Verden

Tøff jobb venter Hollande

President François Hollande må samle venstresiden om han skal ha noen sjanse foran neste presidentvalg – og Nasjonal Front kan styrke seg videre i opposisjon.

Bilde 1 av 4

Det mener Frankrike-kjenner Raino Sverre Malnes, etter at Sosialistpartiet gikk på et valgnederlag etter andre runde i regionsvalgene i Frankrike. Nasjonal Front fikk ikke makten i noen av regionene, til tross for at partiet fra ytre høyre lå best an i seks regioner etter første runde – men gjorde et historisk godt valg likevel.

LES OGSÅ: Skremt av Le Pens framgang

– Faren ikke over

– Nasjonal Front har definitivt ikke lidd noe nederlag selv om de ikke får makten i noen av regionene, sier Malnes, som er professor ved Universitetet i Oslo.

Nasjonal Front har aldri hatt så stor oppslutning som nå, men nådde ikke høyt nok opp i noen av regionene fordi velgere både fra venstre og høyre mobiliserte imot partiet. Hele fire millioner så mange deltok i andre runde som i første: Oppmøtet steg fra 22.6 millioner til 26.2 millioner.

I to regioner hadde Sosialistpartiet dessuten trukket seg for å hindre at Nasjonal Front tok makten. Hadde de ikke gjort det, ville Nasjonal Front ha vunnet disse stedene. Nasjonal Front beskylder nå motstanderne for å ha manipulert resultatene ved å bruke taktikk for å stenge partiet ute.

Malnes mener Nasjonal Front har grunn til å se lyst på perioden som kommer fram til presidentvalget i 2017.

– Nasjonal Front kan med enda større kraft enn før si at det er «de mot resten», fordi de ble holdt ute. Ved å fortsette i opposisjon i franske regioner, trenger de ikke stå til ansvar for noe, de kan fortsette å hamre løs på regjeringen, og Le Pen kan bruke all sin energi på valgkamp. Med mindre økonomien får et voldsomt oppsving, har Nasjonal Front et meget godt utgangspunkt før presidentvalget, sier Malnes.

Dette erkjenner også Sosialistpartiet.

– Faren fra det ekstreme høyre er ikke over, langt ifra, sa statsminister Manuel Valls fra Sosialistpartiet etter valget.

Marine Le Pen insisterer på at partiet er i frammarsj.

– Ingenting kan stoppe oss nå. Vi har tredoblet vår representasjon og vil bli den største opposisjonskraften i de fleste regioner i Frankrike, sier Le Pen etter valget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må samle venstre

Sosialistpartiet, som før valget hadde makten i alle unntatt en av de 13 regionene, beholder makten i bare fem regioner. Partiets oppslutning gikk ned med 16 prosentpoeng fra forrige regionsvalg.

Det konservative partiet til tidligere president Nicolas Sarkozy, Republikanerne, vant sju regioner, mens den siste, øya Korsika, ble vunnet av nasjonalister der.

Republikanerne tok blant annet over makten i regionen der Paris ligger, Ile-de-France, etter nesten 20 års sosialistisk styre.

Det betyr en vanskelig jobb for president François Hollande foran presidentvalget, om han ønsker en ny periode. Hollande har vært upopulær i mange år, og har ikke klart å rette opp økonomien slik han lovte. Et lite oppsving på målingene etter terrorangrepene hjelper ikke på totalinntrykket.

– Skal Sosialistpartiet ha noen sjanse ved presidentvalget, må venstresiden samle seg om én kandidat, sier Malnes, og påpeker at en allianse av Sosialistpartiet, De Grønne og Venstrefronten (Front de gauche) har fått til samarbeid i åtte regioner.

– Det må de få til foran 2017 nasjonalt også for å unngå å bli stemt ut i første omgang av presidentvalget. Venstresiden er sterk, men når stemmene spres på tre partier blir det ikke nok. Hadde første runde av regionsvalget for en uke siden vært et presidentvalg, ville Sosialistpartiet blitt slått ut så det suste, påpeker Malnes.

Hollande har sagt han ikke vil søke en ny periode dersom ikke arbeidsledigheten går ned i hans periode.

– Med mindre han trekker seg er det han som blir Sosialistpartiets kandidat. Og det er ingenting i dag tyder som på at han har til hensikt å trekke seg, sier Malnes.

LES OGSÅ: Valgsjokk i Frankrike endrer landskapet

Mareritt

Hos de konservative Republikanerne er det heller ingen grunn til stor jubel, selv om partiet vant flere regioner: opposisjonspartiet kunne ventet seg mer.

Men Republikanerne har ennå ikke avgjort hvem som skal stille som presidentkandidat. Partiet skal avholde primærvalg om dette neste år, noe som blir svært viktig. Den fremste utfordreren til Nicolas Sarkozy er veteranen Alain Juppe, som er den mer moderat og sentrumsrettet enn Sarkozy, og som i motsetning til Sarkozy har tatt kraftig avstand fra Nasjonal Front.

– Sarkozy kommer svekket ut av regionsvalget. Om Sarkozy blir vraket til fordel for Juppe, kan det styrke Republikanerne. Juppe vil sikre sentrum og vil kunne ta en del velgere som vipper mellom Sosialistpartiet og Republikanerne, men ikke orker tanken på Sarkozy. Juppe har også noe statsmannsaktig over seg, sier Malnes om den tidligere statsministeren.

– Det blir et mareritt for Sosialistpartiet hvis Juppe blir valgt.

LES OGSÅ: Politisk roman ryster Frankrike

Mer fra Dagsavisen