Verden

To småpartier kan vinne i Storbritannia

To småpartier kan slå både toryene og Labour i EU- valget torsdag i Storbritannia, der brexit setter agendaen.

Det nystartede og kontroversielle Brexit-partiet vil få overlegent størst oppslutning, tyder alle målinger på. Med godt over 30 prosent på flere målinger ligger partiet til Nigel Farage an til å knuse røkla.

Men nå kan et lite parti også ta andreplassen i valget til EU-parlamentet i Storbritannia: pro-EU-partiet Liberaldemokratene ligger bedre an enn Labour i en av de siste målingene i The Observer.

Årsak: Brexit – igjen.

Svikter Labour

Dette er skrekken for Labour, som i mange målinger ligger på andreplass, men likevel langt etter Brexit-partiet. Mange pro-EU-velgere opplever Labour som uklare på spørsmålet om brexit, ikke minst i det sentrale spørsmålet om en ny folkeavstemning. Liberaldemokratene har derimot vært krystallklar på at en brexitavtale med EU må legges fram for folkeavstemning.

SEILER OPP: Liberaldemokratene tar pro-EU-velgere fra Labour foran EU-valget. Her partileder Vince Cable på stemmesanking sammen med den nederlandske liberale politikeren Guy Verhofstadt i London. FOTO: NTB SCANPIX

Liberaldemokratene tar pro-EU-velgere fra Labour foran EU-valget. Her partileder Vince Cable på stemmesanking sammen med den nederlandske liberale politikeren Guy Verhofstadt i London. Foto: NTB scanpix

I målingen i Observer får Brexit-partiet 34 prosent, etterfulgt av Liberaldemokratene på 17 prosent, Labour på 15 prosent og De Grønne på 11 prosent. Helt nede på femte plass kommer regjeringspartiet Det konservative partiet, med beskjedne ni prosent.

Blant «remain»-velgere, altså de som ønsker å bli i EU, er Liberaldemokratene til og med det største partiet foran EU-valget på denne målingen: 29 prosent av dem vil stemme LibDem, mens 28 prosent vil stemme Labour.

I London, som er en sterkt EU-vennlig region, topper LibDem målingen.

Les også: Labour-aktivist: – Hvis Corbyn ikke snur vil vi være ute av makten i minst et tiår

Uklart signal

Labour-politiker Clive Lewis sier mange Labour-velgere skremmes vekk på grunn av brexit.

– Mange mennesker forteller meg at for første gang i sitt liv ikke skal stemme Labour, sier han til The Guardian.

– Holdningen vi har inntatt rundt en folkeavstemning betyr at livslange Labour-velgere anser EU-valget som en slags EU-avstemning, og vil sende et budskap til de to hovedpartiene, sier Lewis til The Guardian.

Mens et flertall av partimedlemmene ønsker en bekreftende folkeavstemning og en rekke høytstående partiprofiler har gått inn for det og driver aktiv kampanje for dette, har signalene fra leder Jeremy Corbyn vært mer uklare. Han holder døra på gløtt for en avstemning, men oppfattes som tvetydig i uttalelsene.

Britain's opposition Labour party leader Jeremy Corbyn addresses a European Parliament election campaign rally in Bootle, north England on May 18, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP)

Labour-leder Jeremy Corbyn på valgkampmøte i Bootle i Nord-England. Han blir av mange oppfattet som utydelig på spørsmålet om en ny folkeavstemning. Foto: NTB scanpix

London-ordfører Sadiq Khan fra Labour er blant dem som er bekymret. Han er klart for en folkeavstemning, og driver kampanje for dette.

Mister velgere

Valgene til EU-parlamentet kan normalt gi noe annerledes resultater i Storbritannia enn parlamentsvalg, både fordi velgerne da ofte er opptatt av andre type saker og fordi man i disse valgene bruker et proporsjonalt system, altså et annet valgsystem enn det Storbritannia bruker i parlamentsvalg, da man velger til enmannskretser.

Det er likevel uvanlig at et annet parti enn de to store, Labour og De konservative, blir størst. Det skjedde for første gang på over 100 år ved EU-valget i 2014, da anti-EU-partiet UKIP, som da ble ledet av Nigel Farage, ble klart størst. I år har UKIP tapt mange velgere til Farages nye parti, Brexit-partiet, som også kaprer mange brexit-tilhengere fra De konservative.

Pengestrid

I innspurten til EU-valget har Brexit-partiet vært i stormen etter at tidligere statsminister Gordon Brown (Labour) denne uka ba valgkommisjonen granske finansieringen av partiet. Ved pengegaver på under 500 pund trenger ikke giveren å identifiseres, og kritikerne mener pengegaver til Brexit-partiet som er foretatt gjennom betalingstjenesten PayPal potensielt kan komme fra utenlandske givere som på den måten kan påvirke det britiske valget. Gordon Brown mener Brexit-partiet ikke kan kalles et «parti», siden det ikke har medlemmer, men i stedet er som en «privat bedrift».

Nigel Farage sier at mesteparten av pengene til partiet kommer fra smågaver på 250 kroner fra britiske velgere. Han mener beskyldningene er en stor «svertekampanje».

– Dette er en absolutt motbydelig sverting, sier Farage i et intervju med BBC, med adresse til Gordon Brown.

Rammet av milkshake

Farage hadde egentlig trukket seg tilbake etter folkeavstemningen i 2016, da han trakk seg som UKIP-leder. Men det tok ikke lang tid før han var tilbake i den politiske manesjen, blant annet for kampanjen «Leave Means Leave», som kjemper for å se brexit gjennomført. Det er også dette målet som har fått ham til å stille under det nystartede Brexit-partiet.

Bilder av Farage nedsølt i milkshake ble spredd denne uka. Det var under et besøk i Newcastle en mann gikk bort til Farage på gaten og kastet milkshake med smak av banan og salt karamell på den omstridte politikeren som kan vente seg seier i valget i morgen.

Les også: Dagsavisen på folkemøte med Nigel Farage: – Gjør som vi ba om, May!

Mer fra Dagsavisen