Verden

Toppene grilles om sladderpressen

Toppolitikerne vitner på løpende bånd denne uka i den såkalte Leveson-høringen. Selv statsminister David Cameron må forklare seg om tette bånd til pressen.

Tidligere statsminister Gordon Brown var i går først ute av en rekke tidligere og nåværende toppolitikere som denne uka forklarer seg i den såkalte Leveson-høringen om britisk presses kultur, praksis og etikk.

- Når britiske medier er på sitt beste, er de verdens beste. Men et av nøkkelproblemene for mediefolk i Storbritannia er at de ikke greier å overholde en av journalistikkens grunnregler: At man skal skille mellom sakens fakta og egne meninger, sa Brown, som var statsminister fra 2007 til 2010.

Også finansminister George Osborne måtte forklare seg.

Skrev om sønnen

Den omfattende høringen i London ble satt i gang i kjølvannet av den såkalte avlyttingsskandalen, der det kom fram at den nå nedlagte tabloidavisen News of the World hadde avlyttet telefonbeskjeder til om lag 4.000 personer. I den grundige gjennomgangen Leveson-kommisjonen driver, kommer også forholdet mellom pressen og politikere inn, spesielt forholdet mellom mediemogulen Rupert Murdochs presse og politikerne.

- Håpet er at man etter denne høringen får på plass klarere etiske kjøreregler om forholdet mellom politikere og presse, forklarer Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, som følger britisk politikk tett.

- Mange medier tar for gitt at de får lekkasjer og økt salg gjennom kontakt med statsministerkontoret i Downing Street, som igjen får tilbake positiv omtale og tjenester. Når Leveson-kommisjonen nå kaller inn toppolitikerne i landet er det i stor grad for å vise hvor viktig det er å gjøre noe med denne kulturen, sier Mustad til Dagsavisen.

Det er kjent at Murdoch-konsernet News Corporation har hatt tette bånd til regjeringene de siste årene. Murdoch-eide The Sun støttet Labour da Tony Blair ble valgt til statsminister, og Blair vitnet for to uker siden.

Også Gordon Brown og kona hadde kontakt med Rebekah Brooks, tidligere redaktør i The Sun og News of the world. Brown fortalte i går blant annet hvordan han opplevde at tabloidavisen The Sun brettet ut om hans lille sønn Frasers sykdom i 2006. Men episoden førte ikke til at Brown og kona brøt relasjonene til Brooks.

Cameron under press

Men under Gordon Browns tid som leder i Labour snudde The Sun til De konservative. Ekstra spenning knyttes det derfor til statsminister David Camerons vitneforklaring førstkommende torsdag. For kontaktpunktene er mange mellom De konservative og Murdoch-konsernet. Cameron må svare for seg om sitt forhold til sin nære venn, omstridte Rebekah Brooks. Hun var toppsjef i britiske News International, og måtte fratre sin stilling fordi hun hadde vært sjefredaktør i News of the World og var mistenkt for å ha kjent til avlyttingspraksisen. Nå er hun tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring i saken.

Dessuten er Camerons egen kulturminister Jeremy Hunt i hardt vær fordi det er kommet fram at han har vært upartisk til fordel for News Corporation, blant annet i en konkret oppkjøpssak.

En annen tidligere redaktør i News of the World, Andy Coulson, ble dessuten kommunikasjonssjef for David Cameron, men måtte trekke seg etter at skandalen ble rullet opp.

Camerons finansminister, George Osborne, måtte også forklare seg i går, blant annet om ansettelsen av Andy Coulson.

- Blant politikerne som avhøres er det Cameron som står svakest i denne saken, mener Jan Erik Mustad.

- Han har håndtert saken dårlig. Han ansatte Andy Coulson mot råd om det motsatte, og fortsatte å pleie sitt nære forhold til Rebekah Brooks til tross for at det var et minefelt. Han har dessuten unnlatt å avskjedige kulturministeren. Nå slår denne saken ut på målingene mot De konservative, den er med på å skade regjeringen, sier Mustad.

Gordon Brown skal ha brutt med Murdoch da avisen The Sun i 2009 gikk over til å støtte De konservative i stedet for Labour. Dette gjør at det er De konservative som svir mest for sitt forhold nå, mener Jan Erik Mustad.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen