opptil et døgn.

Ifølge etterforskerne er det grunn til å tro at flyktningene var døde allerede da bilen krysset grensen.

Mange migranter

I Burgenland, som ligger helt øst i Østerrike, sliter myndighetene med å håndtere et stort antall flyktninger og migranter som krysser grensa fra Ungarn. Flere hundre migranter er pågrepet de siste dagene, og ekstra politifolk skal settes ut for å vokte grenseområdet.

På motorveistrekningen der den ungarskregistrerte lastebilen ble funnet parkert i veikanten torsdag, passerer daglig rundt 3.000 lastebiler, ifølge nyhetsbyrået APA. (NTB)